Društvo

Kolašinci žele ulicu u čast El grande Milovana

FOTO: Novosti

Zvanična imena ulica u Kolašinu dominantno su nastala 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. Većina od njih ima izvornu istorijsku utemeljenost iz Drugog svjetskog rada i činjenice da je Kolašin bio ratna prijestonica Crne Gore.

Važnost i identitet događaja tog dijela svjetske istorije koja se dešavala u “maloj varoši” kao i istaknuti pojedinci tog vremena, učinili su da najveći broj ulica kao i dva gradska trga nosi imena iz ovoga perioda.

Zanimljivo je istaći da ni nakon uvođenja višepartijskog sistema kada su u lokalnoj vlasti učestvovali ideološki protivnici pobjednika Drugog svjetskog rata, nije došlo do zahtjeva za promjenom imena kolašinskiih ulica.

Naravno da istorija Kolašina ima dosta imena koja zaslužuju da na određeni način budu zapamćena. Jedan od njih je i Milovan Jakšić, legendarni golman ili “El grande Milovan” kako je prozvan nakon sjajnih odbrana na prvom Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje je održano u Urugvaju 1930. godine.

Da li će istaknuti sportista nakon tolikog vremena u svom gradu dobiti ulicu koja će nositi njegovo ime, imajući u vidu da je i te kako zaslužio da jedna ulica u gradu na Tari nosi naziv baš po njegovom imenu.

“Svjesni smo da se imidž svakog grada na određen način, stvara i imenima ulica. Imena ulica su jedna pokretna, ali i šarmantna istorijska priča o tom gradu. Ime ulice je puno više od administrativne adrese. U predstojećem periodu ćemo oformiti tijelo u koje će biti uključeni i građani, koje će napraviti spisak tih značajnih, a pomalo zaboravljenih Kolašinaca. Utvrdićemo kriterij ume i standarde prema kojima ćemo ocijeniti ko se može naći na tom spisku i tražiti rješenja kako da se ta imena obilježe i da tako postanu imidž modernog i turističkog Kolašina. Ono što je sigurno, jeste da će na tom spisku biti ime Milovana Jakšića. Uvjereni smo da ćemo u našem gradu koji se bori i za sportsku i za sportsko-turističku prepoznatljivost, pronaći dovoljno vrijedan način da se obilježi ime najboljeg golmana Svjetskog prvenstva u Urugvaju 1930. godine Milovana Jakšića ‘El grande Milovana'”, kazali su iz kabineta prvog čovjeka grada na Tari Milosava Bulatovića.

U filmu Dragan Bjelogrlića “Montevideo” najjače je zasijala zvijezda “El Grande Milovan”, koji je te davne 1930. godine briljirao u pobjedi nad Brazilom 2:1, kao golman reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.

Briljirao je, i to nije nikakva legenda, protiv Brazila, u našoj čuvenoj pobedi od 2:1, i toliko je oduševio svet i kolege da mu je Rikardo Zamora, najbolji golman svijeta, poklonio svoj kačket i tako mu simbolično odao priznanje da ga je prevazišao.

O njegovoj sportskoj karijeri dosta toga se zna, “svojataju” ga mnogi, a rođen je baš u kolašinskom selu Plana, gdje se još i danas naziru temelji davno srušene kuće J akšića gdje je rođen 21. septembra 1909. godine, kao najstariji sin Radoslava i Miluše Bulatović Jakšić.

Njegovog oca ubili su austrougarski vojnici, jer se povezivao sa srpskom vojskom. Strahujući od odmazde Austrougara, Miluša sa dva sina kreće u Srbiju i stiže u Kragujevac, gdje se teško snalazi i odlučuje da sinove smjesti u Dom za ratnu siročad. Uvijek je s ponosom isticao da je Kolašinac, deklarisao se kao Crnogorac, a slava mu je bila Sv. Luka. Za vreme Drugog svetskog rata spasavao je mnoge nedužne ljude iz logora na Banjici. Umro je u 46. godini života u Egiptu 1953. godine.

Sportski savez Kolašina pokrenuo je još 2016. godine inicijativu da jedna ulica u gradu dobije njegovo ime, sa porukom “jer ako jedna ulica u Montevideu i danas nosi njegovo ime zašto ne bi mogla i u njegovom rodnom gradu”.

“Zato što je on svojim sportskim radom i kao učesnik i osvajač medalje na prvom svjetskom prvenstvu i najboljim golmanom prvog svjetskog prvenstva ispisao jednu fudbalsku istoriju, ušao u fudbalske i sportske legende i da kao takav zaslužuje da poslije toliko godina i decenija da se po njemu nazove jedna od ulica u našem gradu”, kazao je 2016. godine Željko Vukićević tadašnji predstavnik Sportskog saveza Kolašina.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
mariusSanjasojBata Gasic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Ne samo da Kolasin treba da ima ulicu sa imenom ovog velikana, vec mu treba i obnovit rodnu kucu, i na nju stavit spomen plocu, i tako se bar na jedan skroman nacin, oduzit ovom velikom sportisti i covjeku.

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

“Uvijek je s ponosom isticao da je Kolašinac, deklarisao se kao Crnogorac, a slava mu je bila Sv. Luka.” Znaci nije Srbin – moze ulica.

soj
Gost
soj

Bata Gasic, pa, svetog Luku slave svi koji su starinom iz crnogorskog Nikšiča, nijesu, valjda, iz Mrčajevaca.

Sanja
Gost
Sanja

Pa šta hoćeš da kažeš da samo srbi slave???

Send this to a friend