Društvo

Ivan Meštrović htio da Mauzolej istakne crnogorski identitet

Hrvatsko-američki diplomata i istoričar Mate Meštrović, sin velikog vajara Ivana Meštrovića, kazao je da je njegov otac htio da Mauzolej istakne crnogorski identitet.

”Ja sam pitao jednom prilikom moga oca zašto mu je bilo tako važno da bude podignut spomenik Njegošu, a on mi je rekao tada: -Da se uzdigne svijest crnogorskog naroda i da postanu svjesni važnosti svojega identiteta”, kazao je Meštrović u Živoj istini.

Hrvatsko-američki istoričar i diplomata vjeruje da je kampanja za uklanjanje Njegoševog mauzoleja sračunata upravo na poništenje crnogorskog identiteta.

Ukazuje da radove Ivana Meštrovića u Beogradu: Pobjednik na Kalemegdanu ili Spomenik neznanom junaku na Avali, niko ne doživljava kao “uzimanje duše” srpskoj prijestonici.

A o “Povijesti Hrvata”, remek djelu velikog vajara čiji se original nalazi na Dedinju, dok u javnosti traje spor treba li da bude vraćeno Hrvatskoj, Mate Meštrović kaže:

”To djelo je kupio lično kralj Aleksandar svojim novcem od moga oca i nesporno je da je to privatno vlasništvo kralja Aleksandra’, kaže on.

Otkriva zanimljive detalje o susretu njegovog oca sa Alojzijem Stepincem u Krašiću, gdje je kardinal bio u kućnom pritvoru i Titom, na Brionima.

”Rekao mu je da nije ništa manje Hrvat nego moj otac, te da se na Brionima osjeća sigurnije nego u Beogradu”, kazao je on.

Mate Meštrović prisjeća se i susreta sa Vladimirom Popovićem, Blažom Jovanovićem, Milom Đukanovićem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dostojevski
Gost
Dostojevski

“Treba pomoći Crnogorcima, ne zato što su oni Crnogorci, pravoslavni Sloveni, naša rođena braća, meso našeg mesa, krv naše krvi…., nego pomoći zato što je to potlačeni narod , koji održava sopstvenu nezavisnost , koji gine za slobodu, za princip nacionalnosti.“
Достоевский Ф.М. Славянофилы, черногорцы и западники, самая последняя перепалка // Время. 1862. №9. Str. 253-258..

ovaj narod mali
Gost
ovaj narod mali

O, veliki Samostvoritelju, pomozi jadnome, no junackome crnogorskom narodu, odrzi ga u slozi i viteskom postenju!

Njegos na samrti

ovaj narod mali
Gost
ovaj narod mali

“Hoce li se nas narod svijetu pokazati dostojnim samostalnosti ili ce vjecno obozavati tudje verige, koje im vec tolika vijeka prepilise vrat i satrijese narodnost? Ja vidim strasne pogreske. Meni se cini da se od prvog cilja daleko odstupilo. Daj Boze da se varam. “

Njegos u pismu Vrazu od 1848.

ovaj narod mali
Gost
ovaj narod mali

“Meni ni s cega sada zao ne bi bilo do sto nijesam neki napredak u cijelome narodu nasem vidio i sto mi se nije dalo da na neki nacin osnovu utvrdim vnutrenemu upravleniju crnogorskome, te se bojim e bi se posle mene sve one nesrece povratile u Crnoj Gori koje su prijed mene bile, te bi ostao u vjecnu nevolju… Više »

Anagastum
Gost
Anagastum

Misim da je Njegoš jasno dao svoj stav o tome da je on Crnogorac, a da se ime “Srbin” koristi SAMO u ratu s Turcima. Sam izraz “Srbi” u tom značenju potekao je od Turaka, vidi: A. Homjakov, 1859. “U svakoj životnoj situaciji Crnogorac smatra sebe Crnogorcem. Ali, kada je riječ o ratovanju, koristi se ime Srbin. Skoro u svim… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pismo Njegosa Iliji Garasaninu od 5. jula1850 : Izmedju ostalog kaze i : Fala svijetlome knjazu i gospodaru i Vama, njegovim sovjetnicima, sto se, ako i katkad, sjetite ovoga srpskoga krvavoga krsa.

