Kultura

David: Antisemitski pamflet Protokoli sionskih mudraca velika sramota za podgorički Međunarodni sajam knjiga

Filip David, Foto: gradski.me

Pamflet “Protokoli sionskih mudraca”, jedno od najozloglašenijih antisemtiskih djela, prodaje se na ovogodišnjem Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. To je, naglašava u razgovoru za Gradsku radio – televiziju beogradski književnik Filip David, velika sramota za sajam, jer su se ogranizatori, kako je istakao, morali obavijestiti o zločinačkoj literaturi koja je doprinijela stradanjima u Drugom svjetskom ratu, ali i prije toga.

Takva knjiga, upozorava David, pojavljuje se u sredinama koje su izrazito nacionalistički orjentisane i gdje ta propaganda, kako dodaje, još uvijek ima uticaja.

Na štandu “Akia Mali princ”, pored štiva za najmlađe, religijskih knjiga i filosofskih spisa, prodaje se i antisemitski pamflet “Protokoli sionskih mudraca”, koji je, kako ističe književnik David, odavno zabranjen u svijetu. Ali, dešava se da ga izdavači krišom štampaju i, kako kaže, “drže ispod tezge”.

“To je jedna od najozloglašenijih antisemitskih knjiga. Jedna takva knjiga, ako se pojavi u zvaničnoj prodaji, kompromituje sajam i organizatore. To je zločinačka literatura koja je doprinijela stradanjima u Drugom svjetskom ratu, ali i mnogorbojnim progonima stanovništva jevrejskog porijekla”, ukazuje David.

Foto: gradski.me
Foto: gradski.me

Nema opravdanja

Sa beogradskog štanda nijesu željeli pred kamerama da kažu odakle u prodaji, na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, takav pamflet, pod izgovorom da im je “knjigu donio neki čovjek”. To, upozorava David, nije opravdanje.

“Ne može se neko opravdavati time da nije znao o čemu knjiga govori, koja je bila njena svrha i šta je bila posljedica takve literature. Bazirala se, uveliko, na teorijama zavjere, da Jevreji vladaju svijetom i da je njihov konačan cilj, osvajanje svijeta i osveta za sve ono što su trpjeli godinama”, naglašava književnik David.

Knjiga oslikava političku situaciju

Prodaja takvog djela na Sajmu knjiga i obrazovanja, govori i o političkim dešavanjima u zemlji, ocjenjuje David.

“Ako je knjiga u zvaničnoj prodaji, onda to puno govori i o političkoj situaciji u Crnoj Gori, jer se ta knjiga pojavljuje u sredinama gdje ekstremni nacionalizam uzima maha. Može se prodavati ekstremnim desničarima ili ljudima koji nisu obaviješteni šta knjiga znači”, ukazuje David.

Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja 8. maja otvorili su premijer Dritan Abazović i ministarka kulture i medija Maša Vlaović koja je tada poručila da veliki broj izdavača iz Crne Gore i regiona, svjedoči da nikoga nije oblikovala jedna nacionalna kultura ili identitet.

Ipak, na nekim štandovima na sajmu, to, očigledno, nije poruka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fractal
Gost
Fractal

Sram i stid da bude Dritana sto nije zavirio u svaki stand i svaki naslov koji se nalazi na njemu.. Organizacija nula

Ćoško
Gost
Ćoško

Ovo samo govori koliki su bravi i neznalice naši funkcioneri i “elita”.

Rosa
Gost
Rosa

Ministarka nije ni sjela u fotelju a vec se dellarisala i obrukala. Dritanu to odavno ide od ruke

Suzana
Gost
Suzana

Tu sam knjigu, iz čiste radoznalosti , kupio u starom gradu u Budvi pored pravoslavne crkve. I nije jedina te vrste koja se tu prodavala. Nakon čitanja mogu vam reći da je ona dječji betseler u odnosu na spise koje se tu prodaju o Crnogorcima i drugim narodima na Balkanu.

Rumija
Gost
Rumija

Ovo je bio bestseler prije 50 godina

Sok
Gost
Sok

Sta ocekivati od ovog abazovica osim fasizma i nacizma..zlotvor

Merkur aum omHK
Gost
Merkur aum omHK

David goviri uopsteno o ovom dijelu i to navodi da, protokole nije procitao. Mogao je navest bar par rijeci koji idu u prilog njegovo tvrdnji, alo nije! Ocito ne poznaje ovo dijelo.

Zvicer
Gost
Zvicer

Sta ces, ne zna knjizevnik sta pise u knjizi, a ti kad zavrsis taj moleraj, javi nam sta sve pise, da nam nam bude jasnije

Merkur aum omHK
Gost
Merkur aum omHK

Haha, e moj druze, svi smo mi geniji, samo sto to pojedini ne shvataju,- “Nas car mora primjerno biti besprekoran” moj gojo… rekose Sionski mudraci…i ne petljaj se dje ti mjesto nije

Tajfun
Gost
Tajfun

Nova Vlada samo slijedi predhodnu Velikosrpsku,nacionalisticku ,klerikalnu Vladu,koja Crnu Goru vodi u zagrljaj”srpskom svetu”.

Profesor
Gost
Profesor

Kakve veze ima Srbija sa antisemitizmom?

Sale
Gost
Sale

Isprati malo skupove SPC i bratstava koje oni finansiraju, ili samo malo prodji novije svece SPC u zadnjih 30god…

Markisa1
Gost
Markisa1

Kad bi oni i znali sta pise u mnogim knjigama sem na koricama bilo bi nesto od njih. Prodavali oni knjigu ili hleb isto im je

Send this to a friend