Ekonomija

Građani najviše novca troše na mlijeko, sir i jaja, a najmanje za ribu

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun 2020. godine iznosila je 644,50 eura. Od toga izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 279,40 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 365,10 eura, najnoviji su podaci Uprave za statistiku MONSTAT.

Crnogorske porodice najviše novca u junu su potrošile na kupovinu mlijeka, sira i jaja – 71,90 eura, mesa – 60,50 eura i povrća 45,20 eura. Iako ljekari savjetuju da ribe treba što više jesti, građani na osnovu podataka kolko novca troše za taj prehrambeni proizvod, ne dijele mišljenje struke. U junu je prosječna crnogorska porodica za kupovinu ribe trošila svega 3,80 eura.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u junu u odnosu na maj zabilježila je rast od 0,2 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu su u odnosu na prethodni mjesec, zabilježili rast od 0,3 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na maj 2020. godine, zabilježili rast od 0,1 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama
Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jacg
Gost
Jacg

Mozemo tunu iz konzerve..pastetu i salamu od euro..

Slobodan
Gost
Slobodan

A zašto je zabranjen uvoz jogurta?

Gospodja
Gost
Gospodja

Ne znam samo ko ce je kupiti kad je narod zeljan svega. Ja i muz imamo 300 eura primanja a imamo bebu malu tako da ja nisam u mogucnosti da radim. Samo muz moze 300 e mjesecno da zaradi. Od tih 300 pola ode za racune. Iskreno ne znam kako ovaj narod zivi. Nikakva primanja nikakva pomoc nabijaju nam racune… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Od cega da je kupimo? Od dva eura za tri dnevna obroka u Crnoj Gori?

Grto
Gost
Grto

Za 2e što ste kupili sira kupili ste hahaha

Mina
Gost
Mina

Dobijam 150e mjesecno cisteci kafice, fakultetski sam obrazovana i da, jedem ribu ali iz konzerve.

Ranka
Gost
Ranka

Mina, baš čudno, ja za isti posao čišćenja jednog kafića dobijam 350.

Bnjj
Gost
Bnjj

I ćutiš svo vrijeme kao i hiljade drugih, dok se 2%stanovništva rasipa i glasaš Dps ili si apstinent

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

mina … aj” ne mlati

Emanon
Gost
Emanon

Ovaj Monstat nikada ne prestaje sa provalama. Za NORMALAN zivot cetvoroclane porodice potrebno je 1500-2000€ mesecno, dok je realna prosecna plata 350-400€.

How yes no
Gost
How yes no

Sta ti podrazumijevas pod “NORMALAN” zivot? Da kupujes patike po 120€+, jakne po 700€, jedes samo po restoranima?
Molim te, ne preteruj.

Aok
Gost
Aok

2000 mjesecno? To ni u Njemackoj nema brale ako nijesi doktor/inzenjer? 🧐

Burin
Gost
Burin

Srećom da ribu lovim, pa porodici ne nedostaje. Inače je prosječnom građaninu nije lako kupiti. Na primorju je kilo najgore 5 evra, a uglavnom mnogo više. Cijene idu i do 25-30 evra po kilogramu. Ako je realno da jedna osoba pojede 400 grama za obrok, jasno je koliko košta takav ručak.

SRBsekta
Gost
SRBsekta

loviš li dinamitom?

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

hahaha cus najmanje na ribu. Pa od cega ce da je kupe? Koja je to riba od3.8 eura za 4 osobe za mjesec dana? Sama tegla meda kosta 14 eura. Dovoljno govori kakve monstat analize pravi kad mu je 2 eura potrebno dnevno da se covjek prehrani.

Eto tako
Gost
Eto tako

Riba je u krv

Banana
Gost
Banana

Teško je platit ribu u CG od ovih plata… Ne bi mogao 5 takvih ruckova za familiju od ovih plata spremit

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa platama 200,300e teško je išta ušteđeti

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

ma ne mozes ni sa duplo vecim platama

Aok
Gost
Aok

Teska je situacija u Srbiji slazem se, dako Vucic ispuni obecanje o rastu

VisitorQ
Gost
VisitorQ

? ? ?

Gavrile
Gost
Gavrile

Bolje bi bilo da ne objavljujete podatke o potrošačkoj korpi. Prosto čovjeka obuzme neka tuga kad vidi da mu za normalan život treba gotovo 700 €, a na blagajni preduzeća u kome radi, podigne 300. Još ovima iz Monstata krivo što nema ribe na jelovniku!

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Gavrile greska odmah greska, za normalan zivot nije potrebno 700 eura vec sa 700 eura mozes samo eto toliko da se odrzavas u zivotu ali sa takvim zivotom za koju godinu navuces neku bolest.

brko mali
Gost
brko mali

i jos dodaj racune na taj iznos (iako je nerealan) i onda vidis da ti za zivot ne ostaje ni 1 euro

Aok
Gost
Aok

A ciji su ovi audiji molim te, nema nijedan obicni nego svaki s-line?

Jacg
Gost
Jacg

A sa audijem to su dps..politicari..krimosi odnosno novi naziv biznismeni i investitori..razni sljam sa koca i konopca..

Mrdak
Gost
Mrdak

Toliko o nasoj kupovnoj moci

Send this to a friend