Zanimljivosti

Slika Van Dajka pronađena bačena na farmi, pa prodata za više od tri miliona dolara

Foto: Tanjug/AP/Bebeto Matthews

Slika Antonisa van Dajka, koja je pronađena odbačena na jednoj farmi, prodata je na aukciji za više od tri miliona dolara.

Djelo je studija za kasniju sliku flamanskog majstora pod nazivom “Sveti Jeronim”. Konačna verzija slike trenutno se nalazi u Muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Slika, koja prikazuje nagog starijeg muškarca kako sjedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga, navodi aukcijska kuća Sotbi.

To je jedna od samo dvije velike studije koje je Van Dajk napravio po živim modelima.

Prema Sotbiju, naslikana je vjerovatno između 1615. i 1618. godine, dok je Van Dajk bio mladi umjetnik koji je radio zajedno sa Piterom Paulom Rubensom u Antverpenu.

Uljana slika ima neočekivano porijeklo. Studija je tek nedavno identifikovana kao Van Dajkovo djelo, navodi se u saopštenju ove aukcijske kuće za CNN. Komad je otkriven krajem 20. vijeka u farmi u Kinderhuku u Njujorku.

“Osoba koja ju je pronašla, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar ‘izgubljenih’ komada, opisujući svoju kolekciju kao ‘sirotište za izgubljenu umjetnost koja je patila od zanemarivanja'”, saopštila je aukcijska kuća.

Roberts je kupio zaboravljenu sliku za samo 600 dolara, navodi Sotbi. Ali ubrzo nakon toga, istoričarka umjetnosti Suzan Dž. Barns objavila je članak u kojem je prepoznala djelo kao “iznenađujuće dobro očuvano” djelo Van Dajka, prenosi “Euronews”.

Slika je u četvrtak prodata za 3,1 milion dolara.

Dio prihoda će koristiti Fondacija Albert B. Roberts, koja pruža finansijsku podršku umjetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navodi aukcijska kuća.

Studija je prodata u okviru Sotbijeve rasprodaje “Master Paintings Part I” u četvrtak, koja je uključivala i radove Agnola Bronzina, Ticijana i Melkiora de Hondekotera, piše “CNN”.

Send this to a friend