Kultura

Objavljen jubilarni 10. broj časopisa Identitet

Iz štampe je izašao deseti, jubilarni broj Identiteta, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Novi broj počinje intervjuom koji je Nenadu Stevoviću dao predsjednik Savjeta senatora Kraljevine Italije Aldo Alesandro Mola. Iz Italije je i reportaža Ksenije Vujović sa snimanja dokumentarnog filma u Gaeti, dok iz San Marina Danijela Đurđević donosi priču o kulturno diplomatskom događaju povodom predstavljanja knjige “Marino Borbikoni i Crna Gora”, poručuje uredništvo.

Diplomata Dejan Vuković je autor teksta o crnogorskom prijatelju, legendarnom škotu Ficroju Meklejnu, a u rubrici Antifašizam dr Milan Gašović piše o odnosu Vinstona Čerčila i jugoslovenskih partizana.

Matica slovačka gradi veze sa Crnom Gorom saznajemo u tekstu magistra Mihala Spevaka, dok o češkom pogledu na Crnu Goru čitamo u prilogu iz Praga koji potpisuje Matijaš Zrno.

Iz Perua o crnogorskim gorštacima u zemlji Inka piše Dr Srđa Martinović, dok književnik Miraš Martinović donosi emotivnu porodičnu priču crnogorskih iseljenika iz Albanije.

Iz Srbije Jana Krivokapić hronološki sublimira aktivnosti Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu u 2023. godini, dok univerzitetski profesor Zvonko Pavličić predstavlja crnogorskog slikara Vlada Radovića, doajena i utemeljivača kosovske likovne umjetnosti.

“Rubrika Crnogorski ratnici, donosi nam priče o komandiru Janku Pešikanu iz Cuca i o Vasu Đikanovu Martinoviću iz Bajica. U rubrici Poezija objavljen je prikaz stvaralaštva pjesnika iz dijaspore Tomislava Šarovića, a u dijelu Crnogorske emigrantske poezije pjesma “Montanegro” Jevrema Brkovića”, navodi se u saopštenju.

Časopis Identitet izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

Send this to a friend