Ekonomija

Prodaja preko PayPal-a čeka izmjenu zakona

Skoro četiri godine nakon ulaska Crne Gore u PayPal sistem crnogorski korisnici i dalje čekaju da im se omogući primanje novca putem jednog od najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta, a u nadležnom Ministarstvu javne uprave ne mogu da preciziraju datum kada bi se to moglo desiti.

Nemogućnost primanja novca putem PayPal-a otežava domaćoj IT industriji, start-up kompanijama i ostalim pravnim licima i preduzetnicima pristup globalnom tržištu.

“Crna Gora, kao mali sistem, mora koristiti sve alate za promociju i širenje izvoza, te samim tim smatramo veoma korisnim, i u uslovima tehnološkog buma obaveznim, uvođenje ovog sistema”, kazao je Vikend novinama šef sektora za međunarodne odnose i ekonomiju u Uniji poslodavaca (UPCG) Mirza Mulešković.

Naša država se PayPalu pridružila u junu 2014. godine kada je crnogorskim građanima dozvoljeno otvaranje naloga i plaćanje, čime su im postale dostupne internet prodavnice najvećih svjetskih brendova.

Od tada se kao glavni razlog neuspostavljanja dvosmjernog sistema plaćanja navodi problematična zakonska regulativa, a u Ministarstvu javne uprave nijesu odgovorili na pitanje našeg lista o kojim je konkretno zakonima riječ.

“PayPal je privatna kompanija, profitno orijentisana i kao takva ima svoja pravila poslovanja. Praksa ove kompanije je da u prvom periodu korišćenja servisa omogući plaćanje. Očekujemo u narednom periodu da se ova funkcionalnost proširi i da se omogući crnogorskim kompanijama i građanima da koriste ovaj servis za naplatu svojih roba i usluga. Imajući u vidu da je ovo privatna kompanija, nijesmo u mogućnosti da preciziramo datum kada će ova funkcionalnost biti dostupna u Crnoj Gori, ali ćemo javnost blagovremeno obavijestiti o svim nadolazećim promjenama”, kazali su u Ministarstvu, naglašavajući da je Vlada prethodnih godina intenzivno radila na uključenju Crne Gore u PayPal sistem plaćanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana Janiš
Gost
Mirjana Janiš

Jun 2014.nije bio dobar za znake strelca i sve što je početo ili prekinuto od 26.6.2013. do 17.7.2014.ne računa se u postojeće,brak,posao,kupovanje kuće,rođenje djece.
Sve ponoviti ili promijeniti u drugo vrijeme.
Astrologija,

NK beer
Gost
NK beer

Istina je da postoji mogucnost isplate novca sa drugih platnih procesora ali provizije su tolike da se to neisplati raditi pogotovu kada su manje sume u pitanju.PayPal-ov withdraw na racune bez provizije je neprikosnoven.Otvaranje racuna u okruzenju i kacenje na PayPal mislim da je protiv njihovih pravila,tako da mogu banovati racun ako sta posumnjaju,ali eto mora se na crno ka… Više »

todor bojanic
Gost
todor bojanic

Ne znam za to dizanje bez provizije:) Od cega bi onda Pay Pal zaradjivao? Imas ti proviziju i kad si se uplati i kad radis withdraw. Pa Pay Pal ima vece provizije od Skrill-a.. Meni je svaji withdraw 5$, a puno sam ih do sad uradio:)

Pravo velim
Gost
Pravo velim

Izgleda jedino po ovome nismo lideri u regionu 😉

ITB
Gost
ITB

Nažalost, sam problem je i regulativi koju mi nijesmo ili ne umijemo da uskladimo sa pravilima Pay Pala. Dva puta sa zaobišao naše stručnjake, i govorio direktno sa ljudima iz Pay Pala koji su zaduženi za Balkan, oba puta su rekli da je što se njih tiče poslije prve godine sve bilo u redu za dvosmjernu uslugu, ali da se… Više »

todor bojanic
Gost
todor bojanic

Draga gospodo it-jevci, podjite fino do prvog grada u Bosni ili Srbiji i otvorite racun kao nerezident i izvadite karticu. Onda se vratite doma i spojite taj racun sa Paypalom i dizite lovu na bankomatima regularno. Imacete proviziju, ali nije da nema nacina 😉

999999999.99🔱
Gost
999999999.99🔱

Treba ti kinta za pay

todor bojanic
Gost
todor bojanic

Eto nam progresa nase Crne Gore Inace, ovu uslugu mogu da koriste u Srbiji, Albaniji, Bosni..fakticki svi iz okruzenja. Sa druge strane IT u Crnoj Gori je jako slabo razvijen. Ima ipak nacina sa se naplati za one koji imaju sta da prodaju. Tu je Skrill, Payoneer itd…Tako da sve su to pusti strucnjaci i ovi iz ministarstva, a bogami… Više »

