Ekonomija

Ubrzati realizaciju zajedničkih projekata

Foto: MERT

Ministarstvo uložiti napore kako bi se “ubrzala realizacija zajedničkih projekata”, s ciljem da Crna Gora odgovori obavezama iz procesa pridruživanja EU i UN konvencija, kazao je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović tokom današnjeg susreta sa predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom.

Na sastanku, kako je saopšteno iz resora, Martinović je razgovarao sa Paniklovom o budućoj saradnji i projektima koji ih očekuju.

Iz MERT-a navode da na početku sastanka Paniklova je čestitala Martinoviću na imenovanju, naglašavajući da ga iskustvo poslanika i gradonačelnika, uz iskustvo stečeno tokom političkog angažmana, “stavlja u jedinstvenu poziciju da značajno utiče na uspunjavanje ciljeva Ministarstva”.

Martinović je zahvalio na podršci UNDP-a i povjerenju koje ova organizacija ima u pogledu uspješne saradnje.

On je napomenuo da je upoznat sa tim da Ministarstvo i UNDP imaju dosta zajedničkih projekata i da će Ministarstvo uložiti napore kako bi se “ubrzala realizacija zajedničkih projekata”, s ciljem, kako je kazao, da Crna Gora odgovori obavezama iz procesa pridruživanja EU i UN konvencija.

“U tom smislu, projekti koji se tiču klimatskih promjena i ispunjavanja obaveza izvještavanja ka UN krovnoj konvenciji o klimi kao i uspostavljanje transparentnog okvira planiranja i izvještavanja o pitanjima klimatskih promjena će dobiti posebnu pažnju i prioritert”, kazao je ministar.

Imajući ovo u vidu, Martinović je naglasio da će „Ministarstvo uložiti dodatne napore ka postizanju što kvalitetnije i transparentnije implementacije projekata, i otklanjanje svih potencijalnih usporavanja ili opstrukcija uspješnoj implementaciji projekata, kako bi se Ministarstvo pokazalo kao pouzdan partner međunarodnim partnerima i nosilac razvoja Crne Gore“.

Istakao je, dodaju, važnost razvoja sjevera i korišćenja potencijala tog regiona.

Iz MERT-a su kazali da Paniklova je istakla zadovoljstvo prilikom da čuje više o brojnim inovativnim idejama koje su usmjerene na očuvanje životne sredine, održivi razvoj turizma i sjevera, a koje će pozitivno uticati na zajednicu i kvalitet života sadašnjih i budućih generacija.

Sagovornici su se saglasili da je proces pridruživanja EU i ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27 prioritet, ističući da će u tom procesu UNDP biti pouzdan partner, jedan je od zaključaka susreta-

Oni su razgovarali i o predstojećem globalnom Samitu o klimatskim promjenama (COP28) koji se ove godine održava u Dubaiju i koji će, kako su ocijenili, biti “još jedna prilika za Crnu Goru da razmijeni informacije i iskustva o procesima koji omogućavaju smanjenje uticaja i adaptaciju na klimatske promjene”.

Navodi se da prisustvo delegacije Ministarstva na čelu sa ministrom predstavlja dodatnu potvrdu i posvećenost zemlje pitanjima klimatskih promjena i predstavlja značajnu priliku da delegacija predstavi značajne rezultate, ali i uspostavi i ojača klimatska partnerstva na globalnom nivou i na nivou E partnerstava.

Paniklova je zahvalila Martinoviću na sadržajnom sastanku, navodeći da je raduju buduće prilike za saradnju, dok je Martinović zahvalio na konstruktivnim i inspirativnim idejama koje su razmijenili tokom sastanka.

Send this to a friend