Ekonomija

Prosječna zarada u decembru iznosila 537 eura

Ilustracija

Prosječna zarada (bruto) u decembru 2021. godine u Crnoj Gori iznosila je 802 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 537 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Prosječna (neto) zarada u decembru 2021. godine u odnosu na novembar 2021. godine zabilježila je rast od 0,4 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u decembru 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,9 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Na nivou 2021. godine prosječna bruto zarada iznosila je 793 eura dok je prosječna neto zarada iznosila 532 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu zabilježile rast od 2,4 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,9 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u decembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (3,7 odsto), Ostale uslužne djelatnosti ( tri odsto ), Umjetnost zabava i rekreacija (2,8 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,4 odsto), Poslovanje sa nekretninama (1,7 odsto), Građevinarstvo (1,2 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama (jedan odsto), Vađenje ruda i kamena (jedan odsto), Državna uprava (jedan odsto), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,7 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,2 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,1 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u decembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (3,6 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (1,1 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,5 odsto), Prerađivačka industrija (0,3 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,2 odsto), i Obrazovanje (0,2 odsto).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Racunanje prosecne plate iz mjeseca u mjesec je najobicnija glupost. Nama, radnicima, se plate nisu menjale godinama. Znaci prosecna plata je ista kao i 2018. Ali zato su politicarima plate isle gore.

Bnjj
Gost
Bnjj

Minimalna da je sreće bi bila tolika.

Send this to a friend