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Todore, ima li sta strasno u tome sto ne zelim niti imam zivaca da idem zaobilaznim precicama… Zelim da kliknem withdraw i da mi novac legne na racun u banci… Neki od nas nemaju vremena za slozeno i zaobilazno, vec kao ITjevci vidimo tacku A i tacku B i zelimo povuci pravu kroz njih..

todor bojanic
Gost
todor bojanic

Nista onda kad nemas vremena nemoj podizati pare nego sacekajte da ovi to regulisu:) Inace, nista zaobilazno nema u koriscenu Skrill-a ili Payoneer-a. Ali ako ti bas bas posao zavisi od od PayPal-a – resenje je racun u nekoj od okolnih drzava..

Albatros
Gost
Albatros

Srbija, Makedonija,Hrvatska, Albanija, cak i BiH …. svi imaju a jedan Monte Karlo nema ….

Dzeki
Gost
Dzeki

Mi smo lideri a pay pal nemamo axaxaxaxa

NK beer
Gost
NK beer

Nije tacno da je ovdje sve do Pay Pal-a.Bila je prica u pocetku kako smo malo trziste i kako oni nisu zainteresovani za nas da bi se ispostavilo da nismo mi omogucili odgovarujece trazene uslove za to.Tada se po svim medijima Vujica Lazovic hvalio kako smo uspjeli da omogucimo ovaj sistem u CG,kako je samo pitanje vremena kada ce on… Više »

Bosko
Gost
Bosko

To za sad radi WesterUnion i zato je dobrodosla konkurencija….

Hello
Gost
Hello

Slabo imate da prodate, a jos slabije znate. U ovoj situaciji se iskljucivo pita Pay Pal. Moze cijelo ministarstvo da dubi na glavu dzabe im je, ne mogu da uticu na to.

Blavor
Gost
Blavor

Kako vas je potresla ova vijset zorom našte srca, sad bi da se kupuje paypalom a juce ste kukali da centa nemate, e pa muka vase i moje)

Pimbe
Gost
Pimbe

Pa i sad možemo da kupujemo i plaćamo paypalom nego ne možemo da prodajemo i dovijamo pare putem istog.

Blavor
Gost
Blavor

Znam, rekao bih da nije sve tako crno, lijep dan, sunce..

Racer RXL
Gost
Racer RXL

Blesko, mi zelimo da prodajemo, ne samo da kupujemo. Trolicu jedan mali.

Itevac
Gost
Itevac

Pogresan naslov jer se ne ceka nikakav zakon vec odluka Pay Pala koji se rukovodi cisto svojim interesima

Aaa
Gost
Aaa

I ja sam dobila informaciju iz sasvim drugog izvora da je problem neko nase zakonsko resenje i da mora da se menja

VoshaCG
Gost
VoshaCG

U pitanju je zakonsko resenje, PP jedino prvu godinu dok se ne uhoda sistem radi samo placanje i onda ako postoji zakonska regulativa krece i dvosmerno. Tako je bilo u Srbiji i u BiH.

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Imam kvalitetne digitalne proizvode da prodam bez problema, ali to ne mogu da ucinim jer godinama cekam da grupa IT nepismenih ljudi obezbijedi uslove PayPal-u da nam omoguci i prijem novca. Uzasno.

NK beer
Gost
NK beer

Nisu nepismeni kada treba smanjiti limit za kupovinu preko interneta tj. kada treba zagrabiti pare…Sram ih bilo,cetiri godine,pricali su tada kako je problem do Pay pala a ne do njih.U Srbiji je servis omogucen ima vise od dvije god. a mi kao da zivimo u Africi…

Zabac-nk
Gost
Zabac-nk

Najgora vlada! Trut do truta

eviva
Gost
eviva

ziva ti je to istina

DrNO
Gost
DrNO

Pa mi smo odavno gori nego Afrikanci. Da oni vide ovo odje sprdali bi se sa nama.

Sve li ti znas
Gost
Sve li ti znas

“Ne vide oni sebe tu” zbog toga nema Pay-Pal ovdje jos. A necu o tome kako koliko je to jednostavno u normalnim zemljama gdje se on koristi, hocu samo dakazem da su drzavljani ispred par njih halapljivih…tako nekako

crnogorac
Gost
crnogorac

Nema ko da donese odluku, u Vladi ih 99% nepismeno, a onaj 1 procenat igra kako mu sviraju

gmt
Gost
gmt

E pogledaj odgovor Ministarstva, sramoto neodgovorna! Neko s njihove strane mora da se odrekne jednog sloja “kajmaka” u korist naroda, a oni trabunjaju o poslovnoj politici druge strane.

Jedva cekam
Gost
Jedva cekam

Prrrrrr….prrr….prrrr

Send this to a friend