Kultura

Reakcije na proživljena osjećanja

Izložba radova Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar otvorena je preksinoć u galeriji ,,Centar“. Izložbu je otvorila kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, Milena Durutović koja je, brojnu likovnu publiku, podsjetila da su umjetnice likovno obrazovanje stekle na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje su diplomirale i magistrirale.

“Izlagale su na više samostalnih i zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnice su više nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti. Olivija Ivanović Strugar živi i radi u Podgorici kao samostalna umjetnica, a Anka Gardašević radi kao predavač u zvanju docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju”, kazala je Durutović.

Bavljenje ličnim

Anka Gardašević navela je da se na izložbi predstavila radovima koji su nastali i periodu od 2008. do 2017. godine izložila je digitalne foto-kolaže, video radove, objekte u prostoru i jednu fotografiju.

“Najnoviji su video radovi iz ove godine i nešto iz prošle. Uglavnom je to nešto što sada najviše radim. Dva video rada „Porodični album” i ,,Soba” se suštinski bave nečim našim ličnim što nam je svima važno, samo ga treba prenijeti i pokazati kako bi bilo svima poznato. Onog trena kada posmatrač to vidi sjeti se svih svojih emocija, doživljaja… Imam te direktne reakcije na proživljena osjećanja kojih se nekad sjetim i onda ih uradim na ovakav način. Imam i drugačijih radova koji su, što kaže jedna moja koleginica, „revolucionarni”. Oni su sociološka priča, za razliku od ovih radova koji su više fenomenološki. Te radove još nijesam ovdje izlagala jer su performativni”, kazala je Gardašević. Prema njenim riječima, dodirna tačka između radova Olivije Ivanović Strugar i njenih djela leži u tome što se obje suštinski bave unutrašnjim bićem, samo je izraz drugačiji.

Emocija

Olivija Ivanović Strugar kazala je da je u radovim pretočila svoju emociju.

“Radovi su emotivni, ali nijesam željela da budu previše lični. Dozvolila sam to malo, ali ne previše, jer bi onda to bila neka druga priča. I kroz ranije radove sam se trudila da ne budu do kraja dorečeni jer dozvoljavam posmatraču da ima svoje tumačenje. Ta višeslojnost mi je veoma bitna u radu. Ono što je zajedničko Anki Gardašević i meni je to što imamo zajednička pitanja o određenim temama. Zajednički se često zapitamo o nekim bitnim stvarima u životu, ali kroz rad to rješavamo na različite načine, što je dobro vidjeti”, istakla je Ivanović Strugar.

Send this to a friend