Srbin 100%
Gost
Srbin 100%

Potpuno si u pravu. Ne treba zaboraviti pjesmu “Srbin Srbima na časti zahvaljuje” koju je napisao u Kotoru, kada je bio gost porodice Lumburdić (inače, Srbi katolici iz Boke). Neko bi rekao da je išao u goste, ali iz ovoga što si napisao (a dobijaš i pluseve), jasno je da je on u stvari došao da ih osvoji, a ne… Više »

Anagastum
Gost
Anagastum

U egzaltiranoj „Poslanici Srbima iz Moskve“krajem 1859.godine, najveći i prvi ruski slovenofil, Aleksej S. Homjakov (1804 – 1860) filozof, publicist kaže: „Takva je vaša sloga da za Turčina riječi Srbin i Pravoslavac znače jedno te isto“(Таково ваше единство что для турка слова “серб” и “православный” кажутся однозначащими.) Ovu poslanicu je potpisalo 100 javnih ličnosti tadašnje Rusije, uglavnom slovenofila, među kojima… Više »

Milton
Gost
Milton

Ako mi neko iz ,,Monsada,,kaze,koliko u C.Gori Crnogoraca,kada se odbiju oni Romi iz Boke i Konika,na silu pisani ,,Crnogorcima,,uz obecanje da ce se povoljno rijesiti njihov IZBJEGLICKI status.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Prvo izračunaj koliko je u Srbiji Srba, kad se odbiju Crnogorci, Romi, Cincari, Vlasi…

Prof
Gost
Prof

Evo da ti odgovorim koliko je bilo Srba u CG na popis stanovnistva 1981. – 19.407 od preko 580.000 ljudi. Kaze li ti to nesto?

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Širim ja komunizam i po italiji ?✋

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Ja sam pročitao 500 knjiga 500 bih te godina slušao ?i 500 godina bih pričao ?

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Kakav li je ovo jad od planina ?

Ljuta
Gost
Ljuta

ako mu je to rekao tito sigurno je tacno kao da mu je rekao milo?

Ljuta
Gost
Ljuta

Mate..Matej..Mateja su srpska imena a Mestrovici su iz Boke…i

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Znaš ljutko, kad već pominješ Gorski vijenac, moram ti reć da je Njegoš u stihovima …” no se bojim od zla domaćega”… baš na tebe mislio.

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

I Hrvati su Srbi.

bilbord
Gost
bilbord

Ljuta, izvini, ali ne budali o imenu Matija, Mateja, Matej…. Da nije mešter , majstor?

Anagastum
Gost
Anagastum

Au, što su se posrbice razmiljele po CDMu…umjesto da vode svoju brigu oni uče Crnogorce što je trebalo a što nije. Viite vi đe vam je Draža leži, ne brinite vi za velikog Crnogorca Njegoša, Njegoš je naš posa i mi znamo da mu je mjesto tu đe je, tako, džabe mlatite slamu, ni slama vas se ne tiče! Svak… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

procitaj Gorski Vijenac jer ga vidim nisi citao da ne kazem i druga djela…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi Anagastume, Niksic u doba Njegosa nije bio u Crnoj Gori, tako da nije lijepo da nas iz stare Crne Gore sjetujes sta da radimo

Anagastum
Gost
Anagastum

Oprem dobro, ti to mene edukuješ….što ti znaš o Njegošu, Njegoš nikad nije bio u Srbiji, iako mu je ona strvina od Sime tražila pare da otvara pivare po Srbiji, i ucjenjivala Njegoša u vezi sa štampanjem Gorskog vijenca. Uostalom, jedino Njegoševo pominjanje Srbije i Srba vezano je za onaj veliki broj Crnogoraca po Šumadiji koje je vaš Karađorđe pozvao… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi moj Anagstume, Njegos nikad nije bio ni u Podgorici, Niksicu, Bijelom Polju

