Ekonomija

Mugoša: Poboljšati likvidnost privrednih subjekata

Boris Mugoša

Poslanik Socijaldemkorata (SD) Boris Mugoša istakao je da je jedan od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije nelikvidnost privrednih subjekata, te ukazao na mjere koje je potrebno sprovoditi u cilju poboljšanja likvidnosti.

“Da se vratimo u realnost – nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije”, naveo je Mugoša na Twitteru.

On je podsjetio da je preko 19 hiljada firmi i preduzetnika u blokadi, kao i da je u odnosu na jul prošle godine broj blokiranih firmi i preduzetnika povećan za blizu 470, a iznos blokiranog duga za oko 140 miliona eura.

“U odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika je veći za 160, a iznos duga na osnovu kojeg su blokirani veći je za skoro 60 miliona eura”, dodao je Mugoša.

Poslanik SD-a ističe da je u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata, osim povoljne kreditne podrške, potrebno smanjiti (para)fiskalitete, zatim preći na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, ali i primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata.

On dalje predlaže bolje i dosljednije primijenjivanje antimonopolske politike, kao i kontrolisanje rokova izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse ’’besplatnog kreditiranja’’ pojedinih privrednih aktera od strane dobavljača i podrške privrednim subjektima, koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

Pored toga, kako dodaje Mugoša, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu on-line dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa.

Send this to a friend