Društvo

CP: Još jedan primjer brutalnog otimanja državne imovine

Crnogorski pokret uputio je apel adresiran na najviše državne adrese-predsjednika države, Vlade i Skupštine da, kako se navodi, autoritetom stanu u zaštitu državne imovine i crkvene i kulturne baštine koju pojedini službenici Uprave za nekretnine, iz godine u godinu, iz dana u dan, nesmetano ispisuju iz državnoga vlasništva i upisuju u vlasništvo Beogradske patrijaršije, odnosno države Srbije.

Kako ističu iz CP, posljednji slučaj u šavničkoj opštini sa Crkvom Svetog Georgija u Dubrovskom, kao primjer takve nezakonite prakse, brutalnoga otimanja državne imovine u korist Beogradske patrijaršije, može se smatrati i zavjerom protiv Crne Gore.

“Na zahtjev beogradskoga paroha u Šavniku, stranoga državljanina Draženka Ristića, 28. marta 2018. godine, Crkva Svetoga Georgija i okolno zemljište u selu Dubrovsko Šavnik, ispisana je iz državnoga vlasništva i upisana na Eparhiju budimljansko-nikšićku. Taj nezakoniti i kriminalni akt izvršen je na temelju: šematizma Istočno-pravoslavne Srpske patrijaršije iz 1924. godine, gdje je na strani 154 pod brojem 17 upisana Crkva Svetoga Georgija u selu Dubrovskom, koju je opsluživao paroh Gligorije Memedović, i izvoda o registraciji Eparhije budimljansko-nikšićke iz CRPS-a”, kažu iz Crnogorskog pokreta.

Tvrde da je komisija Uprave za nekretnine ove dokumente ocijenila validnim, s čime su se složili zakonski zastupnik države Crne Gore i opunomoćenik opštine Šavnik, i na temelju njih, Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, u vlasništvo su upisali pomenutu crkvu sa okolnim zemljištem.

“Sadžaji ova dva papira, koji su poslužili komisiji za prijenos svojine, s države na Beogradsku patrijaršiju, ne dokazuje vlasništvo bilo koga nad bilo čime, i nemaju nikakve veze s pravnim osnovom za sticanje imovine. A nas navode da mislimo i vjerujemo da ovakim protivustavnim i kriminalnim djelovanjem, koji predstavlja i primjer vrhunskoga cinizma kojim se ismijava država i njen pravni poredak, i izruguju sve njene institucije, uključujući i one kojima ste vi na čelu, iz pozadine, sjedinjeni snažnom organizacijom, upravljaju inostrani centri moći kojima je cilj slom ustavnoga poretka i državnoga suvereniteta”, kazali su iz Crnogorskog pokreta.

To je, kako ističu, razlog da mole najviše državne adrese da se založe i stanu u zaštitu crnogorskoga pravnoga poretka i digniteta crnogorske države na koje “nasrću beogradski popovi, poduprti korumpiranom administracijom”.

“Inicirate pokretanje krivičnoga postupka protiv korumpiranih službenika koji vrše prepisivanje državne imovine na Beogradsku patrijaršiju; inicirate povraćaj nezakonito prepisane državne imovine sa Srpske crkve na crnogorsku državu, i tako vratite povjerenje građana u suverenitet crnogorske države i autoritet njenih institucija na teritoriji Crne Gore”, kazali su oni.

Za sve to Crnogorski pokret je proslijedio i prateće dokaze. To, kako se navodi, uključuje i posjedovni list iz 1955. godine iz koga se vidi da je crkva i okolna parcela državna svojina, kao i akta o nezakonitom prepisu imovine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Podržavam saopštenje crnogorskog pokreta.

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Malo smanjite izlive vi iz nepostojeceg pokreta, tu mrznju usmjerite nedje drugo

Peka
Gost
Peka

Jedno pitanje! Da li se ovaj pokret ikada javio da pita zašto je milo napravio od Crne Gore mafijašku državu, uništio mentalitet naroda kupujući glas za vreću brašna? Ili im to po novocrkvenim pra
vilima ne smeta?

President \"F\"
Gost
President \"F\"

Znas dje tvoj voljeni Milo zivi, podji pa ga pitaj, a pitaj ga usput i ovo za beogradsku organizaciju.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Vlast i okupatorska spc..

Ljuma
Gost
Ljuma

Drzava teba da ispita ko uzima novac iz uprave za imovinu i stavlja u svoje dzepove i zloupotrebljava svoj položaj,cinevi lopovske radnje upisujući nelegalno drzavno zemljište na račun druge države,o tome se cuti ,zasto???? Ko je uradio ovo djelo treba mu oduzeti njegovu imovinu i staviti u interes države crne gore.

Send this to a friend