Planeta

Džihadisti iz Sirije kreću ka EU?

Ilustracija

Ukoliko vojni sukobi na sjeveru Sirije između turske vojske i kurdskih snaga izmaknu kontroli, 12.000 islamista, među kojima je i nekoliko stotina porijeklom Evropljana, koje Kurdi čuvaju u stotinak zatvora, moglo bi pobjeći prema Evropi, upozoravaju stručnjaci i političari.

Donald Tramp, američki predsjednik, kojeg prvi put kritikuju čak i njegovi republikanski saveznici u američkom Kongresu zbog povlačenja američkih snaga iz tog dijela Sirije, tvitnuo je da će pripadnici Islamske države ako pobjegnu iz zatvora krenuti prema Evropi, a slično je indirektno priznala i Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU.

“Vojna akcija turske vojske podriva bezbjednost našeg lokalnog partnera u borbi protiv IS-a i rizikuje povećanje nestabilnosti na sjeveroistoku Sirije. To pruža plodno tle za obnavljanje IS-a, što predstavlja značajnu prijetnju regionalnoj, međunarodnoj i evropskoj bezbjednosti”, saopštila je Mogerinijeva i zaprijetila uskraćivanjem pomoći Turskoj koju EU pruža u zbrinjavanju izbjeglica.

Ona je dodala da je obezbjeđivanje sabirnih centara u kojima se nalaze zarobljeni pripadnici IS-a ključno za njihovo sprečavanje da se priključe terorističkim grupama.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, kaže da posljednja dešavanja u Siriji predstavljaju bezbjednosni problem za BiH i Evropu i da postoji realna mogućnost da dio pripadnika Islamske države krene ka Evropi.

“Realna je mogućnost da bi bivši pripadnici IS mogli iskoristiti ove okolnosti za bijeg te mimo predviđenih procedura koje su bile planirane na njihovom prebacivanju i procesuiranju u zemlje iz kojih su došli, odlučiti se ili za pregrupisavanje unutar ostataka IS ili za povratak u zemlje iz kojih su došli, ali tako da izbjegnu sankcionisanje. Druga opcija bi zasigurno predstavljala veliku sigurnosnu prijetnju za sve evropske zemlje”, rekao je Hadžović za “Nezavisne”.

Dodaje da je već vidljiv problem pregrupisavanja preostalih pripadnika Islamske države i pokušaj ponovnog osvajanja područja u Siriji.

“Na drugoj strani, a evo i BiH je primjer takvog raspleta situacije, odnosno odgađanje najavljenog transfera bivših pripadnika IS u BiH, je povlačenje američkih snaga iz tog procesa i prebacivanje te odgovornosti na Tursku. U nezavidnoj poziciji u kojoj su se našle kurdske snage u Siriji realno je očekivati da će im držanje zarobljenika u kampovima predstavljati balast i da će fokus njihovih aktivnosti biti na odbrani područja istočno od Eufrata na kojima drže kontrolu”, ističe on.

Redžep Tajip Erdgoan, turski predsjednik, juče je zaprijetio da će pustiti 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koji su zbrinuti u njegovoj zemlji prema Evropi ako iz Evrope ne prestanu kritike na račun turske operacije u Siriji.

Erdgoan je i ranije iznosio slične prijetnje, ali ih do sada nikad nije realizovao. Ukoliko bi izbjeglice krenule iz Turske ka Evropi, na putu bi im bio i region zapadnog Balkana i teritorija BiH.

Iz Ambasade Turske juče je “Nezavisnim” poslata kolumna Fahretina Altuna, predsjednika Kancelarije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske, u kojoj je naglasio da je u interesu Turske da spriječi obnavljanje Islamske države te je objasnio motive i razloge pokretanja turske vojne akcije “Proljeće mira” u Siriji.

“Uspjeh operacije u borbi protiv Islamske države koju predvodi Turska u interesu je cijelog svijeta”, napisao je on i dodao da je ta zemlja godinama podržavala Slobodnu sirijsku vojsku da zadrži hiljade militanata Islamske države iza rešetaka.

Rojters prenosi da je dio islamista Vojska SAD premjestila na “sigurnu lokaciju”, ali nisu navedeni detalji o broju njihovih pripadnika, ni gdje se trenutno nalaze.

Send this to a friend