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi moj Anagastume, ja sam sa Ceva, u kuci imamo pored ostalih i Obilica medalju, tako da zamolim Vas iz Hercegovine da mi ne pricate kakva je bila stara i prava Crna Gora. Svako dobro

Donja Morača
Gost
Donja Morača

E jadna kuća, jadni preci, jadna medalja, kad si ti takav. Svaki bi te predak posjeka da može viđet kako pljuješ po njihovoj državi, za koju su oni krvarili.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi moj Donjomoracanine, oni su se borili za Crnu Goru, ne za Montenegro, za krst casni i slobodu zlatnu, Milosem zivjeli , a krstu sluzili, i dobijali izmedju ostalog i najvece crnogorsko odlikovanje Obilica medalju ( vjerovatno su stari Crnogorci bili neznaveni, pa nisu znali ciju tradiciju bastine). Ova sadasnja Crna Gora sa onom starom ima zajednicko ime i nista… Više »

suljo suljevic
Gost
suljo suljevic

Dogovorite se,jednima je genocidni pjesnik,drugima je Srbin,trecima Crnogorac…
Sigurno je da je bio ljudina..
Sto se muzoleja tice i ptice na granu znaju da su ga komunisti srusili,kao dosta i katedrala i dzamija,kakvi Srbi i kakvi bakraci.

Anagastum
Gost
Anagastum

Suljo Suljeviću, upamti, nije Njegoš TREĆIMA Crnogorac, NO JEDINO CRNOGORAC, a to što ga neki kradu ili blate, TO NEMA VEZE SA Crnogorcem Njegošem. Je li ti malo jasnije sad? A ko nije – nema ti lijeka!

suljo suljevic
Gost
suljo suljevic

ZAO MI JE AKO SAM TE POVRIJEDIO,NO RECE NJEGOS CRNOGORAC “NARODNOST MI SRBINSKA UM I DUSA SLAVIJANSKA..
U OSNOVNOJ SI UCIO AKO JESI..
STO SE MENE LICNO TICE MOZE BITI I IZ HONDURASA.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

E moj Suljo. Pališ se na tračeve. Ne reče to Njegoš. To je napisano rukom na jednoj njegovoj knjizi. Ali, na vašu žalost, rukopis nije njegov. Vama, naravno, to i nije bitno. Važno je da to možete da koristite da opravdate mržnju prema svojoj državi.

Suklota
Gost
Suklota

Xaxxaxxa sad sto god se spominje srpsko kod njegosa to on nije pisao tjesite se tjesite xaxaxxa

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Jadan ste vi narod kad nemate svoje, nego prisvajate tuđe. Za istoriju vas razumijem. Normalno da se stidite svoje pa bi šćeli crnogorsku. E pa ne može. Pisce kao što je Nušić (Cincar), Popa (Rumun), Selimović (Musliman/Bošnjak), Andrić(Hrvat), prisvajajte, ali Njegoša ostavite na miru.

Anagastum
Gost
Anagastum

suljo suljevicu, Pa, samo slijepci ne vide da su Petrovići, zapravo, na kulturan način, popljuvali na “srpstvo”. Ako Sveti Petar, tada vladika, veli da je Sima jedini Srbin u Crnoj Gori, a Petar Drugi Petrović samo što ih ne anatemiše (“Boža ti vjera”, dajem ti riječ pred Bogom,) jer su mu preko glave pa veli: “Ada čoče, Božija ti vjera,… Više »

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Veliki vajar ivan mestrovic.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Je li moguće da ima u Crnoj Gori neko ko ne zna, ko je srušio Njegoševu kapelu. Pogledajte fotografije stare 100 godina. Imate foto kapele malo oštećene u I svjetskom ratu. Imate fotografije srpskih žandara koji ruše tu kapelu. Imate dokument u kojem piše da Kralj Aleksandar posvećuje novu kapelu svom sinu. Njegoševu kapelu su srušili Srbi. Komunisti su srušili… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naravno Donjomoracanine! Kapelu su srusili Srbi, borbe na Matrinicima, Krusima su bile sa Srbima, bitka na Mojkovcu je bila sa Srbima, u drugom svjetskom ratu su nas bombarovali Srbi. Da ne zaboravim : ko je napravio Manastir Moracu?

