Društvo

U maju postavljanje temelja za izgradnju osnove škole u Tološima

Izgradnja osnovne škole u Tološima, vrijedna sedam miliona eura, trebalo bi da počne u maju, a prve đake primiće naredne školske godine, saopšteno je Gradskom radiju u građevinskoj kompaniji Bemax, koja je izvođač radova.

Inženjerka u Bemaxu Jovana Vuksanović navodi da je u toku izrada projektne dokumentacije za školu, koja će, prema najavama, obrazovati oko 1.200 osnovaca. Izgradnja će, kako je kazala Vuksanović, trajati godinu.

„Izrada projektne dokumentacije je pri kraju, a u toku je i pribavljanje saglasnosti od resorsnih ministarstava“, rekla je Vuksanović.

Jedan od tih resora je i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. U Bemaxu kažu da do sada, u komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva, nijesu naišli na poteškoće u realizaciji projekta. Ipak, u tom resoru navode da nijesu u mogućnosti da obezbijede sagovornika za Gradski radio na temu izgradnje škole u Tološima.

Nova vaspitno-obrazovna ustanova u Podgorici je donacija porodice Ubović i biće izgrađena u čast Novke Ubović, istaknute pedagoškinje i nastavnice matematike, dobitnice nagrada Oktoih i Iskra.

Poslanici: Škole prebukirane

Poslanik Bošnjačke stranke i član skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Ervin Ibrahimović ukazuje da su Crnoj Gori potrebne škole, te da prioritet nadležnog ministarstva i cijele Vlade moraju biti kvalitetne obrazovne ustanove.

„Učionice su prepune i mnoga istraživanja pokazuju da zbog toga nastavnici ne postižu željene rezultate. U Podgorici je velika potreba za otvaranjem škola, ali to treba raditi i na sjeveru“, ukazao je Ibrahimović.

Poslanica GP URA Božena Jelušić, koja je i članica skupštinskog Odbora za prosvjetu, za Gradski radio ističe da se u obrazovne ustanove ne ulaže dovoljno, te da u nekim školama ima premalo đaka, dok su ostale prebukirane.

„Mreža crnogorskih škola nije funkcionalna. Više do 90 odsto budžeta Ministarstva odlazi na plate, što znači da malo ostaje za ulaganje u nfrastrukturu“, zaključila je Jelušić.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
sreten
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sreten
Gost
sreten

a sto bi sa nasim manastirima drugarice Jelusic? oces li nam ih vrnut?

Send this to a friend