Ekonomija

Pred svijetom je nova revolucija: Svemirska ekonomija prilika za unosno ulaganje

Tehnologija za razvoj svemirskih letova mogla bi iz temelja preoblikovati svjetsku ekonomiju, bar tako smatra dio stručnjaka i investitora sa Vol strita, prenosi CNN.

Ulazimo u eru u kojoj privatni sektor nudi pouzdan i pristupačan pristup svemiru, a to bi moglo otvoriti vrata za niz novih usluga, recimo hotele koji će lebdjeti u Zemljinoj orbiti. Dodatno, razvoj novih satelita i raketa mogao bi uzdrmati široki raspon industrija, od putovanja avionom, preko pristupa širokopojasnoj mreži pa sve do čuvanja i obrade podataka.

Svemirska ekonomija zapravo slijedi utabani put internetske revolucije koja je otvorila prostor digitalnoj ekonomiji.

Iako je još prerano za predvidjeti koja bi kompanija mogla biti Google ili Facebook svemirske industrije, prema mišljenju Laure Kane, analitičarke dugoročnog investiranja u UBS-u, “pametni investitori ni ne trebaju to znati”.

“Ja ne bih gledala samo na nove privatne kompanije koje sada nastaju. Uključila bih i telekomunikacijske kompanije, možda razvijaju napredne satelite, a posmatrala bih i aeronautiku te sektor odbrane koji bi takođe mogli ulagati u nove svemirske tehnologije”, poručila je Kane za CNN.

Drugim riječima, investitori mogu sami posložiti raznovrstan portfolio kompanija koje su na neki način povezane sa svemirskom industrijom i u čije će dionice uložiti, a zatim čekati da se stvar pkrene.

Svjetska svemirska industrija trenutno je procijenjena na 340 milijardi dolara, a Goldman Sačs i Morgan Stenli predviđaju da bi u idućih 20 godina mogla dostići bilion dolara. Za one investitore koji nisu sigurni odakle krenuti, tu je fond (ETF) čijim se udjelima od ovog mjeseca trguje na njujorškoj Arca berzi i to pod nazivom UFO. Fond okuplja tridesetak kompanija među kojima su i telekomunikacijski i satelitski div AT&T, najveći svjetski proizvođač vojnih aviona Lokhed Martin, kao i drugi avion div Boing.

Ipak, kako piše CNN, nisu baš svi na Vol stritu uvjereni da će svemirska industrija uzdrmati globalnu ekonomiju baš poput interneta.

Pol Peni, analitičar u Northland Capital Marketsu smatra da je ipak riječ o pretjerivanju, iako i on priznaje da je riječ o brojnim kompanijama u čijim je rukama ogromni kapital, koje svemir žele monetarizovati na nove načine, i koje razmišljaju globalno.

“Pred svijetom je nova revolucija”, poručio je pak Čak Beames, investitor i šef tehnološkog startupa York.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Prodajem povoljno apartmane na Mjesec
sa pogledom na Zemlju, sa parkingom za Spejsšatl

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ovo je prava prilika da CG uhvati koraka sa tehnoloski razvijenim svijetom. Treba dic kredit I ulozit u crnogorski svemirski program. Ako iko zasluzuje da sa prostora Balkana prvi ukroti svemir to smo mi. A kredit se svaki vratio pa bi I Taj, a koristio bi bila visestruka. Da ne pricamo Kako bi se potomci dicili Nama.

Franko
Gost
Franko

Ako je ironija, komentar ti je dobar. Ako nije… Bolje da ne pričam.

Goran
Gost
Goran

Srbija već ima mada samo svemirsko pravni deo, imaš kod buksa emisiju ali možete da budete prvi u drugim stvarima vezanim za svemir kao što je recimo transport, tu ste u samom vrhu…

zbogom pameti
Gost
zbogom pameti

čiji je ovo nebeski narod

Pjer
Gost
Pjer

Crnogorska pusta sela rodila se za ulaganje i proizvodnju zdrave hrane.Daleko je svemir jos uvijek.

Sova
Gost
Sova

Jesu, ali svi očekuju da ministri čuvaju ovce.

Pastirivlasti
Gost
Pastirivlasti

Zar ne cuvaju ?

Goran
Gost
Goran

Ja bi ubačio 40-50 eura samo cekam neki fond da se osnuje. Vesko ako bude sto radio racunajte na mojih sigurnih 50€

Danci
Gost
Danci

Koji ce klan tamo uspjet da dostavlja drogu da mi je znati 😂😂😂

Goran
Gost
Goran

Svemirski ujedinjeni škaraljrsko kavački, sa svemirskim brodom šatlom Jadran

Gun
Gost
Gun

Hahaha

Sceka
Gost
Sceka

Ja Sam zavrsio svemirsku ekonomiju na UDG

Stručno ključno
Gost
Stručno ključno

Istorija religije je na Elektrotehnici UDG!

Rade007
Gost
Rade007

Upropastili smo zemlju,sad prelazimo na svemir. Ako postoje vanzemaljci ,nadrljali su.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Ćile je i onako gladan ne jede po četiri pet dana.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Urose otresi mladena 😂

Vuk
Gost
Vuk

Planeta se raspada od zagadjenja, ratuje se na svaku stranu nema lijeka za teske bolesti rak, sidu, trpaju nuklearni otpad u zemlju i okean i jos se naoruzavaju jos vise, a ovi pricaju o ekonomiji u svemiru.

Real
Gost
Real

Kako se reklamiraju i pozivaju stanovnistvo da ulazu novac u ovu besmislicu, 80% svijeta je nerazvijen a oni bi da razvijaju kosmos naravno od novca koji uzmu od obicnih ljudi a ne od svog novca! Jos jedna investicija koja ce postat rupa bez dna a za potrebe krupnih kapitalista da ostvare jod vece bogastvo! Trastovi Americki i njihov imperijalizam!

Goran
Gost
Goran

A plus što bar 50% populacije misli da je zemlja ravna, da nisu bili na mesecu, u svemiru i slične gluposti ali za ulaganje u ovu praznu priču neće manjkati sredstava…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Dako bude na booking ostao koji slobodan apartman u hotelu Mars Sheraton…

Pravednik
Gost
Pravednik

Da znas da ce tako i biti. Elita ima sa ceka u redovima za svemirske ekskurzije…

Send this to a friend