Društvo

Ivanišević: Ostajući doma pomažemo onima koji se svakodnevno žrtvuju

Ivan Ivanšević

Ambasador Crne Gore u Parizu, Ivan Ivanišević, uputio je pozdrave prijateljima, sugrađankama i sugrađanima na Cetinju. U razgovoru za Radio Cetinje on je poručio da će i ovo iskušenje proći, da se raduje dolasku u svoj rodni grad, šetnjama stazama djetinstva, Balšića pazarom i Njegoševom ulicom, te da očekuje da će Cetinjani ispoštovati preporuke nadležnih organa i ostati kući.

Ivanišević, koji je već devet mjeseci na službi u Francuskoj, povezujući Pariz sa Cetinjem, podsjetio je na pismo Džordža Bernarda Šoa koji je upravo iz tog grada, a nošen sjećanjima o vremenu koje je proveo u Prijestonici, prijatelja u pismu upitao – “pada li još kiša na Cetinju?”.

“Puno sam puta čuo još jednu verziju ove priče. Naime, kada je tog čuvenog Irca, inače izuzetnog dramaturga, kritičara i polemičara, jedan njegov poznanik pitao koja su dva najljepša grada na svijetu, Šo je odgovorio: “Pariz…” a poslije kratke pauze odlučno dodao ” … i Cetinje, kad ne pada kiša!”. Moram vam priznati da mi se ova druga verzija više sviđa, iako sam svjestan da je više romantična nego autentična”, kazao je Ivanišević.

Petnaest hiljada pariskih kafea i restorana je zatvoreno, kazao je on navodeći da ga rijetki prolaznici podsjećaju na Lesove stihove iz pjesme „Ljudi sjenke”.

“Pognutih glava, lica često prekrivenih maskama, žure do najbliže prehrambene radnje ili apoteke kako bi uspjeli da u dozvoljenih sat vremena izlaska obave sve neophodne i najhitnije stvari. Iako je sinonim za užurbanost i gužvu, Pariz – koji se na kulturi zagrljaja i socijalne bliskosti, izdigao u svjetsku prijestonicu ljubavi – danas veoma ponosno živi ograničenja koja su nametnuta u suočavanju sa širenjem pandemije novog korona virusa. Ovaj veliki grad i njegovi stanovnici svjesni su rizika koji je donijela 2020. godina i odlučni su da im se suprostave”, dodao je on.

Ivanišević je poručio da ostajući doma pomažemo onima koji svakodnevno žrtvuju sebe da bi se spriječilo dalje širenje epidemije i pomoglo oboljelima.

“Kao neko ko je imao privilegiju da zahvaljujući svojim babama i djedovima ima božanstveno djetinjstvo između Jusovače, Divizije i Balšića pazara, molim vas da na umu imate najstarije osobe u našem gradu. Za njih i njihovo zdravlje je Covid 19 najopasniji. Danas im, svima, ostajući doma, pomažemo da nas i dalje oraspolože predivnim pričama o Cetinju kakvo je nekad bilo. O vremenu s gradskom muzikom, i s feštama, o druženjima ispred Lokande i onim avanturama sa punog našeg Trga. Da im tokom šetnje ka Orlovom kršu, kad se sve ovo jednom završi – a oće! – kroz šalu, u pola neke njihove priče, značajnim tonom dobacimo: “Kako te ono spasih proljetos, a?”,  kazao je Ivanišević.

Zamolio je Cetinjanke i Cetinjane da poštuju preporuke nadležnih institucija, jer će na taj način najbolje pomoći zaposlenima u Domu zdravlja i Bolnici – ljekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i drugim osoblju, kao i časnim sestrama.

“Oni su zajedno i ovoga puta tamo za sve nas, bez obzira na rizike. Ostanite doma, pa da se uskoro vidimo po pjaci, zadovoljni zbog još jedne zajedničke pobjede. Šaljem vam svima najbolje želje za zdravlje i uspjeh!”, poručio je ambasador Ivan Ivanišević, u pismu svojim sugrađankama i sugrađanima.

9

avatar
1000
8
1
0
 
9
NovakŠiminRamovBatoDingospoKraljKonzul
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bato
Gost
Bato

Veliki pozdrav!!!

Dingospo
Gost
Dingospo

Iz tuđe glave😂

Kralj
Gost
Kralj

Iz tuđe glave😂

Konzul
Gost
Konzul

Veliki pozdrav za Ambasadora iz Beograda.

Budućnost Crne Gore su mladi ljudi.
Dajte im šansu i ne brinite.

Nek je vječna!

mil
Gost
mil

kako je ovo divan tekst i poruka. hvala vam puno ambasadore, sigurno da je mnogo onih koji ce vas poslusati i kojima znace ove tople rijeci s vase strane. vi ste zaista jedan uzviseni autoritet i nema toga koga ovako nesto ne bi dirnulo

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Prva liga momak! Na mjestu!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pozdrav tebi I tvojima Ivane.Ako bog da brzo ce doci dan da opet svi zajedno izadjemo i druzimo se uzivajuci u ponosnom Cetinju i Crnoj Gori

NovakŠiminRamov
Gost
NovakŠiminRamov

Idemo dećki, ne?

raz
Gost
raz

Ahahahahahaha

Send this to a friend