Ekonomija

Novi trajekt još nije počeo da saobraća, Vasilije i dalje radi na mišiće, Novljani hoće most ili podvodni tunel koji će spojiti dvije obale zaliva

Iako su predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor JP Morsko dobro Blažo Rađenović i Mladen Mikijelj najavljivali da će trajekt Prizna u četvrtak početi da saobraća na liniji Kamenari – Lepetane, to se nije desilo. Taj je trajekt i dalje usidren u luci Zelenika, a u međuvremenu trajekt Vasilije, koji trenutno saobraća na liniji Lepetani – Kamenari, i dalje pokazuje da nije bezbjedan za vozila.

FOTO: Printscreenshot

Podsjećamo, trajektna linija Kamenari – Lepetane je odlukom Vlade od 9. februara ove godine, pod kontrolom države i njom upravlja Javno preuzeće Morsko dobro.

Država je organizovala prevoz trajektom od Kamenara do Lepetana tako da funkcioniše samo jedan, ali i on radi tako “što građani moraju da zasuču rukave”. To se može vidjeti i na novim snimcima objavljenim na Facebooku.

Za iskrcavanje vozila potrebna je fizička snaga i angažovanje radnika. Kapacitet “Vasilija” je tek 20 automobila.

Trajekt Prizna stigao je prošle sedmice u Boku kotorsku i usidren je u Zelenici. Kako je ranije objavljeno, Prizna ne može da pristane u postojeći obalu u Lepetanima i Kamenarima, jer joj je rampa osam metara, pola metra šira od trajektnog usjeka na obali.

Boka news je ranije objavila da bi u ovakvoj situaciji jedino rješenje bilo da se obavi rekonstrukcija postojećeg pristaništa ili izgradi novi prilagođen za prvi trajekt Morskog dobra, ali do tada “Vasilije” vozi od 6-22 sata samo male automobile.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da su završene sve formalne procedure oko trajekta i registracije.

“Kad je riječ o pristaništu, ovo je malo veći trajekt. Kakav je problem danas da se montažnim pontonima reguliše pristanište“, rekao je Abazović.

On je kazao da ne možemo da imamo pristanište kao prije 50 godina.

“Svi radovi mogu da se izvedu, ne treba oko toga trošiti riječi. Najvažnije je da se uspostavi trajektna linija. Rekao sam da će trebati određeni period da država preuzme i dobije flotu, nakon toga niko neće pričati ni o pristaništima i trajektima“, naveo je Abazović.

On je, govoreći o imenu trajekta Prizna koji je stigao u Crnu Goru iz Hrvatske, kazao da je trajekt star da bi se nazvao 21. maj.

“Tako treba neki aerodrom ili velika institucija da se nazove. Ne kažem da je trajekt beznačajan, to je samo jedan od nekoliko koje će Crna Gora imati, dok 30. avgust simboliše nešto drugo“, dodao je Abazović.

FOTO: Printscreenshot

Herceg Novi osnovao Komisiju za rješavanje problema i statusa trajektne linije Kamenari-Lepetane

U međuvremenu, Opština Herceg Novi imenovala je Komisiju za rješavanje problema i statusa trajektne linije Kamenari-Lepetane, sa ciljem definisanja i zastupanja građanki i građana Herceg Novog u ovom pitanju od opšteg interesa,  a posebno imajući u vidu da novska lokalna uprava nije uključena u trenutne aktivnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u vezi sa rješavanjem novonastale situacije.

Komisija, koju je imenovao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, aktivno će, kažu, predlagati optimalna rješenja u svim segmentima procesa preuzimanja trajektnog prevoza od strane države Crne Gore, a naročito uzimajući u obzir benefite za građane Boke kotorske.

Komisija podražava odluku Vlade Crne Gore da prekine nezakonito poslovanje privatne kompanije koja je radila na štetu građana naše opštine i cijele države, a u korist privilegovanih pojedinaca, te da koncesija za trajektni prevoz na liniji Kamenari-Lepetane bude opšte dobro.

