Ekonomija

Ekonomski rizici finansijska održivost i visok javni dug

Finansijska održivost, visok javni dug i ostvarivanje visoke stope ekonomskog rasta biće ključni rizici crnogorske ekonomije u ovoj godini, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić i dodao da se mora voditi konzistentna i istrajna ekonomska politika.

On je kazao da su ključni problemi koji opterećuju crnogorsku ekonomiju manje više poznati javnosti, a odnose se na visok javni dug sa tendencijom rasta, u šta spada deficitarno finansirana potrošnja, uvozna zavisnost i izuzetno visoka eksterna neravnoteža, odnosno višestruko veći uvoz od izvoza.

„Problemi ekonomije su i visoka nezaposlenost sa krajnje nepovoljnom strukturom, odnosno visokom stopom nezaposlenosti mladih, niska produktivnost, neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada, kao i zavisnost od stranog kapitala“, rekao je Kostić agenciji Mina-business.

Ključna karakterizacija tih problema je, kako je naveo, ta da je njihovo ublažavanje odnosno svođenje na održiv nivo, skopčano sa dugim rokom i mora bit plod konzistentne i istrajne ekonomske politike.

„Moramo biti svjesni kratkoročnih, a održivih rješenja“, ocijenio je Kostić.

On je, govoreći o efikasnom načinu za upravljanje javnim dugom, kazao da je upravo proces stabilizacije odnosno konsolidacije javnih finansija neophodan preduslov za stabilizaciju javnog duga i otpočinjanje procesa njegovog smanjenja.

„Naime, Vlada povećanjem prihoda i ostvarenim uštedama uspijeva da uskladi tekuću potrošnju s izvornim prihodima što je prvi značajan korak ka stabilizaciji javnog duga“, objasnio je Kostić.

Generalno, kako smatra, obrazac usklađivanja budžetske potrošnje sa raspoloživim sredstvima je obrazac za efikasno upravljanje dugom odnosno njegovom eliminacijom.

„Ipak, taj obrazac da bi bio izvodljiv mora biti praćen nizom drugih djelotvornih politika i nadasve politikom dinamičnog ekonomskog rasta“, zaključio je Kostić.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kerkez
Gost
kerkez

Ovaj očigledno pojma nema o ekonomii nego politizira i pametuj . Visok javni dug i nemanje dobara za izvoz su omča oko vrata džave . Da nem pola milijarde koje gastrajbajeri donesu u zemlju došlo bi do sloma . A to je vrlo nesiguran prihod . Dakle bez povečanja proizvodne i smanjenja uvoza i novog , produktivnog zapošljavanja nema šanse… Više »

Send this to a friend