Ekonomija

Milatović: Sačuvali smo Vašu platu od 1.526 eura; Konjević: Od ministara tražili stipendiju za Oksford, a sad nas zovete lopovima

U ovom trenutku, zahvaljujući naporima koje je Vlada uložila svjedočimo turističkoj sezoni koja je iznad svih očekivanja, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović odgovarajući u Skupštini na poslanička pitanja.

Poslanika Danila Šaranovića iz Demokratske Crne Gore interesovalo je da li se predstavljene projekcije o turističkoj sezoni (65 odsto prihoda od turizma iz 2019. godine) čine optimistične ili realne.

Milatović je naveo da, projekcije da će tokom ove sezone biti ostvareno 65 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, ako se povoljna epidemiološka situacija održi, biće, sve je izvjesnije, premašene.

“U prilog navedenoj projekciji, govore i izvještaji međunarodnih finansijskih institucija, npr. izvještaj Međunarodnog monentarnog fonda, iz aprila t.g prema kojem će realni rast crnogorske ekonomije dostići 9 odsto, čime je značajno poboljšana prognoza iz oktobra prošle godine, kada je procjena bila rast od 5,5 odsto. Istovremeno, Evropska banka za obnovu i razvoj je u junu 2021. godine povećala svoju prognozu ekonomskog rasta za Crnu Goru na 8,5 odsto, sa 5 odsto iz svog jesenjeg izvještaja”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući kvalitetnoj pripremi sezone, obezbijeđenoj povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, promociji i podršci privredi, građani mogu biti zadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone.

“Vlada je zahvaljujući kvalitetnom konceptu oporavka turizma, uz saradnju sa javnim i privatnim sektorom, stvorila preduslove da danas imamo izvanredne podatke, bolje od svih turističkih zemalja Mediterana, poput Hrvatske, Italije, Španije, Grčke, Kipra i Turske”, navodi Milatović.

Kaže da je od 4. maja do 16. jula tekuće godine na graničnim prelazima registrovano 1.446.985 ulazaka u Crnu Goru.

“Na plažama se otkad smo ušli u takozvani špic sezone traži mjesto više, a hotelsko turistička privreda je veoma zadovoljna najavama i bukingom za naredni period. Ono što je najvažnije jeste da su utisci gostiju veoma pozitivni i da se osjećaju  bezbjedno i sigurno u našoj destinaciji”,  navodi Milatović.

Danima vikenda, dodaje, bilježi se veliki broj domaćih gostiju.

“Koji i ove godine, većinom, odmor provode u svojoj zemlji, kako zbog neizvjesnosti situacije sa pandemijom, tako i zbog činjenice da je ove godine Ministarstvo ekonomskog razvoja dodijelilo oko 25.000 turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike, čime smo snažno pomogli privatni registrovani smještaj”, kazao je Milatović.

Dalje ističe da najviše gostiju dolazi iz zemalja regiona, na prvom mjestu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih susjednih zemalja, a nakon što je Crna Gora, ispunivši uslove po prvi put nakon jula 2020, stavljena na zelenu listu EU epidemiološki bezbjednih zemalja, došlo je do intenzivnijih turističkih kretanja iz zemalja EU.

“Kada je riječ o strukturi inostranih turista, pored regiona imamo značajniji broj dolazaka sa tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana i Izraela a dobra posjeta bilježi se i sa tržišta UAE. Sve je veći broj gostiju koji nam dolazi iz Njemačke, Švajcarske, Luksemburga i Turske. Dobre vijesti stižu i sa tržišta Francuske, imajući u vidu da je  turoperator Tui France počeo da realizuje  grupna putovanja ka Crnoj Gori, a organizovani dolasci turista, posredstvom ovog, jednog od najvećih turoperatora, najavljeni su do oktobra”, kazao je Milatović.

Na osnovu podataka o turističkom prometu u opštinama, koje lokalne turističke organizacije dostavljaju Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore svakog petka, u petak, 23. jula 2021. godine, u Crnoj Gori je boravilo oko 140.000 registrovanih turista, što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine, a što je ostvarenje od 83 odsto u odnosu na isti dan 2019. godine.

“Od toga, skoro 137.000 bili su inostrani gosti. Najviše turista je registrovano da boravi u Budvi, 47.000, ili 9 puta više nego u prošloj godini. Slijedi Ulcinj sa 30.000, čak 12 puta više nego u prošloj godini. U Herceg Novom boravi oko 27.000 turista ili 9 puta više u odnosu na prošlu godinu, u Baru 15.000 (takođe 9 puta više), u Kotoru oko 9.000 (12 puta više) i u Tivtu oko 8.000 (9 puta više). Na Žabljaku i Kolašinu oko 700, tj. 450, što je oko 5-6 puta više u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Milatović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ističe da je od početka mandata ove Vlade broj nezaposlenih porastao za 10 hiljada, stopa nezaposlenosti dosegla skoro 24 odsto, cijena goriva je rasla, 30 do 70 odsto rasle cijena namirnica.

