Ekonomija

Povoljnosti za privrednike i posjetioce Nacionalnih parkova

Nacionalni parkovi Crne Gore predložili su određene mjere podrške za privrednike, kao i povoljnosti za posjetioce zaštićenih područja, kazao je direktor tog javnog preduzeća Elvir Klica na jučerašnjoj sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore u Podgorici.

Kako je saopšteno iz NPCG, Klica je rekao da je to javno preduzeće posljednjih godina bilježilo izuzetne rezultate kada je u pitanju ukupni turistički promet.

“Prošle godine, NPCG su ostvarili rekordnu posjećenost od oko 600.000 posjetilaca. U poređenju sa 2017. godinom, broj posjetilaca je povećan za gotovo 80 odsto, odnosno sa 320 hiljada na 600 hiljada posjetilaca”, kazao je Klica.

Prema njegovim riječima, uspješan bilans rezultat je veoma dobre promocije na međunarodnom tržištu, uvođenja novih oblika promocije i marketinga, izrade novog web sajta i mobilne aplikacije, instaliranja i uvođenja novog sistema online naplate ulaznica, bolje organizacija naplate ulaznica, unaprjeđenja međunarodne saradnje i sticanja novih obilka partnerstava u cilju razmjene stručnih informacija, kao i značajnog ulaganja u turističku infrastrukturu i podizanja ukupnog kvaliteta turističke ponude.

Rekao je i da je JPNPCG preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se sanirale posljedice izazvane epidemijom koronavirusa.

“Posebno bih istakao činjenicu da je JPNPCG predložilo Operativnom timu za pomoć turističkoj privredi određene mjere podrške za privrednike i osobe koje obavljaju djelatnosti na prostoru NPCG kako bi se značajno umanjile negativne posljedice poslovanja u ovoj godini. Mjere se odnose na privredna društva, preduzetnike i lica čija djelatnost direktno ili indirektno zavisi od turizma, odnosno od broja posjetilaca u NPCG”, dodao je Klica.

Trećim setom mjera podrške privredi predloženo je odobravanje popusta od 50 odsto na: naknade za upotrebu plovila i splavarenje rijekom Tarom jer će na taj način privrednici registrovani za obavljanje ove djelatnosti biti kokurentniji; naknade za upotrebu plovila i korišćenje vodnih površina u NP Skadarsko jezero u turističke svrhe, kao i naknade koje se odnose na stalne objekte koji pružaju prodajno-uslužne i druge turističke usluge; kao i na naknade koje se odnose na privremene objekte.

“Osim toga, JPNPCG je predložilo Operativnom timu za pomoć privredi da se odobri umanjenje od 50 odsto za cijene godišnjih ribolovnih dozola za obavljanje privrednog i sportskog ribolova kako bi se ublažile posljedice i nastala šteta koju su pretrpjela lica koja se bave ribolovom u NP Skadarsko jezero. Važno je napomenuti da je JPNPCG u vezi sa ovim predlogom mjere dobilo saglasnost od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Direktorata za ribarstvo”, dodao je Klica.

Direktor JPNPCG je na sjednici istakao i povoljnosti koje očekuju posjetioce zaštićenih područja.

“U okviru kampanje “Priroda je moj dom” pripremili smo niz povoljnosti za naše građane uključujući posebno dizajnirane besplatne ulaznice za oko 70.000 učenika osnovnih škola na teritoriji Crne Gore, godišnju ulaznicu u sve nacionalne parkove po cijeni sa popustom od 50 odsto koja iznosi 13,50 eura i koja će biti dostupna od 1. jula”, kazao je Klica.

Pojasnio je da godišnja ulaznica pruža mogućnost crnogorskim građanima da ostvare neograničen broj ulazaka u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova u toku jedne kalendarske godine.

Istakao je da su i naknade za rafting snižene i da JPNPCG očekuje veću zainteresovanost domaćih turista za jednu od najinteresantnijih turističkih ponuda, te pozvao građane Crne Gore da provedu odmor u nacionalnim parkovima.

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG je na sjednici donio set zaključaka uz preduzimanje niza mjera za ublažavanje negativnih posljedica kako bi se stvorili uslovi za odvijanje ljetnje sezone i što brži nastavak privrednih aktivnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Odlična akcija…da što bolje upoznamo ljepote CG…a ima ih mnogo, samo se treba odlučiti i uživati u prirodi.

Loly
Gost
Loly

Koji je np prva slika

Send this to a friend