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

Znaš li ti i da je i Rimsko carstvo bilo srpsko..?

Ljuta
Gost
Ljuta

znamo no sto…zvali su ga CARSTVO CARA DUSANA NEMANJICA…vidi mape dokle se prostiralo…isss

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

I Stari Egipat isto…

Ljuta
Gost
Ljuta

ne egipat nije bio srpski no crnogorski od vajkada…

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Napisah da prije nego komentarišete pogledate fotografije stare 100 godina. Ili ne smijete ili znate pa se pravite blesavi. Manastir Moraču su pravili Nemanjići. I to je jedina crkva u CG koju su pravili Srbi. I po Srbiji su stotine džamija pravili Turci, pa ne znači da su u Srbiji Turci, no Srbi.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Oprem zaboravih. Taman si dobro reka za Mojkovac. Pročitaj telegram (iz srpskog arhiva)Pašića Kralju poslije bitke. ” Vaše visočanstvo, Srbija trenutno gubi rat protiv Austro Ugarske, ali za sva vremena dobija rat protiv Crne Gore”. Nije zaludu rečeno:”Činjenice vjekovni srpski neprijatelj”.

Ljuta
Gost
Ljuta

tada je cg vec bila vecinom okupirana ako nisi znao

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ko je napravio Djurdjeve stupove

Anagastum
Gost
Anagastum

Oprem dobro, nemaš se ti na šta opirati SEM NA LAŽ!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi moj staroniksicaninu dok je bio Njegos ziv vi ste bili druga drzava, postali ste dio Crne Gore tek 25 godina kasnije, tako da me nemoj uciti sta je istina a sta laz

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Da, bili smo pod turskom okupacijom. A koja si ti, letko, bio država, znaš li ? Kad pročitaš ona dokumenta, koja su inače iz srpskog arhiva, možeš da komentarišeš. Istorija se uči iz dokumenata a ne iz epskih pjesama.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi moj donjomoracanine, ja sam iz stare Crne Gore, na ovim prostorima zivimo zadnjih minimum 400 godina i znam odlicno i ko sam i ko su mi bili preci

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Ha ha. A đe su ti stupovi? Pogleda li fotografiju staru 100 godina, na kojoj se vidi kako Srbi ruše Njegoševu kapelu? Pročita li Pašićev telegram? Pročitaj pisma Knjeginje Darinke Obrenović sekretaru Kralja Nikole. Naći ćeš razlog za tvoje ponašanje.

Ljuta
Gost
Ljuta

mora da ti nisi iz morace no iz kruta..

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Potomak Moračanina sa Tarboša i Mojkovca. A koji si ti Ljutko. Potomak bjegunca ufaćenog na Zidanom mostu, sa kasno završenom školom se ubačio na budžet, pa mrziš sve crnogorsko. To što znaš naučio si iz epskih pjesama pa si zato ovdje u komentarima običan autsajder.

Duklja
Gost
Duklja

Ljuta odi ostavi nas Crnogoce na miru trazite nove neprijtelje po bijelom svijetu

Ljuta
Gost
Ljuta

miras no ko drugi. bi je mogao izgraditi ….jest mu malo pomogo stevo vucinic a i poneki cetinjanin i neki sa mirca….

Anagastum
Gost
Anagastum

Oprem dobro, ha,ha,ha,ha……………..ma, koji Srbi, bog te tvoj osvajački, koji Srbi? Iš!

