Fudbal CFL

Sutjeska želi prvu pobjedu protiv Petrovca, Budućnost ne odustaje

FSCG

Šampionska trka u Telekom 1. CFL je 99 odsto riješena, ali ostalo je da se riješi još mnogo dilema u preostalih 11 kola.

Vodiće se velika borba za izlazak u Evropu, gdje je jedan od konkurenata Petrovac, koji danas gostuje ubjedljivom lideru, Sutjesci.

Budućnost je veliki favorit protiv Jezera, Dečić nema pravo na kiks protiv Mornara, a pod imperativom je i Iskra u duelu s Podgoricom.

Rudar dočekuje otpisanu Zetu.

Sutjeska – Petrovac

Sutjeska je imala sreće u derbiju protiv Budućnosti, postigla pogodak u posljednjem minutu preko golmana Vladana Giljena, a te posljednje sekunde prepričavale su se danima.

Međutim, došlo je vrijeme da se tim Milije Savovića vrati realnosti, da potvrdi dominaciju u ligi, još jednom na svom terenu, i to protiv ekipe koju nije pobijedio ove sezone, a koju odnedavno vodi Nikola Peco Rakojević, stručnjak koji je sa Sutjeskom osvajao trofeje, izlazio na međunarodnu scenu…

Dakle, „plavo-bijeli“ su protiv Petrovca na još jednom velikom ispitu i svjesni su toga. Tvrde da ne odustaju od svoje igre i žele da odu mirne glave na prvenstvenu pauzu.

Savović se sjeća meča bez golova s Petrovcem iz prvog dijela šampionata, jasno mu je da je to jedan od rijetkih protivnika koje ove godine nijesu savladali i ne misli da je to slučajno.

“Interesantna je situacija. Nijesmo uspjeli da pobijedimo Petrovac, baš kao što nijesmo bili ni Dečić, ali smo u trećem krugu nadigrali Tuzane, pa očekujem da i ovog puta budemo srećniji. Petrovac nam je ostao dužan. Ovo je jedan od najvažnijih mečeva u našoj borbi za trofej. Imali smo sreće u finišu derbija, ali sad to treba još jednom sve potvrditi i mislim da bismo pripisivanjem tri boda napravili veliki iskorak ka tituli”, kaže uoči susreta s Petrovcem Milija Savović.

I Miloš Drinčić danas očekuje zahtjevnu utakmicu.

“Oni su odlična ekipa i tabela to potvrđuje, ali mi želimo rasterećeni da odemo na pauzu. Dakle, želimo da zadržimo tih desetak bodova prednosti i ne smijemo se opuštati. Igralo se svako malo i mislim da nam je ova prethodna sedmica dobro došla da se osvježimo, konsolidujemo redove i da nastavimo u pobjedničkom ritmu. Titula se ne smije ispustiti u finišu odlične sezone”, tvrdi defanzivac Sutjeske.

U nikšićkom sastavu danas neće biti Vladimira Jovovića jer je prehlađen, ali ni junaka susreta s Podgoričanima, kapitena Vladana Giljena, koji pauzira zbog kartona. Zato će priliku među stativama dobiti Suad Ličina.

Petrovac nije u formi iz jeseni, nije uhvatio pobjednički ritam, ali povoljna okolnost za ,,nebo-plave“ je što ni konkurenti nijesu blistali u nastavku sezone.

Tim Nikole Rakojevića za petama je Iskri i Dečiću, ali kako se sezona bliži kraju prostora za ispravljanje kikseva biće sve manje.

“Svi smo ,,tu“, mala je bodovna razlika, ali činjenica je da nijesmo dobro prošli u derbijima sa Iskrom (0:2) i Dečićem (0:0). Imamo težak raspored jer su pred nama dva najteža meča i dueli s ekipama iz vrha, prvo sa Sutjeskom, pa sa Budućnošću”, konstatovao je Petar Vukčević.

Petrovac zna kako sa Sutjeskom ove sezone, zbog toga ima čemu da se nada kraj Bistrice.

“Uzeli smo im bod u Nikšiću i ubjedljivo ih pobijedili na našem terenu, sigurno imaju veliku želju da nam se revanširaju. Odlična su ekipa, vodi ih jedan od najboljih trenera u ligi, ali nijesu ,,vanzemaljci“. Idemo da igramo dobar fudbal, ne možemo da biramo rivala za povratak na pobjednički kolosijek. Bolje igramo s ekipama iz vrha nego iz donjeg dijela tabele i to nam daje za pravo da vjerujemo da ćemo ih opet ,,zakinuti“. Naša korist bila bi mnogo veća od njihove štete”, dodao je Petar Vukčević, iskusni ofanzivac Petrovca.

Budućnost – Jezero

Budućnost kao izraženi favorit dočekuje Jezero uoči dvonedjeljne pauze u prvenstvu.

,,Plavi“ kasne 10 bodova za liderom, ali dok god postoji šansa da nešto urade na tabeli – ne odustaju od odbrane titule.

