Ekonomija

Delegacija EU upozorava na obaveznu transparentnost međunarodnih institucija, sumnje u postupak prijaviti kancelariji EBRD

Delegacija EU (Foto: RTCG)

Miraš Dušević

Međunarodne organizacije i finansijske institucije koje implementiraju sredstva EU dužne su da ispunjavaju visoke standardne transparentnosti, odgovornosti i dobrog upravljanja prilikom javnog ugovaranja, istakli su u Delegaciji Evropske unije u Podogorici u odgovoru na pitanje CdM-a kakva je praksa u EU kada je riječ o transparetnosti tenderskih postupaka vezanih za IPA projekte.

<<<EBRD demantuje sebe: Otkrili podatke o finansijama, ali ne i reference Fidelity consultinga<<<

Podsjećamo, afera u vezi sa procedurom nabavke na tenderu za “Uspostavljanje jedinstvene pristupne tačke (SAP) za MSP u Crnoj Gori: Zadatak 1 – Izgradnja institucionalnih kapaciteta” na kojoj je sredstva dobio i Fidelity consulting ne prestaje da intrigira crnogorsku ali i širu javnost, jer se spekuliše da Fidelity nije ispunjavao tražene reference za ovaj tender, a Evropska banka za obnovu i razvoj uporno odbija da javnosti dostavi podatke na kojim je to projektima Fidelity sarađivao sa prethodnom vladama, pozivajući se na Politiku o informacijama.

Projekat je ko-finansiran od strane EU (90 odsto) i Vlade Crne Gore (10 odsto) u okviru Godišnjeg akcijskog programa za Konkurentnost i inovacije IPA 2016, a sprovodi ga EBRD.

Špekulacije da je Fidelity dobio tender zbog navodnih prijateljskih odnosa njenog vlasnika Miloša Vukovića sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem najbolje bi demantovale jasne i precizne informacije o referencama Fidelitija.

Iz Delegacije EU u Podgorici u izjavi za CdM su poručili da se svaka sumnja na neregularnosti u projektima koje sprovodi EBRD može prijaviti nadležnoj kancelariji EBRD (Office of the Chief Compliance Officer), ističući da je ovaj tenderski postupak odgovornost EBRD-a.

Slučaj o kome se već duže vremena polemiše u javnosti posebno je interesantan sa aspekta odnosa Milatovića i Vukovića i činjenice da je ministar godinama radio u EBRD-u na raznim pozicijama. Još je interesantnije zašto bi refence bilo koje kompanije bile povjerljivi podatak, posebno ako je ustaljena poslovna praksa da se kompanije hvale projektima, a ne da ih kriju. Podsjećamo, po javnosti dostupnim informacijama, Fidelity nije ispunjavao uslove tražene tenderom, a godinama je, po pisanju medija, poslovao sa gubitkom.

Pozivanje EBRD-a na interne akte organizacije potencijalno bi moglo da utiče i na buduće tenderske proces u Crnoj Gori, gdje bi svaki organ koji sprovodi tender mogao da donese sličan dokument i time urušio transparentnost tih postupaka. Ovo posebno ima značaja ako se zna da je politika EU upravo jačanje transparentnosti i slobodnog pristupa informacijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Life
Gost
Life

Ovo sad postaje ozbiljan feljton. Hvala

Expert
Gost
Expert

Očigledno je došlo do namještanja tendera…sad jure okolo i pripremaju lažne reference…obavezno gurati ovo do kraja pa da EU nadležni detaljno ispitaju, a ne kancelarija u PG, koja je sve ovo i namjestila…

Life
Gost
Life

Suštinski. Hvala.

Upoznati UNDP kako griješi…

Send this to a friend