Ekonomija

U Herceg Novom nove cijene poreza na nepokretnosti

Herceg Novi

Jedan od ključnih prihoda lokalnih uprava je od poreza na nepokretnosti, pa se i u hercegnovskoj opštini u ovoj godini očekuje po tom osnovu 5,3 miliona eura, piše portal Radio Jadran.

To je za pola miliona eura manje nego lani, iako je na kraju prošle godine Skupština aminovala veće cijene poreza, pa bi bilo logično i planirati veći prihod.

No, iz 2018. ostalo je nenaplaćeno 800 hiljada eura, pa je moguće kreiran realniji plan prihoda od ovog poreza.

U opštini Herceg Novi evidentirano je 36.923 objekta za oporezivanje i 23.555 njihovih vlasnika. Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju poreza na nepokretnosti, koju su odbornici lokalnog parlamenta, bez opozicije, jednoglasno usvojili, promijenjen je koeficijent kojim se koriguje prosječna tržišna cijena metra kvadratnog novoizgrađenog objekta.

Time je došlo do usklađivanja sa Uredbom o bližim kriterijumima i metodlogiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti, obrazlažu iz  resornog Sekretarijata.

Umjesto dosadašnjih 0,9 primjenjivaće se novi koeficijent koji iznosi 1.

“O kolikom se povećanju poreza radi znaćemo tek kada nam organ nadležan za poslove statistike dostavi cijenu metra kvadratnog novoizgrađenog objekta za 2019. godinu”,  kazali su Radiju Jadran u Sekretarijatu za finansije i lokalne javne prihode.

Ovom Odlukom promijenjena je i poreska stopa sa 0.50 na 0.37 odsto za nelegalno izgrađene objekte, kojima vlasnici rješavaju stambeno pitanje.

Promjena koeficijenta bila je potrebna, između ostalog, kako bi se on približno uskladio i sa susjednim opštinama, ali u Sekretarijatu naglašavaju da je i nakon promjene, Opština Herceg Novi i dalje najpovoljnija kada je riječ o porezu na nepokretnosti.

U Kotoru opštinski koeficijent za fizička lica iznosi 1.1, a za pravna 1.3 (10 i 15 odsto više nego u Opštini Herceg Novi), dok je u Tivtu opštinski koeficijent za fizička lica 1.05, a za pravna 1.25 (5 i 10 odsto više u odnosu na Opštinu Herceg Novi).

Po novoj Odluci koeficijent kojim se koriguje cijena kvadrata za stambene objekte iznosiće 1, dok će za poslovne prostore biti 1.15.

Cijena poreza je za svaki stambeni kao i poslovni objekat individualna, s obzirom da na visinu utiču razni faktori kao što su površina objekta, zona u kojoj se on nalazi, kvalitet gradnje, starost objekta.

Pravna lica podliježu drugačijem načinu oporezivanja, a dužna su da do 31. marta podnesu popunjene poreske prijave sa iskazanim tržišnim vrijednostima objekata koje posjeduju, nakon čega se će biti oprezovana.

Kako će sve izgledati u praksi znaćemo kada dobijemo rješenja o porezu na napoketnosti. Možda neće biti veće promjene u odnosu na ona iz prethodne godine. Ali, malo po malo, skupe se razni izdaci i troškovi. Tako su posljednjih mjeseci  “neznatno”, 10 odsto poskupile usluge čistoće, pa tri i po puta održavanje vodomjera…

Send this to a friend