Zanimljivosti

Kad stare knjige postanu skulpture

Sindi Hantli pretočila je svoju ljubav prema knjigama u umjetnost. Ovaj pedagog iz Škotske i samoproklamovani knjiški moljac uživa da starim knjigama udahne nov život tako što će ih pretvoriti u skulpture.

Sindi je završila studije za grafičkog dizajnera i ilustratora, ali su joj slikarstvo i vajarstvo od malena bili velika ljubav. Međutim, morala je da prilagodi svoje kreativne nagone odgajanju tri ćerke i poslovima na lokalnom koledžu (gdje predaje grafički dizajn) i u srednjoj školi (gdje radi kao pomoćnik nastavnika).

Inicijalna kapisla da pokrene hobi, bila je reakcija njene ćerke na knjigu “Dnevnik Ane Frank”. Tada je poželjela da nešto izvaja na osnovu čuvenog djela budući da je njena ćerka bila veoma dirnuta nakon što ga je pročitala.

Jednom kad je otkrila lepotu pravljenja skulptura od starih knjiga nije mogla da prestane.
„Dobijam mnogo kreativne energije i inspiracije od mojih devojčica“, kaže Sindi čiji su radovi izloženi su u knjižarama i bibliotekama širom Škotske, na šta je naročito ponosna.

„Volim da mislim da ljudi mogu da uživaju u mojim radovima i da ih oni zainteresuju da pročitaju knjige na kojima su zasnovani“, kaže Sindi.
Nju je oduvijek privlačila kombinacija riječi i skultpure i često ubaci poeziju ili neki citat u svoje kreacije.

„Ne planiram nastanak neke skulpture, ona se jednostavno desi. Volim da čitam neku knjigu dok ih pravim i onda mi se u glavi javi neka vizija, skica. Skulpture se savršeno uklapaju u moj život. Često sjeckam papir dok spremam večeru“, kaže Sindi.

Do sada je napravila desetak radova. Neki su je isfrustrirali, ali do sada nije odustala ni kod jednog dizajna. Neki su prilično zahtjevni i pipavi, od sitnih komadića papira koje treba precizno zalijepiti, međutim, Hantlijeva kaže da se sav trud i utrošeno vrijeme isplate kada vidi koliko zadovoljstvo i uživanje pričinjavaju njoj i drugima.

„Uvijek ću se baviti umjetnošću i naći vremena za kreaciju. Dok svoje ideje transformišem u trodimenzionalne oblike to me istovremeno i opušta i uzbuđuje“, otkriva Sindi.

Send this to a friend