Kultura

“Surogat za Vuda” dobio 12.000 eura

Senad Šahmanović

Scenario dugometražnog igranog filma „Surogat za Vuda“, u režiji crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, dobio je novčanu podršku Hrvatskog audio-vizuelnog centra, u iznosu od 12.000 eura. To će najvjerovatnije omogućiti završetak snimanja ove filmske priče o životu i djelu oskarovca Dušana Vukotića.

Film je sufinansiran i novcem Ministarstva kulture, koje je autorskom timu, putem javnog konkursa 2016. godine, obezbijedilo 10.000 eura. Šahmanović je potvrdio za Pobjedu da će podrška iz Hrvatske omogućiti nastavak snimanja filma.

“Slijedi i sklapanje autorskih ugovora sa timom ljudi koji će biti angažovan na snimanju. Takođe, nastavljamo istraživanje filmskih materijala, odabir sagovornika, počinjemo montažu itd”, kazao je Šahmanović.

Segmenti života

Film nastaje u crnogorsko-hrvatskoj koprodukciji, koju čine „Pro Logic” iz Podgorice i „Sekvenca” iz Zagreba. Takođe, u projekat je uključen i Veljko Krulčić, lični prijatelj Vukotića i vlasnik Udruženja „Surogat” iz Zagreba. Autorska ekipa do sada je snimila jedan dio priče, koji se odnosi na period Dušanovog života u Zagrebu. Takođe, snimljen je i dio sa sagovornicima u prijestonici Hrvatske.

“Pratiću nekoliko segmenata iz njegove biografije, djetinjstvo, profesionalni razvoj, odrastanje. Baviću se i njegovim životnim i profesionalnim putem koji neće biti predstavljen hronološki. U tom smislu, pokušaću da povežem događaje koji su se desili u različitim vremenskim periodima, a imaju nešto zajedničko”, kazao je Šahmanović u ranijem intervjuu za Pobjedu.

Dvije države

Film će biti sniman u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Biće urađeni intervjui sa njegovim bliskim prijateljima kolegama iz Hrvatske, a takođe i sa ljudima iz Crne Gore, tj. njegovim prijateljima iz djetinjstva.

Dušan Vukotić (1927-1998) bio je istaknuti filmski reditelj, scenarista, animator, jugoslovenski oskarovac, profesor na Filmskoj akademiji u Zagrebu i član Crnogoske akademije nauka i umjetnosti. Njegov animirani film „Surogat” 1962. godine dobio je „Oskara”, što je ujedno prva nagrada Američke akademije dodijeljena neameričkom autoru crtanog filma.

Send this to a friend