Kirari
Gost
Kirari

Svaka vam je istina takva. Je li to skrivena stranica istorije.

sidro
Gost
sidro

CDM – ČESTITKE ZA FOTOGRAFIJU MAUZOLEJA – JEDNA OD SAVRŠENIJIH FOTOGRAFIJA OVOG MJESTA. TAKO SE SVE DIVNO STOIPLO S LOVČENSKIM KAMENOM I TIŠINOM. ZAISTA KULTNO MJESTO. HVALA.

vesko nk
Gost
vesko nk

Ima mjesta da mu mi crnogorci podignemo kapelu staroga oblika i to iza mauzoleja na tzv. guvnu.Samo da se u naše poslove nemiješa Beogradska patrijašija i ono njinog stada po Crnoj Gori.

Ljuta
Gost
Ljuta

prvo sebi pa ako ti sto ostane prilozi mirasu i stevu..oni ce ti se zahvaliti sigurno

nema smisla
Gost
nema smisla

Gospodin Mate je sasvim u pravu, kao Crnogorac, čiji su preci oduvijek bili samo Crnogorci, podržavam njegovu izjavu. To je prava istina. Aovo što pričaju ovi posrbljeni Crnogorci apsolutno me ne zanima jer govore sa aspekta njigovih interesa u zemlji Crnoj Gori. Mauzolej na Lovćenu je mauzolej crnogorskom mudracu i vladici Crnogorske autokefalne crkve, odnosno, teološkoj državi u kojoj je… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jedna mala napomena : termin posrbljeni Crnogorac je pleonazam.

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Po meni,napravljena je greska sto je crkva premjestena al bi ponovili istu gresku da se isto napravi sa mauzolejom.

Pavlek
Gost
Pavlek

O čemu mi ovdje pričamo, Njegoš je napravio crkvu u kojoj je sahranjen, jer je bio mitropolit, a komunisti su srušili CRKVU jednom poglavaru crkve i razrušili GROB jednom pjesniku, da bi mu napravili još stariji grob, doduše bez crkve. Naš identitet je Njegoš, a to je njegova kapela.

Vaso
Gost
Vaso

A jes vala.Ivan Meštrović je pucao od znanja o Crnogorcima i njihovom identitetu.
Koliko je naplatio rad,veli li mu sin što?

auff
Gost
auff

Vaso, ne no su iz Leskovac više znali o Crnogorcima sem kad je trebalo da ih brane od Osmanlija, a sjedi đe si!

Ljuta
Gost
Ljuta

koliko je vojvoda serdara i obicnih ljudi junaka kralj Nikola iscerao iz cg pa su neki stigli i u Nis pa sto ne bi u Leskovac…?

Ljuta
Gost
Ljuta

bio licni prijatelj KRALJA ALEKSANDRA i uvaljivao mu radove za debele pare..al se onda predomisli pa “pokloni” crnogorcima Njegosa radi identiteta ili mu je to mozda platio Tito dok je bio kod njega na Brione…Dva hrvata se sporjeckala ko je visi hrvat…O Svetozare vrci se…ti si barem brijao narod nesavjesno

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

Kralj Aleksandar je bio najveće zlo i tupavac na ovim prostorima. Živjela VMRO!

Ljuta
Gost
Ljuta

i unuk kralja Crne Gore vam je neprijatelj..i sve vladike crnogorske i svi vukotici a dobar vam je tito i milo…eto vam ih tamo pa uzivajte u snovima dok se ne probudite

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Crnogorci su imali i imaće identitet i bez Meštrovićeve “pomoći”.

auff
Gost
auff

Budimo realni, mora da će Crnogorcima Srbi pomoći da sačuvaju identitet! Pih!

Ljuta
Gost
Ljuta

da nije bilo srba ne bi bilo ni crnogoraca jer su srbi napravili i sacuvali cg kao SRPSKU SPARTU …a mangupi u njihovim redovima sve zabrljase radi materijalnih koristi

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

Sve su mogli sačuvat, al kosovsko ognjište nikako.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

E moj Ljutko, sad si i sebe prevazišao. Srbi sačuvali Crnu Goru a 450 godina vodili žene Turcima prvu bračnu noć. No ti kad istoriju pročitaš u desetercu, to ti sveizgleda drugačije.

