Društvo

Centar Podgorice uskoro će biti pretvoren u pješačku zonu

Centar Podgorice uskoro će biti pretvoren u pješačku zonu

Glavni grad je započeo fazno zatvaranje ulica u centru Podgorice za saobraćaj, a ovo je prvi korak u pretvaranju centra u pješačku zonu, saopšteno je na centralnoj javnoj raspravi povodom dokumenta Nacrt Plana održive urbane mobilnosti.

Pošto su formirane nove zelene površine kao što su preko puta Gimnazije, i ovaj prostor će takođe postati pješačka zona, budući da će ulica koja vodi do parka biti pretvorena u novu zelenu površinu.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić podsjetila je da su zatvorili Bokešku ulicu za saobraćaj, a na temelju Studije o zatvaranju saobraćaja u užem centru grada ova praksa će se nastaviti i primijeniti na druge ulice u centru.

“Ograničili smo i izdavanje licenci za taksi vozila i na taj način se potrudili da smanjimo broj taksi vozila i uopšte putničkih automobila na ulicama, jer smo to prepoznali kao jedan od glavnih problema, budući da je prevoz taksi vozilima u Podgorici među najjeftinijima u regionu. Uz loš gradski prevoz i smnjenu popularnost pješačenja i biciklizma, ovo je bio jedan od razloga zašto su se naši građani opredjeljivali za ovaj način transporta. Ograničavanje davanja licencu za taksi vozila ne važi za vozila na električni pogon. U skladu sa tim, mi smo dobili i prvu taxi službu sa vozilima na električni pogon, a to je i prvo ovakvo društvo u cijelom regionu. Sve ovo ne bi bilo moguće da mi nijesmo prethodno u saradnji sa našim međunarodni partnerima obezbijedili određeni broj punionica za automobila na električni pogon”, dodala je ona.

Vujačić je kazala da je Služba glavnog gradskog arhitekte i gradskog preduzeća Zelenilo radila na mapiranju novih tačaka u gradu koje se mogu koristiti kao pješačke staze.

“U narednom periodu čeka nas rekonstrukcija Bulevara Svetog Petra Cetinskog, a osim rekonstrukcije same saobraćajne infrastrukture, jedna traka će se pretvoriti u traku za sa obraćanje autobusa. Čeka nas još mnogo posla, a najvažnije od njih je modernizacija gradskog saobraćaja, pa ozbiljno razmatramo sve moguće modele, kada je u pitanju ova tema”, dodaoa je ona.

Ispred obrađivača dokumenta obratila se sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, koja je istakla da je cilj da zajednički dokument učinimo, boljim, kvalitetnijim i primjenjivijim.

„To je još jedan korak u nastojanju Podgorice da sebe profiliše kao grad je okrenut trendovima koji u fokus stavljaju zaštitu životne sredine i održivu urbanu mobilnost. Zato smo usmjeri svoje djelovanje na povećanje alternativnih vidova saobraćaja, unapređenju postojeće infrastrukture, te povećanje stepena bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, kao vrlo važne komponente našeg kvalitetnijeg života. Poseban akcenat stavljen je na edukaciju, promociju i jačanje svijesti. Dobar transport, čisti transport i efikasan transport je nešto što predstavlja osnovu razvoja svakoga grada“, zaključila je ona.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Prčmorača50NenadMaska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Nadam se da necete asvaltirati trotoare na bulevaru,to vam postade praksa ali losa

morača50
Gost
morača50

Bravo. Zabraniti saobraćaj u Njegoševoj odmah! Pješačke zone postoje u svim velikim gradovima, pa neka ovi što ni kolima da uđu u stan sele tamo gdje je to moguće.

Nenad
Gost
Nenad

Zatvarati ulice za saobracaj a pri tom nemati parking ne bi smislilo ni dijete u vrticu..ljudi , dozovvite se pameti vise nemojte da dokrajcite vec opustjeli centar..napravite parkinge garaze sto god pa onda sve zatvorite..

Maska
Gost
Maska

Uskoro… ? Zatvaranje ulica….? Ima li parkinga….? A za na vrat vam visi Beko i iza njrga, Robna kuća i iza nje, …. Ul. Hercegovačka, Njegoševa, Balšića,… Uskoro,… a makse !!!

Send this to a friend