Ekonomija

Zabranjen uvoz 437 kilograma jagoda

Inspektori su u januaru spriječili da u Crnu Goru uđe 437 kilograma jagoda koje su sadržale veću količinu pesticida nego štoje to propisano piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U dokumentu se navodi da je zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen uvoz i tri kolograma sjemena povrća zbog isteklog roka trajanja, a uništeno je i 49 sadnica mimoze.

“Fitosanitarni inspektori su u januaru kontrolisali uvoz hrane biljnog porijekla (voće, povrće, žitarice i ostala hrana biljnog porijekla koja je podvrgnuta jednostavnom procesu prerade mljevenjem, sušenj em i slično), hrane neživotinjskog porijekla koja podliježe pojačanim službenim kontrolama na mjestima unošenja i hrane za životinje biljnog porijekla. Kontrolisano je sjeme, sadni materijal, sredstva za zaštitu i ishranu bilja, kao i bilje, biljni proizvodi i objekti pod nadzorom sa aspekta zdravstvene zaštite”, piše u dokumentu.

Kako navode, fitosanitarni inspektori u januaru su pregledali ukupno 1.019 pošiljki (uvoz/izvoz) i to 849 pri uvozu, 66 pošiljki u provozu, 43 pošiljki za reeksport, 47 pošiljki za izvoz i 11 ovjera carinskih deklaracija.

Izdata su dva rješenja o zabrani uvoza pošiljki i rješenje o uništenju pošiljke. Ukupno je uzeto 200 uzoraka, od čega je za jedan uzorak laboratorijski utvrđeno da ne odgovara propisanim zahtjevima. U januaru je laboratorijski ispitano 19,63 odsto pošiljki iz uvoza- piše u izvještaju Uprave.

U odjeljku koji se odnosi na kontrolu izvoza, piše da je inspekcija pregledala 90 pošiljki i izdala 47 fitosertifikata za izvoz.

“I to za izvoz ljekovitog bilja, lincure, islandskog lišaja, žalfije, rezane drvene građe i hrane za životinje. Izdato je i 43 fitosertifikata za reeksport”, navedeno je u dokumentu.

Kada je u pitanju postupanje po inicijativama, veterinarskoj inspekciji je podneseno četiri prijave koje su se, u najvećoj mjeri, odnosile na prijavu nepoštovanja propisa o načinu držanja i postupanja sa životinjama.

U dijelu koji se odnosi na unutrašnju kontrolu veterinarske inspekcije navodi se da su u januaru kontrolisali rad veterinarskih ambulanti, ali i identifikaciju i registraciju životinja, radili kontrolu prometa životinja, kao i kontrolu zaštite dobrobiti životinja u objektima za držanje i uzgoj životinja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Nije vrijeme za kupovinu jagoda, sačekajte proljeće.

šaco
Gost
šaco

Zašto ne napišete ko je UVOZNIK.

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Manje je bitno ko je uvoznik od toga ko je proizvođač. A zemlja porijekla je Srbija.

anonimus
Gost
anonimus

Kontroliše li se nivo pesticida i u domaćim jagodama?

Send this to a friend