Kaže i kako ne vidi nijednu kvalitetnu aktivnu mjeru koja će obezbijediti da se određeni ekonomski tokovi okrenu u pozitivnom pravcu.

“Imate poskupljenje goriva, osnovnih životnih namirnica, različitih usluga. Plata nije realno za pola godine da se to desi, da raste”, navodi Konjević.

Drago mu je, kaže, da će broj turista dati odgovarajući finansijski rezultat.

“Ali u tom turizmu imate negativna kretanja, vi znate šta znači kada se naruši reputacija, kada vam jedan Aman najavi da ide”, kazao je Konjević.

Milatović je ukazao na aktivnosti koje je Vlada u polugodišnjem periodu uradila na poboljšanju životnog standarda građana i ukazao na činjenično stanje u državi.

“Nakon prošlogodišnjeg pada od 15 odsto najbitnija stvar koju smo kao Vlada uradili jeste da smo sačuvali isti nivo plata i penzija. Konkretno u Vašem slučaju na platu od 1526 eura neto umjesto da smo je smanjili za 15 odsto sačuvali smo Vaš životni standard na mjesečnom nivou od 230 eura ili na godišnjem nivou ušteda od 2760 eura ili skoro dvije Vaše plate”, navodi Milatović.

A onda je dodao.

“Istovremeno smo u okviru socijalnog dijaloga podigli minimalnu zaradu za 12,6 odsto, odnosno sa 222 na 250 eura i to sve nakon prošlogodišnjeg pada od 15 odsto i deficita budžeta od 11 odsto. Vratili smo dječiji dodatak za djecu do 6 godina i obezbijedili besplatne udžbenike za osnovce”, kazao je Milatović.

Vlada je, ističe, uradila sve da sada imamo vidljiv oporavak turističke aktivnosti nakon prošlogodišnjeg pada od 87 odsto.

“Mi smo prošle godine od turizma zaradili 140 miliona eura u odnosu na 1.1 milijardu eura u 2019. godini. Ekonomska aktivnost će ove godine biti na nivou rasta od 9 odsto, a isti stav dijele ugledne međunarodne finansijske institucije kao MMF, koji projektuje rast od 9 odsto, EBRD-a koji projektuje rast od 8,5 odsto”, ističe Milatović.

Vlada, dodaje, refinansira skupe kredite prethodne vlasti.

“Npr. transakcijom SWAP-a smo uštedjeli u budžetu osam miliona eura na godišnjem nivou i otklonili valutni rizik koji je ugovorila Vlada čiji ste i Vi bili član. Prema informaciji koju ste Vi poslaniče Konjeviću pripremili u prelaznoj Vladi gdina Đukanovića, a u ulozi ministra finansija, situacija sa poreskim dugom je bila sljedeća: dug na 20. jul 2016. godine iznosio je 777 miliona. Dug obveznika u aktivnom statusu utvrđen je u iznosu od 236 miliona eura i ovaj iznos se može smatrati realno naplativim. Vi ste kao ministar finansija proglasili 540 miliona eura poreskog duga nenaplativim. Dodatno, bili ste ministar i u prethodnoj Vladi u čijem je mandatu i veliki dio tog duga nastao, a Vaša partija je 20 godina bila dio vlasti kada je cio taj dug nastao”, kazao je Milatović.

Od ovog poreskog duga mogli smo, kaže, sada imati izgrađene bolnice, vrtiće, škole, puteve i autoputeve što bi značilo veći životni standard građana.

“Ministru finansija i meni bi bilo lako da donesemo odluku o smnajenju poreza i opterećenja na rad da imamo ovih 777 miliona eura poreskog duga koje ste vi tako lako nagomilali i tako lako proglasili nenaplativim. Ovo bi takođe značilo bolji standard građana”, ističe Milatović.

Dok je Konjević bio ministar u prelaznoj Vladi kamatne stope na kratkoročne kredite su, kaže Milatović, bile enormne, čak 3,5 odsto.

“A danas optužujete Vladu da se skupo zadužila kad je kamata na dugoročni kredit 2.875 odsto. Prema podacima CBCG, kamatna stopa u julu mjesecu kada ste Vi bili ministar u prelaznoj Vladi, za državne zapise je iznosila 1,33 odsto sa rokom vraćanja od 6 mjeseci, a Vi ste se kao ministar finansija u isto vrijeme kod banaka bilateralno zaduživali po kamatnoj stopi 3,5 odsto. Dakle, dok ste bili ministar finanisija zaduživali ste se dva puta skuplje kod komercijalnih banaka nego što je to bilo moguće kroz emitovanje državnih zapisa. Uporedite ovu praksu sa našom praksom i skorom transakcijom zamjene kamatne stope na kineski kredit, gdje smo kamatnu stopu sa 2 odsto smanjili na 0.88 odsto i u potpunosti ukjlonili valutni rizik i tako u budžetu sačuvali 8 miliona eura godišnje”, kazao je Milatović.

Na to je reagovao Konjević.

