Region

Državljanin BiH mozak milionske pljačke u Veneciji, odao ga prsten

Hrvatska policija juče je uhapsila četvoricu hrvatskih državljana – 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka – osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji.

<<<Šeiku ukrali nakit vrijedan milione: Pali Hrvati i Srbin povezani sa Pink Panterima<<<

Radi se o državljaninu Hrvatske i BiH Vinku Tomiću (60) te hrvatskim državljanima Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48).

Policija je uhvatila i petog člana grupe, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga. Petorici uhapšenih danas je određen ekstradicioni pritvor.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati na izložbi pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”. Ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara, te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara.

Razotkrio ga prsten

Mozak pljačke bio je je 60-godišnji Vinko Tomić. On je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta – u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog osam miliona švajcarskih franaka.

Italijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palate.

Dva propala pokušaja pljačke

Istraga je otkrila da je grupa čak tri puta pokušala izvesti pljačku. Prvi put to se dogodilo 30. Decembra 2017. godine. Tada je čuvar uočio da se sumnjivo ponašaju te je sve posjetioce udaljio od vitrina.

Drugi put je grupa pokušala izvesti pljačku 2. januara 2018., ali nije uspjela jer su je ostali posjetioci stalno ometali.

Treći put, samo dan kasnije, uspjeli su u svom naumu. Pljačku su izveli u svega 30 sekundi.

Kako je saopštila policija, imali su i pomagačicu – zaposlenog Duždeve palate u kojoj je izvedena pljačka.

Ostavili deset puta skuplju ogrlicu

Istraga je otkrila da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli spriječiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što ukradeno.

Pljačkaši su se iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palate ukradene stvari proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. Vrijedne eksponate uzeo je Tomić, a ostali su mu ili pomagali pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Pink Panther je naziv koji je Interpol dodijelio međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vrijedan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu baš kao i Peter Sellers u istoimenom filmu.

Čovjek s više identiteta

Vinko Tomić, mozak operacije, devedesetih godina prošlog vijeka predstavljao se kao Vinko Osmakčić. Bio je u ratu u BiH, dok su mu majka i brat bili u Hrvatskoj. Tomić je bio ranjen, nakon čega je otišao u Zagreb, a potom u Njemačku.

“Jedan od uhašenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther”, saopštio je hrvatski MUP o Tomiću.

Italijani ga sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palati te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Send this to a friend