“Imali smo teško gostovanje u Nikšiću gdje smo se emotivno ispraznili zbog remija i primljenog gola, ali ne želimo više da se vraćamo na to. Da je to za nas prošlost pokazali smo pobjedom nad Dečićem, a nova tri boda želimo da upišemo i protiv Jezera kako bismo na reprezentativnu pauzu otišli sa prednošću u odnosu na trećeplasirani tim, a ujedno pokušali da se primaknemo Sutjesci u borbi za titulu. Ne odustajemo od trofeja”, rekao je krilni napadač Igor Ivanović.

Podgoričani su sa Plavljanima do sada odigrali 11 utakmica (osam pobjeda, dva remija, jedan poraz), četiri pod Goricom (tri pobjede, jedan poraz), a ove sezone su viđena tri međusobna duela.

Budućnost je šokantno izgubila na svom terenu 1:0, dok su kao gosti u Danilovgradu u Kupu slavili 3:1, a u Bijelom Polju u prvenstvu 2:1.

“Jezero može da bude opasno, a to smo najbolje mi osjetili. Rival posjeduje kvalitet u ofanzivnom dijelu, pokazao je to u pobjedi od 1:0 pod Goricom. Ne smijemo da ponovimo greške iz tog meča, a vjerujem da ćemo pobijediti kako bismo nastavili trku za titulu”, kaže 31-godišnji ofanzivac.

Aktuelni prvak će ponovo igrati bez huka sa tribina, ali sada pred praznim stadionom.

“Zbog toga će nam biti teže, publika će nam nedostajati sigurno”, poručio je jedan od najboljih fudbalera lige.

Šef stručnog štaba Aleksandar Nedović ne može da računa na suspendovanog Andriju Ražnatovića, dok je nastup Viktora Đukanovića pod znakom pitanja.

Jezero je povećalo šanse za opstanak bez baraža.

Plavljani su na ,,minus tri“ od luke spasa, ali imaju težak zadatak da pod Goricom ostanu na pravom kursu.

Ipak, četa Mladena Lambulića znala je da slavi na najvećoj crnogorskoj areni, a novo iznenađenje priželjkuje i danas protiv Budućnosti.

“Za nas bi i bod bio ogroman uspjeh, a o tri da ne pričamo. Budućnost je favorit, ali imamo i mi neke svoje adute. Spremni smo, mada nijesmo kompletni. Neće igrati štoperi Dedić i Jovićević, ali i pored toga imamo tim koji može da odgovori kvalitetnom rivalu”, rekao je Aldin Adžović.

Jezero vidi spas bez doigravanja…

“To nas dodatno motiviše. Vjerujem da imamo snage da izbjegnemo utakmice baraža”, zaključio je vezista prvoligaša sa sjevera.

Iskra – Podgorica

Kako sezona odmiče, Iskra je sve bliže cilju, odnosno međunarodnoj sceni. Međutim, ova konstatacija sigurno neće uplašiti i ostale pretendente na ovaj plasman zbog čega Danilovgrađani treba da budu na visini zadatka do posljednje prvenstvene runde.

Danas je na programu meč protiv Podgorice, što je novi izazov za izabranike pomoćnog trenera Milivoja Novovića i još jedna teška prepreka na trnovitom putu do Evrope.

Neriješen ishod u Baru, nakon slavlja protiv Petrovca ohrabruje stručni štab i vjerne navijače koji protiv Podgorice očekuju siguran trijumf na stadionu „Braće Velašević“.

“Zadovoljni smo bodom koji je osvojen poslije vođstva Mornara, veoma neugodnog protivnika koji na svom terenu teško gubi. Ali, još više raduje činjenica da smo pružili odličnu igru i gotovo svih 90 minuta dominirali i diktirali žestok tempo na „Topolici“. To nas hrabri da nastavimo u istom ritmu, mada neće biti nimalo lako, jer Podgoričani su u nezavidnoj situaciji i traže spas u svakom meču. To je ekipa koja je nedavno promijenila trenera što im se pozitivno odrazilo u susretu sa Rudarom. Imaju vrsne pojedince, iskusne i brze igrače i nekoliko talentovanih omladinaca iz sopstvenog pogona. Jednom riječju naši gosti imaju snagu i kvalitet i njihov trenutni saldo nije odraz njihovih pravih dometa i mogućnosti”, istakao je Novović.

Kada je riječ o mogućem sastavu, strateg Iskre neće moći da računa samo na povrijeđenog Vojina Pavlovića, ali se zato u tim vraća stameni kapiten Miloš Bakrač.

Podgorica je pobjedom protiv Rudara donekle obrisala kikseve prije toga, jer je trijumfom protiv direktnog konkurenta u borbi za spas bez baraža uspjela da zaostatak „istopi“ na svega četiri boda.

“Čeka nas teško gostovanje, ali kao što je poznato u takvoj smo poziciji da nema lakih utakmica, svaka je poseban izazov i svaka nosi veliku obavezu. Pobjeda protiv Rudara nam je mnogo značila i siguran sam da ćemo na krilima tog trijumfa u Danilovgradu prikazati dobru partiju i da možemo ostati neporaženi”, naglasio je napadač Podgorice Admir Adrović.

