Društvo

Svaka peta strana Bečićevog rada plagijat

Aleksa Bečić

Nezavisna, međunarodna komisija Ekonomskog fakulteta, na bazi detaljne analize, utvrdila je da se 7.494 riječi, odnosno 21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada predsjednika Demokrata Alekse Bečića ne može smatrati autentičnim, jer predstavlja tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja. To je, izmedu ostalog, navedeno u dokumentu koji je prekjuče jednoglasno usvojio Senat Univerziteta Crne Gore, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Komisija Ekonomskog fakulteta zaključila je da Bečić, osim što je prepisivao tuđe radove, u magistarskom je i “autoplagirao”, odnosno da je skoro u cjelosti prepisao svoj diplomski rad. Naveli su da je relevantna činjenica što su došli do saznanja da je izuzetno visok nivo sličnosti između pojedinih djelova diplomskog i magistarskog rada Bečića.

<<<Senat potvrdio: Bečićev magistarski nije autentičan, plagirano 21,4 odsto<<<

“Kao posebnu specifičnost ističemo činjenicu da se uporednim pregldom dva rada mogu naći identični pasusi u uvodu i zaključku oba rada. Komisija je utvrdila da 10.346 riječi iz magistarskog rada, odnosno 29,5 odsto magistarskog rada čini tekst preuzet, ali i ne naveden, iz diplomskog rada kandidata. Procenat diplomskog rada kandidata koji je inkorporiran u njegov magistarski rad iznosi 98,4 odsto”, naveli su oni u odluci.

<<<Bečić: Komičan rijaliti koji osmišljavaju sijamski blizanci iz DPS-a i DF-a<<<

Ukazali su i na važnost što su utvrdili da postoji niz grešaka i značajnih propusta u spisku literature i visok stepen neusaglašenosti sa fusnotama datim u radu.

Komisija je, pojašnjavaju oni, identifikovala da je od 31 navedenog izvora u literaturi samo 20 korišćeno u ukupnom broju fusnota (i to – 12 publikacija i osam internet izvora), dok je analizom korišćenih fusnota uočeno da se u njima navode i čak 22 izvora kojih nema u navedenom spisku literature.

141

avatar
1000
90
51
0
 
124
TomosmilanMadracGen. DukljaninGlava
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milan
Gost
milan

Cim sam vidio da se svugdje potpisuje kao Magistar znao sam da tu nesto nije kako treba, jer pravi intelektualci ne masu svojim diplomama. Tek njegova odbrana dignuta je od strana njegove partije na nivo, maltene da pomislis da je nasao lijek za kancer. Ne brinite vi. Snacicu se ja sam u ovom sistemu, ne trebaju mi ovakve “promjene”. A… Više »

Madrac
Gost
Madrac

Plagijator i kraj

Glava
Gost
Glava

Svaka peta plagijat a ostale cetiri il za nobela il davno sve izmisljeno.Sta se u ekonomiji od prvobitne zajednice do denas nije dogodilo a da neko nije nesto o tome napisao.

ADMIN PEŠKO
Gost
ADMIN PEŠKO

I mi smo protiv plagijata: Zacanka, ines23, oliver14, Kosta, goran1978, Helena88, miona, HanaPG, Djurdjica, Mona99, Planinka, marta, KnjazMilos, Votka88, kamiondzija78, Igor88, InesBD, Prepelica, DonjiKokoti, Cipsy, Koviljka tomic, Stefo12, Vitinka, Iskra95, Kinez, Enesa, Svetlana_TV, Marelica, Tommy_h,

Окле
Gost
Окле

Колико ботарења на ову, мање-више, небитну вијест. Колико год да не подржавам ту партију, види се да ДПС стријепи од њих. Једноставно, не могу да играју на карту етничке или вјерске припадности, против њих, што је најјачи адут ДПС-а. Европа их подржава, а то ДПС итекако брине, поготово кад се зна да је једна иса странка 30 година на власи… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ti reče da ne voliš pleme Crvenih Kravata? Kako bi ih tek nahvalio da ih kojim slučajem voliš!😁

Ćotek
Gost
Ćotek

Pati bejbi 😘😘😘

Goran K
Gost
Goran K

Pa ovo je sramota. I ovakav je čovjek napadao viteza Ranka Krivokapića. Strašno.