Građani Herceg Novog očekuju izgradnju mosta ili podvodnog tunela koji će spojiti dvije obale Bokokotorskog zaliva

Opština Herceg Novi očekuje da koncesija za obavljanje trajektnog prevoza na liniji Kamenari-Lepetane bude dodijeljena budućem javnom preduzeću čija će osnovna djelatnost biti pružanje usluga vodenog saobraćaja na ovoj liniji, a čije sjedište će biti na teritoriji opštine Herceg Novi.

“Polazeći od činjenice da prevoz putnika trajektom predstavlja saobraćajno pitanje od najveće važnosti za Herceg Novi, koje je ranije bilo u nadležnosti grada, očekujemo da Opština Herceg Novi bude zastupljena u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi budućeg javnog preduzeća kome će biti dodeljena koncesija, a čime bi bila ispravljena nepravda koja je našem gradu učinjena privatizacijom ovog preduzeća”, navodi opština

Trajektna linija Kamenari-Lepetane je, kažu, trenutno rješenje za saobraćajno povezivanje ovog dijela države, a građani Herceg Novog očekuju da problem bude trajno riješen izgradnjom mosta ili podvodnog tunela koji će spojiti dvije obale Bokokotorskog zaliva.

“Tražimo održavanje hitnog sastanka kojem će prisustvovati predstavnici opština Tivat i Herceg Novi i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, a čiji će cilj biti pokretanje dijaloga i dogovor o svim pitanjima u vezi sa funkcionisanjem trajektne linije, osnivanjem preduzeća za pružanje usluga vodenog saobraćaja na liniji Kamenari-Lepetane i upravljanjem tim preduzećem”, poručuju iz opštine.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kenan
Gost
Kenan

Platis trajekt i ostetiis auto ko ce ovim Ljudima platit stetu na auta

Čong Li
Gost
Čong Li

Stidi se Crna Goro sto si docekala !!!!
Litijaši i apostoli napravise smijuriju i gadluk od Crne Gore
Provedrice iznad Crne Gore
🇲🇪🇲🇪

Deka
Gost
Deka

Mafija budvanska u morskom dobru ,siledzije i nasilnici. Obalu vratiti Herceg novom , a ne da oni raspolazu sa nasim novcem i kradu ,otimaju. Nisu im dosta narkotici ,namjesteni tenderi itd

Mongro
Gost
Mongro

Ko to tamo peva – Vozi Miiiško!?

Festadjun
Gost
Festadjun

koga briga sto nobljani oce, mi u kotor od guzve se zatrpasmo

Naroz
Gost
Naroz

Zašto neko ne bi odgovarao za nabavku ovog novog (a vrlo starog- rashodovanog) trajekta, koji je plaćen 10 puta više od realne cijene, a koji je pritom širi i niži od pristaništa, što mu ga dodje još 100.000-200.000 € našeg novca. I zašto je ministar Djurović izjavio da država treba da proda Budvansku rivijeru, jer je ona neefikasan vlasnik, a… Više »

M.M.
Gost
M.M.

Ovo je inace sve kako radi Abazovic.
Vrlo uspjesno.
Bravo Abazovicu…

Damir
Gost
Damir

Za vikend svi na Kosovo da ga vrnemo

Tivat
Gost
Tivat

Mnoge znam koji će ručno doći da tu pomažu, tih deset dana dok se i to ne sredi samo da Ban ne vozi više.
Vrtite kolko hoćete, izgubili ste

Festadjun
Gost
Festadjun

pa fje su ti tih da didju da pomazu

KOMIT
Gost
KOMIT

Nešto ne vidim da ste potrčali.
Očigledno, isto kao što i Kosovo branite, tapkajući po tastaturi i kličući mu izdaleka.

