Ekonomija

Ministarstvo ekonomskog razvoja: Posvećeni smo postizanju dostojanstvenog rada

Ministarstvo ekonomskog razvoja posvećeno je postizanju dostojanstvenog rada kroz promovisanje standarda i osnovnih principa i prava na radu, kreiranje više prilika za zaposlenje za žene i muškarce sa pravičnom zaradom, jačanje saradnje između zaposlenih, poslodavaca Vlade i jačanje socijalnog dijaloga, saopšteno je iz resora Jakova Milatovića povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada.

“Polazeći od činjenice da nema dostojanstvenog rada bez dostojanstvene zarade Vlada Crne Gore se zalagala za povećanje minimalne zarade koja od 1. oktobra ne može biti manja od 250 e, dok će predstojeća reforma poreskog sistema kao  jedan od ishoda imati povećanje minimalne zarade na 450 eura čime se osigurava prihod potreban za dostojanstven život”, navode iz Ministarstva.

U cilju suzbijanja negativnih efekata pandemije COVID 19 na tržište rada, planirane su aktivnosti sa ciljem unapređenja zapošljavanja mladih i žena, kao prvog preduslova dostojanstvenog rada.

“Kroz socijalni dijalog i aktivno učešće socijalnih partnera, izvršiće se izmjene radnog zakonodavstva kako bi se uvele nove šeme rada i uspostavio balans između privatnog i poslovnog života zaposlenih muškaraca i žena. Prateći standarde Evropske unije, kroz saradnju sa sindikatima i poslodavcima, sve planirane aktivnosti biće realizovane sa ciljem postizanje dostojanstvenog rada, odnosno produktivnog rada muškaraca i žena u uslovima slobode, jednakosti, sigurnosti i ljudskog dostojanstva”, ističu iz Minisrtarstva.

Ističu punu posvećenost Vlade da zajedničkim naporima, u saradnji sa socijalnim partnerima radi na promovisanju dostojanstvenog rada za sve, rada koji je produktivan, kojim se ostvaruje dostojanstveni prihod, zaštita na radu, socijalno osiguranje za članove porodice, jednake mogućnosti i jednak tretman, veće šanse za lični razvoj i socijalnu integraciju, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Yoyo
Gost
Yoyo

Je li ovo iz resora onog sto je rekao da treba uvesti i rad nedeljom?!

Send this to a friend