Anagastum
Gost
Anagastum

Reče Ljuta i preživje: “da nije bilo srba ne bi bilo ni crnogoraca jer su srbi napravili i sacuvali cg kao SRPSKU SPARTU”, ha, ha, ha……………………………………………..
Ljuta, da ti šapnem: Evgenij Markov: “Slovenska Sparta”…..SLOVENSKA, SLOVENSKA, “istoričari ” !
Sve ste iskarikirali – ne postoji izraz “srpska” Sparta, lažljivci!

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Crnogorci su omadjijani eurima i nista mimo njih sad ih ne zanima. Ni predci, ni nasljedje, ni kultura, ni jezik, ni Crkva, ni religija… Za njih se identitet sveo samo na jedno: imat! Ako nemas, onda si niko i nista, a ako imas cio svijet je tvoj, cak do Beograda! Aferin, Crnogorci!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Istini na volju, ne brine ni tebe mnogo jezik ko god da si. Nije “preDci” no preci. I nije “aferiN” no aferiM.
Novac pomaze, ali nije nam najvazniji.

đurica
Gost
đurica

Onaj bio jednom po rođenju Srbin pa postao Crnogorac lijep reče ” blago onom ko pameti nema”.Crnogorac kao Nacionalnost ne postoji,može da bude DUKLJANIN ili Srbin.Ali da bi bio Dukljanin morao bi to nekako i da dokaže.Crna Gora i Crnogorac jesu tvorevina Rimljanska – Mletačka ili ako više volite Vatikanska.Prebjezi eto što ste.

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

Đurice, vjerujem da se dičiš crnogorskim pasošem. He he he…

Ljuta
Gost
Ljuta

lupetas… crnogorci u odnosu na inostranstvo postoje od kad postoji CG dok kao nacija postoji od 1 maja 1945g kad je djilas po naredbi tita napisao clanak u Politici da od tog dana crnogorci postaju nacija…istina je da je mnogo ekasnije pokusao da to ispravi ali kasno… kad te neko vanka pita where you come from..normalno je da kazes iz… Više »

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

I ti imaš CG pasoš 100%…

Ljuta
Gost
Ljuta

i srpski i bosanski i albanski a cekam hrvatski no sto ..pravi yugo

Zbogom
Gost
Zbogom

Valjda je važnije šta je Njegoš htio, ali o tome baš nema tekstova, valjda zato što ga je njegov sopstveni narod izdao. U stvari nije, prosto se pretvorio u nešto drugo.

Blavor
Gost
Blavor

Reci mićo , ti si provodio dugo vremena sa Njegošem , šetajući po donjem kraju kad cetinjske kiše padaju , što je htjeo , otkrij nam , duše ti ?

Gaja
Gost
Gaja

Napisao je sve to Njegoš pa čitaj, nego ga takvi kao ti proglašavaju zlikovcem kad čitaju.

Blavor
Gost
Blavor

Ja sam odakle je i Njegos , iz suverene CG a ne nessto sto bi ti volio da bude i neki tebi slicni

Ljuta
Gost
Ljuta

sima milutinovic vam je to objasnio prije njegosa jer je drugova sa Svetim Petrom Cetinjskim koji ga nije pusta sa Cetinja jer tada nije imao sa kim posteno da se isprica koliko su napredni bili???

Anagastum
Gost
Anagastum

Ljuta, je l misliš na onog Simu za koga je Sveti Petar rekao da je “jedini Srbin u Crnoj Gori”? I na onog Simu koji je napisao “Diku crnogorsku”, pa Milaković (vaš) rekao u Grlici da je napisana “skoro na Crnogorskom jeziku” pa se brinuo kako će je u Srbiji razumjeti. A to što ti kažeš da je “drugova” sa… Više »

Send this to a friend