Love & Sex

Zajednički račun je ključ uspješne veze

Da li se ljubav dokazuje svakodnevnim sitnim iznenađenjima, poklonima, cvijećem i romantičnim večerama? Ne.

Ništa više nije toliko snažan dokaz ozbiljnosti i posvećenosti kao zajednički račun u banci. Tako je pokazala studija u kojoj je učestvovalo 900 mladih muškaraca i žena koji žive sa partnerima.

Istraživanje su sproveli psiholozi sa Univerziteta u Ajovi, koji su zaključili da ključ uspješne veze leži u tome da parovi zajednički upravljaju novcem.

Istraživači su ispitanicima postavljali pitanja poput: “Koliko ima izgleda da vaša veza bude dugovječna?” ili “Koliko ste posvećeni u odnosu?”

Rezultati su pokazali da zajednički bankovni račun čuva odnos parova koji žive zajedno, ali nisu vjenčani niti vjereni. Oni tada imaju jaču, stabilniju vezu i više su posvećeni jedno drugom.

Studija je takođe pokazala da su parovi koji žive zajedno, imaju zajednički račun i nemaju planova da se vjenčaju, jednako srećni kao i oni koji žive zajedno i planiraju vjenčanje. S druge strane, ako imaju razdvojene račune sve se mijenja.

“Kada parovi troše novac sa iste kartice, ne samo da unapređuju svoju imovinu zajednički i donose zajedničke odluke, već stvaraju ekonomsku zajednicu sa identitetom mi”, navodi se u saopštenju psihologa.

Send this to a friend