“Vi ste mnogo pametniji od kamatnih stopa iz 2016. i 2019. jer znate đe ste vi bili 2016., pošto ste u pravu da sam u Ministarstvu finansija bio pola godine. Vi ste dolazili kod nas ministara u Vladi da Vam obezbijedimo stipendiju za Oksford. Mi smo to uradili, neki od nas, za koje danas smatrate da su lopovi. Nemojte to tako da radite. To što ste danas ministar, to je prolazna kategorija, vjerujte. Svi su bili ministri i svi više nisu ministri, to će se desiti i Vama. Nemojte da pokušavate da budete toliko niski prema nekim ljudima koji su vam pomagali, pritom ne mislim na mene. Drago mi je što ste moju platu sačuvali, a što je s vašom? Mislim da je to jeftini populizam”, istakao je Konjević.

Pita što je s 1,2 miliona eura konsultantskih usluga po svim ministarstvima.

“Kad bih htio biti na vašem nivou populizma pitao bih zbog čega premijer jutros gleda Novaka Đokovića u Tokiju dok vi dijelite 2,5 litra ulja građanima Crne Gore. To nije ozbiljan pristup”, ističe Konjević.

A zatim mladom ministru poručuje da ga neko pogrešno uči da će dobiti politički poen ako dođe u Skupštinu sa populističkim frazama.

“Ministre, trebali ste da odgovorite šta je sa cijenama goriva. Zašto su cijene goriva 25 odsto veće, zašto je 10.000 od kad ste vi ministar više na ZZZCG, a ne da objašnjavate kamatne stope i da li je 2016. bila 3,5 a danas 2,89. Vi znate da visina kamatne stope zavisi od niza okolnosti”, rekao je Konjević.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naso
Gost
Naso

KonjevićOstavi momkaDa radi svoj posao

Naso
Gost
Naso

Što ne dajete moje komentare kad nikogaNe vrijeđaKako god hoće

Obren
Gost
Obren

Kako ga je poklopio Konjević, ovo je sjajno.

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Tako je Rasko!!!!Kako se Milatovic zanio i samo ja ,ja ,ja pa jaaaa….😂😂😂

Dula
Gost
Dula

Tako je Rasko. 👍👏

rekbu
Gost
rekbu

Ee zamisli taj bezobrazluk , da pita drzavu da ga pomogne za studije na Oksfordu…..Jel moguce da je Konjevic mislio da ovaj argument ide u njegovu korrist….

Soko
Gost
Soko

Rasko najaci politicar…
Momo za salu samo…ja placem dok ga slusam i gledam

Olly
Gost
Olly

Kad ih čovjek sluša, rekao bi da od kada su došli je standard građana skočio u nebo. A sve je poskupilo do maksimuma. E pa nevjerovatno da se ovako u oči i pred kamerama laže. Nevjerovatno!

Barka
Gost
Barka

Hvala ovom decku, ministru pa mi otvori oci. Nisam znao, dok nisam procitao ovo njegovo izlaganje da se u Crnoj Gori ovako dobro zivi. Pa ovo ni Svajcarska nema i zaista sam ponosan sto smo evropski lider u mnogim stvarima. Bravo bravo bravo…momak…

Gnomski
Gost
Gnomski

Steta je Rasko sto si se ukljucio u konstruktivnu kritiku tek poslije 15-20 godina bavljenja politikom, ali nikad nije kasno.

Valter
Gost
Valter

Mlakov i Meduza Mickey.

WEKND
Gost
WEKND

On napada opoziciju dok po 3 plate neki od njih imaju. On sam placa 12 hiljada mjesecno za konsultacije. Sramotno ponasanje populista iz vlasti!

FudbalerVido
Gost
FudbalerVido

Podrska za mladog i skolovanog ministra. Ovi sto su na vlast po 30 godina i mrdnuli prstom nisu, ne obracaj paznju.
Samo si vladu promasio.

Vera
Gost
Vera

Neka niko ne uzima ulje i bonove imajte dboje dostojanstvo dosta su nas gazili povecajte plate i penzije u pravu je gospodin Konjevic narod je makao vlast poslije 30 godina a vas cemo vrlo lako ako ne bude rezultata

cespodamu
Gost
cespodamu

Svaka cast svakom…plaze pune restorani prazni…ne pravi se promet na kikiriki kokice pljeskaice ….

Kokot
Gost
Kokot

Bravo.Sjajni rezultati vam idu u prilog.Vlada koja radi u interesu svojih građana.

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe su nam radna mjesta dobro plaćena

Zoran
Gost
Zoran

Stipendiju dao ministar kojega sada Milatovic naziva da su svi krali. Bravo Rasko sto ovo objavi da vidimo ko je kakav covjek. A prsi se sa turizmom a nemamo ministarstvo turizma.

Mirko
Gost
Mirko

Mora da je iz svog dzepa dao jel ?

Boban
Gost
Boban

Greota

Balsa 🇲🇪
Gost
Balsa 🇲🇪

Podrska za najbolju vladu cg

blato živo
Gost
blato živo

aoooooo, pukosmo od te dobrote

Draskovic
Gost
Draskovic

Je li ovo onaj Milatovic sto ga je skolovao Dusko Knezevic?

Send this to a friend