Gazivoda
Gost
Gazivoda

Najveci problem je sto ovakav zamislja da je neki svetac i koji pokusava ljudima da soli pamet i prosipa svoju demagogiju

Roko
Gost
Roko

Veci je problem sto ga je mentor pustio da prodje, nego sto je on nekorektno koristio izvore informacija. Uloga mentora je da to otkrije i ne dozvoli da nekorektnost prodje. Po meni vecu odgovornost treba da snosi mentori i komisija, nego kandidat. Ja bih da ova komisija prekontrolise knjige profesora koji pustaju ovo da se dogadja, pa cete vidjeti onda… Više »

Tomos
Gost
Tomos

“Autoplahiranje” je termin koj je gotovo danas izmišljen. Da li je Bebek autoplagirao svoju muziku, može li se to uopšte… da li se Skorceze autoplagirao nastavke svojih filmova…Maricone, Seđo Leone… Svaki rad… književno i neko drugo dijelo je nastavak i nadgradnja predhodnog, kako u književnost, muzici… a veoma je lako uočljivo u arhitekturi… Naravno da Bečić nije ni približno ovima… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovo je nauka i ne možeš do besvijesti reciklirati svoj “naučni” rad. Ako magistarski rad uvali u doktorat sjutra- tebi će to biti OK? Lako je takav “naučnik” biti.. Zamisli da je Leone cijelog života snimao jedan te isti film, samo mu mijenjajući naslove ili glumce. I to bi ti bilo OK? Misliš da filmska javnost ne bi burno reagovala?

Tomos
Gost
Tomos

I jeste snimao tako Leone, i to se zove “prepoznatljiv rukopis”, isto je isto je i ta Skorcezea.
Ako je tema ista, normalno je koristitise svojim ranijim radom na tu temu…drug, autoplagijat ne postoji… to je “kovanica”ovog novinara…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

“Prepoznatlhiv rukopiš” ili stil su jedno, puko prepisivanje je nešto drugo😁. Leone je imao re duge kadrove, close up-ove, prepoznatlhiv smisao za humor i vizuelnu estetiku, ali nije samim tim bio autoplagijator. Kad neko doslovno prepusuje, što od drugih što od sebe ssma- on je PLAGIJATOR!

Tomos
Gost
Tomos

Nije doslovno ako od 500 strana kažu 400 NIJE prepisano.
Jer kažu “svaka peta” i to ako izaberemo da vjerujemo, a ja vjerujem da jeste svaka peta…
Ali doslovno bi značilo od 500 da je prepisao ili svih 500 ili 450 ili 400 ili 350 ili 300 ili 200 čak.
Ovog lika ne branim, već princip…

atleticar
Gost
atleticar

Sa svojom politickom harizmom jedino moze na koze onako da vice, a sto se tice plagijata to zna svako ko ga je ikad sreo na fakultet i ko je imao priliku da slusa bilo kakvo njegovo izlaganje..

Stari Liberal
Gost
Stari Liberal

A stoe ovo opet ovaj moj mali plaFgijator zeza a?

DrTosic
Gost
DrTosic

Stigla te kazna momce stiglo te ono sto si ucinio Srdjanu Milicu i njegovim saradnicima koji su od tebe pokusali da naprave covjeka.

komarac
Gost
komarac

Ni stupio nije na politicku scenu, a vec je poceo probleme da pravi.

Edi89
Gost
Edi89

Koliko je jos lazi prodao crnogorakoj javnosti

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Zar moze iko da vjeruje ovakvom prevarantu

Send this to a friend