Ekonomija

Od 2019. prenos i distribucija skuplji 0,78 odsto

Ilustracija

Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koju će plaćati domaćinstva u narednoj godini će biti veća za 0,78 odsto u odnosu na ovogodišnju, saopšteno je Pobjedi iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Elektroprivreda još nije utvrdila cijenu električne energije za domaćinstva za narednu godinu, a iz RAE su saopštili da je elektroenergetska kompanija dužna da do sredine narednog mjeseca objavi cijene električne energije za 2019. godinu.

“Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije utvrđene su odlukom RAE iz 2016. koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od 2017. do 2019. Cijena korišćenja sistema koju će plaćati domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem u narednoj godini je za 0,78 odsto veća u odnosu na cijenu iz prošle godine, dok je cijena gubitaka u narednoj godini za 0,49 odsto manja u odnosu na cijenu iz ove godinu”, kazali su Pobjedi iz RAE.

Nova zakonska regulativa podrazumijeva da se od 1. januara prošle godine cijena električne energije za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne energetske berze u Budimpešti (HUPX), uz određena ograničenja.

<<<Struja neće pojeftiniti sljedeće godine<<<

Iz EPCG je prije nekoliko dana saopšteno da cijena struje u narednoj godini neće biti niža, pozivajući se na trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi, koja je veća u odnosu na propisanu za ovu godinu.

Iz RAE su podsjetili da prognoza kretanja cijena električne energije nije u mandatu ovog regulatornog tijela.

“RAE prati ispunjenje uslova u pogledu poštovanja gornjih granica promjene cijene električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstva. Agencija po objavljivanju novih cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstava od strane snabdjevača vrši ocjenu poštovanja gornjih ograničenja”, objasnili su iz RAE.

Zakonom o energetici je propisano da cijena električne energije za domaćinstva može biti povećana maksimalno šest odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Da vas spali visoki napon ili kvar ko Trafo stanicu.

Lipovo
Gost
Lipovo

Zassto gradjani plaćaju gubitke? I koji to ,,mozak,, procenat istih idredjuje i na osnovu čega? Uveli ste nova brojila, izmjestili ih iz objekata, bukvalno onemoguccili ,,kradje,, i nakon svega ste sve visse ,,nesnosni i neodgovorni,, Svakodnevno, Vassom stručnošću, izgori poneka trafostanica, koju nama ,,pripisujete,, a Vi imate poluistinite odgovore. Sumnjam u stručnost ,,trusta mozgova, pa čak i njihove iskrene namjere,,

Magnifico
Gost
Magnifico

Evo poskupljenja u 2019-oj…. Finu nam cestitku spremaju cim se ovoliko polemise oko struje u zadnje vrijeme!

Timotijev brat
Gost
Timotijev brat

Sve je to planski. Rijetko koja zgrada ima mogucnost grijanja na drva, narodu je jedini izbor struja (klime i radijatori). Prosto se tako funkcionise da nemamo mogucnost izbora :). No sve je dobro dok je indijanac iz Amerike zadovoljan kvalitetom zivota u Niksicu. Cao.

Crni
Gost
Crni

Ne zna ruska zima sto je podgoricki sjeverni vjetar

VALTER
Gost
VALTER

KAD ĆE DIVIDENDA PREN , LOPOVI ??!

Bole
Gost
Bole

Samo derite, dok se ne pojavi ozbiljna firma koja ce ponuditi solarne sisteme na odlozeno placanje. Izgubicete vecinu domacinstava, placace vam samo pretplatu, da budete backup. Tad ce biti kasno da se uozbiljite, jer ste vec stekli ugled firme koja sumnjivo, bez kontrole, posluje. Srljate u propast, a vjerovatno mislite da ste mnogo pametni i kako fino sisate narod. Kratkorocno… Više »

zbunjen
Gost
zbunjen

Je li to zbog vjetroelektrana sada skuplje?

Gost
Gost
Gost

Sirotinjo i bogu si teska… Samo kukate

Razmisli
Gost
Razmisli

Ne lupetaj budi pametan gost. Ti si kao bogat. Predpostavljam da kradeš struju.

@ex titograd
Gost
@ex titograd

Sit gladnome ne vjeruje, samo se ti hvali.

Stari
Gost
Stari

Naj skuplja struja na kugli zemaljskoj

Stara Varos
Gost
Stara Varos

Lupezi.

Aaaa
Gost
Aaaa

A sto cemo sa pojedinim hotelima sto se zna kako su spojeni i na ciju potrosnju

Drago
Gost
Drago

A sto? Mi placamo te “ gubitke” kao i sve ostalo

Smanji fazon
Gost
Smanji fazon

Živo me zanima na osnovu čega poskupljuju tu struju. Ako se baziraju na region onda bi ona trebala bit jeftinija. Ako uvozimo struju koja ekonomski nije rentabilna nek nađu drugi jeftiniji uvoz. Jeftina struja=više potrošnje=veći profit.
Nema se što uporediti sa zapadom.

ND
Gost
ND

Kada pogledamo kvalitet usluge,trebalo bi jeftinije 30%.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Mora neko da plati ovolike troškove popravke!

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

E samo da znam odakle prenose te toliko kosta , sa Antartika ? Cim najavljujunulaganja evo ti poskupljenje . A oni se ubise od para .

ND
Gost
ND

Prije neki dan,poznanik iz CEDISa otišao u penziju,koja je preko 500 evra o dobio 30000 evra otpremnine. A struja raste……

bela
Gost
bela

kako moze sa 38 god radnog staža u penziju. jer je bilo uslovljeno

Send this to a friend