Muzika film i TV

Džuli Endrus: Svog Oskara sam krila na tavanu

Holivudska legenda Džuli Endrus kaže da ne zna za mirno i uvijek ima potrebu nešto da radi, a ako nema posla sa glumom ili režiranjem, uređuje svoj vrt, piše ili se druži sa unucima, kojih ima deset, kao i troje praunuka.

https://www.youtube.com/watch?v=vLkp_Dx6VdI

Ali iako je glumila u toliko danas kultnih filmova, i ona je nekad bila nesigurna u sebe i često sumnjala u svoja dostignuća.

“Oskar koji sam dobila za “Meri Popins” godinama sam držala skrivenog na tavanu. Osjećala sam da ga nisam zaslužila. Mislila sam da su mi ga dali samo zato što nisam dobila ulogu u filmskoj verziji “Moja draga damo”, ulogu koju sam imala na Brodveju”, rekla je iskreno Džuli.

To je ujedno i njen prvi Oskar koji je dobila 1964. godine. Još je dva puta bila nominovana, 1966. godine za “Moje pjesme, moji snovi” kao i 1983. za film “Viktor/Viktoria”.

“Danas stoji na polici u mojoj kancelariji, tako da ga svi vide”, rekla je Endrus o svojoj zlatnoj statui.


Glumica je imala uspješnu karijeru na Brodveju, a jedna od njenih najpoznatijih uloga je u muziklu “Moja draga damo”, u kojem je igrala od 1956. godine.

Kada je počelo planiranje snimanje istoimenog filma 1964. godine, favoritkinja je bila upravo Endrus za glavnu ulogu Elize Dulitl, ali uloga je ipak otišla Odri Hepbern.


Iste godine Endrus je igrala u filmu “Meri Popins” i uzela je Oskar, a Hepbern nije bila ni nominovana.

Send this to a friend