Dragutin
Gost
Dragutin

Novljani treba da polijegaju na Vasilija i da ne daju da vozi dok ne počnu most ili tunel. 🙂

citalac
Gost
citalac

Zar ekspertski timovi nisu rekli da novi polovni trajekt pocinje kroz dan dva da saobraca? Ili su ga uzeli da stoji u muzej u Tivtu?

Peroni
Gost
Peroni

Sezona je na pragu, trebat ce cijela Crna Gora da dodje da gura kad pocne ludnica.

Posteno
Gost
Posteno

Organizujte litije!!!!

Rubez
Gost
Rubez

Nek im naprave Vučić i Mandić

amo
Gost
amo

E ljepša je bila drvena catara iz šezdesetih nego ova konzerva.Ne daj bože da se što desi,jer ovo može potonuti svaki čas.

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

Eto vam ga Novljani i Tivcani , uzivajte , ovo su vaši!

Pitam
Gost
Pitam

Sad će da vidi narod što je pljačka!
Neka im neko javi da se sezona primiče

AnaHN
Gost
AnaHN

Uništena država od 30. avg.2020

Barkariol
Gost
Barkariol

Guraj guraj nece da vam skodi, kad vam je skupo gorivo a ne se vozite na tempiranu bombu.
Guraj samo.😂😂😂😂

Heh
Gost
Heh

Primitivno drustvo.

cccccccc
Gost
cccccccc

Cijena slobode je skupa a trajekt je đžabe hahahaha

Tara
Gost
Tara

Ovo je sprdnja i velika sramota..sta rade vlasti u Budvi..

terazijski
Gost
terazijski

Tunel koji će da ide od 20 metara ispod mora do preko 200m nadmorske visine na Luštici – to bih voleo da neko proba da nacrta, a ne da napravi.

Pelikan
Gost
Pelikan

Viđećete kakva je trajekt vezan u zeleniku kanta isto izivljava se ura i spc na drzavu Cg mi se njima ni smo mjesali u izbore ali oni nama jesu.

Ovo je dno
Gost
Ovo je dno

Kakva tranja od trajekta pogledaj sto po moru pluta, bez i jedne dozvole i papira za prevoz.
Ima li ođe lucke inspekcije ima li ođe zakona.

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Prevoz je dzabe ali moras gurat.Podsjetime na salu jednog starog Cetinjskog vozaca kad je primio stopera do Titograda ali je morao pumpat rezervnu gumu cijelim putem.🇲🇪🇲🇪🇲🇪

svizajedno
Gost
svizajedno

……sramno , nestručnost , neznanje i nemjerljiva pohlepa ….. po svaku cijenu …. 👎👎👎

Car
Gost
Car

Jedino rjesenje je most ili tunel to se zna i bez komisije. Prelaz je od drzavnog i evropskog znacaja i treba drzava da se aktivno ukljuci u finansiranje jer to nemoze iz opstinskih budzeta. Kako su odmah nadjeni milioni za most prema Albaniji.

Igalo
Gost
Igalo

Danas sam vidio novi trajekt u Zelenici. To je obična tranja i ne mislim se na njemu voziti. Teško da vrijedi i deseti dio cijene koliko je plaćen. Vrijedi otprilike 20 centi po kilogramu.

DraganHN🇲🇪
Gost
DraganHN🇲🇪

Zivjeli oslobodioci. Postaje me sramota dje i skim zivim

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ogledalo Dritanove “istine”!

Diko
Gost
Diko

A kad ce ne znamooooooo ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaa

Prle i mrle
Gost
Prle i mrle

Cekaju dritana i popove da se okadi, da slome flasu.😂😂😂😂

mimi
Gost
mimi

E ,ljudi moji.taj koji je narucio,a koja mu je stvarno cijena to niko nezna.Sto lijepo nije uzeo metar i dva put mjerio,pa onda kupio.sve to narod placa i place

DraganHN🇲🇪
Gost
DraganHN🇲🇪

Cekaju 30. avgust 😂😂😂😂

Send this to a friend