Evropa

Protest zdravstvenih radnika u Parizu, policija ispalila suzavac

Foto: Twitter

Francuski policajci ispalili su suzavac na učesnike demonstracija zdravstvenih radnika u Parizu, javio je reporter Rojtersa.

Policija u oblasti Pariza objavila je na Tviteru video-snimke na kojima se vide maskirani demonstranti kako prevrću automobil i gađaju policajce kamenjem.

“Nasilne grupe pokušavaju da ometaju mirne demonstracije zdravstvenih radnika”, navodi se u objavama policije.

Nekoliko hiljada ljekara, medicinskih sestara i njegovatelja okupilo se u nekoliko gradova u Francuskoj zahtijevajući više sredstava za javne bolnice i cijeli zdravstveni sistem, kako je obećao predsjednik Emanuel Makron u jeku epidemije koronavirusa.

Na poziv desetak sindikata predviđeno je 220 protestnih skupova tokom dana.

Medicinsko osoblje navodi da se tokom pandemije koronavirusa, od kojeg je u Francuskoj od marta umrlo 30.000 ljudi, pokazalo pogoršano stanje zdravstva koje traje godinama.

Makron je tokom epidemije koronavirusa obećavao pokretanje velikog plana investicija u zdravstvo i povećanje plata osoblju.

U Parizu su se medicinskom osoblju danas priključili pripadnici pokreta “Žuti prsluci” i kod Ministarstva zdravlja razvili transparent “Treba hitno reagovati”, a neki su imali antirasističke transparente “Black lives matter”.

Send this to a friend