Dečić – Mornar

Dečić je u drugom dijelu već doživio četiri poraza (Rudar, Jezero, Budućnost i Sutjeska), pa je jasno da su Tuzani ekspresno precrtani od borbe za titulu.

Ali, sada slijedi ono što je primarno – borba za Evropu.

Zbog toga u taboru Dečića svjesni su da u današnjem meču protiv Mornara nema mnogo opcija – pobjeda je obaveza.

“Svjesni smo značaja utakmice, ali vjerujem da ćemo biti pravi i da ćemo doći do pobjede, koja nam treba iz više razloga”, rekao je Jovan Nikolić, univerzalac Dečića.

Dečić je u prvom dijelu sezone pokazao da ima kvalitet, uspio je da trijumfuje na ,,Topolici“, a sada će juriti trijumf i u Tuzima, čime bi zapečatio sve nade Barana da mogu da se umiješaju u bitku za vrh.

“Mornar je ekipa koja ima dosta dobrih pojedinaca, dodatno se pojačao u zimskom prelaznom roku i sigurno da imaju kvalitet. Barani su tokom sezone uglavnom bolje igrali u gostima, nego na svom terenu, tako da smo oprezni, svjesni šta nas čeka, ali znamo i da nam treba pobjeda”, naglasio je Nikolić.

Mornar je ušao u pozitivnu seriju. Barani su nakon poraza pod Goricom od Budućnosti vezali pet utakmica bez poraza (četiri remija i pobjede), pa sa dosta optimizma odlaze u Tuzi, silno motivisani da i protiv Dečića zadrže dobar kontinuitet rezultata.

“Jako bitan meč za oba tima. Dobro treniramo, dobro se osjećamo, ušli smo u pozitivnu seriju koju želimo da nastavimo i danas protiv Dečića. Znamo da nas čeka težak posao, Tuzani imaju sjajnu ekipu sa nekoliko izuzetnih pojedinaca, ali i pored toga naravno da se nadamo da možemo ostati neporaženi”, objasnio je ofanzivac Mornara Boško Guzina.

Rudar – Zeta

Blizina baraža prijeti Rudaru koji je pod imperativom pobjede protiv posljednjeplasirane Zete.

Pljevljaci su u prošlom kolu prekinuli pozitivnu seriju i nakon poraza od Podgorice dozvolili Jezeru da priđe na tri boda.

Trener Rade Petrović ne želi da ekipa uđe u problem očuvanja prvoligaškog statusa pred ulazak u teži raspored.

Zato je trijumf nad Golubovčanima ,,nešto što se mora“ – poručuje mladi stručnjak.

“Pobjeda je obaveza. Uradićemo sve da svi bodovi ostanu na našem stadionu”, rekao je Petrović.

“Utakmica nam je važna, a zbog trenutka čini mi se da je najteža od početka sezone. Opasna zona je blizu i potreban nam je trijumf kako bismo se udaljili od baraža. Potrebno je da momci izvuku najbolje iz sebe. Meč će biti zahtjevan. Ne zavarava nas to što je Zeta na začelju. To je mlad tim, ima kvalitet i dolazi u Pljevlja bez kalkulacija. I oni moraju da igraju na pobjedu, ali vjerujem da smo bolji i da ćemo to potvrditi na terenu”, ističe kormilar prvoligaša sa sjevera.

Rudar nije kompletan…

“Nedostaju Milija i Aleksa Golubović zbog kartona”, poručio je Petrović.

Sve je manje šansi da Zeta izbjegne direktno ispadanje iz Telekom 1. CFL, prvo otkad se igra prvenstvo nezavisne Crne Gore.

Podgorica je odmakla 11 bodova, Jezero jedan više. Nikad nije bilo teže za ,,vukove“, a gostovanje u Pljevljima je sve samo ne jednostavno.

“Ovo nam je jedna od posljednjih prilika da uhvatimo kakav-takav priključak i sačuvamo nadu u baraž. Tabela sve govori, moramo da pobijedimo. Samo nas to ostavlja u trci”, rekao je Pavle Velimirović, golman ,,vukova“.

Mnogi tvrde da je Zeta zaslužila više bodova od 14 koliko je sakupila, ali slaba vajda od toga.

“Imali smo dosta problema sa sastavom, a nijesmo ni sad kompletni, nedostaju nam Tuzović i Ceklić. Rudar igra promjenljivo i nije nemoguće pobijediti ga, ali znaju svi koliko je teško igrati u Pljevljima. Nijesmo u poziciji da bilo kome prijetimo, ali ne predajemo se do kraja”, naglasio je Velimirović.

Raspored

PLJEVLJA: Rudar – Zeta (14 h)

NIKŠIĆ: Sutjeska – Petrovac (14)

DANILOVGRAD: Iskra – Podgorica (16)

TUZI: Dečić – Mornar (16)

PODGORICA: Budućnost – Jezero (16)

Send this to a friend