Fudbal Zanimljive utakmice širom starog kontinenta

Vikend derbija

Sve je spremno za sudar najboljih ekipa u Engleskoj – vodeći Liverpul dočekuje Mančester siti, aktuelnog šampiona i jedinog pravog konkurenta u borbi za titulu u Premijer ligi. “Redsi” su prošle sezone do kraja prvenstva bili u igri za prvo mjesto, ali čini se da su ovoga puta spremni da idu do kraja i ponove 1990. godinu kada su posljednji put bili prvaci.

Izabranici Jirgena Klopa jedini su neporaženi tim na Ostrvu, uz skor od 10 pobjeda i remija. Uoči velikog derbija krenula su peckanja, a prvi je krenuo Pep Gvardiola koji je Sadija Manea prozvao za simuliranje penala.

“Poznajem ga već jako dugo, a prilika da se takmičim sa njim još mi mnogo znači. Pep je za mene najbolji trener na svijetu. Imamo priliku da pobijedimo njegovu ekipu, što je teško, ali moguće. To mi je dovoljno. Sa moje strane, nema ništa drugo osim poštovanja. Naravno. nemoguće je uopšte ne komentarisati takve stvari, ali to me ne zanima. Uoči meča ima još mnogo stvari o kojima može da se piše”, rekao je Klop, strateg Liverpula koji bi pobjedom pobjegao građanima devet bodova.

Duel Juventusa i Milana predstavlja veliki derbi Italije, s tim što su “crno-bijeli” odavno daleko ispred “rosonera”. “Stara-dama”je vezala osam titula u Seriji A, a toliko je i pobjeda nanizala protiv Milana u posljednjih osam međusobnih susreta. Juventus. doduše, ne blista podMauricio Sarijem, ali je prvi na tabeli i ima mnogo bolji tim od Milana. Sve osim novog trijumfa bilo bi iznenađenje.

Kolo u Njemačkoj obilježiće duel Bajem Minhena i Borusije Dortmund, koji se igra sjutra od 18.30 časova na Alijanc areni Bavarci su nakon debakla od Ajntrahta (5:1) smijenili trenera Nika Kovača, a zbog slabe forme – dva poraza na posljednjih pet mečeva, skliznuli su na četvrto mjesto sa 18 bodova, četiri manje od vodeće Borusije Menhengladbah.

Krizu šampiona iskoristila je Borusija Dortmund koja je pretekla konkurenta na tabeli, doduše samo sa bodom prednosti Forma je na strani izabranika Lusijena Favra koji pružaju sve bolje partije i vide šansu da savladaju Bajem.

Dueli Betisa i Sevilje predstavljaju jedan od najvrelijih derbija u Evropi.

“Zeleno-bijeli” su posljednjih godina u sjenci velikog rivala, ali su znali da pobijede Sevilju kao što je bio slučaj prije nešto više od godinu. Betis se bori za opstanak, dok je Sevilja u igri za titulu. Ipak, takve stvari ne moraju da znače ništa pred derbi Andaluzije.

Marsej i Lion nijesu najbolje otvorili sezonu, ali su krenuli ka vrhu tabele. Pred međusobni meč bolje stoji Marsej koji je četvrti, doduše sa istim brojem bodova kao trećeplasirani Lil (19). dok je Lion deseti, ali je od zone Lige šampiona na minus tri.

Derbi je šansa za jedne i druge da se približe drugoj poziciji na kojoj se iznenađujuće nalazi Anže sa 20 bodova.

Send this to a friend