Politika NIKOLA GEGAJ, ČLAN GLAVNOG ODBORA DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

Albanske partije i Demokrate u Tuzima u neprirodnoj koaliciji

Nikola Gegaj

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj saopštio je da bi aktuelni predsjednik DPS -a Milo Đukanović trebalo da nastavi da vodi partiju i nakon Kongresa, bez obzira na to imao ili ne protiv kandidata.

“Doprinos, kvalitet i iskustvo Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog lidera u Crnoj Gori, ali i šire, preporučuju ga da on nastavi da vodi DPS. Mišljenja sam da bi, kao i ja, ogromna većina članova glasali za njega, bez obzira da li će on biti jedini kandidat ili će imati konkurenciju”, kazao je Gegaj za Pobjedu.

Gegaj tvrdi da je DPS veoma stabilan politički subjekt.

“Ovo se ogleda preko njenog unutrašnjeg života. Tu se, zajedno sa načinom organizovanja, vodi računa o tome ko su nosioci funkcija na centralnom i lokalnom nivou, te i kako izvršavaju partijske zadatke. U tom smislu unutarstranački izbori su veoma važna i ozbiljna aktivnost za nas. Članovi DPS-a su ljudi iz naroda, koji se svakim danom suočavaju sa realnim životom kako u njihovim porodicama i zajednicama, tako i na nivou zemlje i šire, i rade na poboljšanju opštih uslova života u okviru njihovih mogućnosti”, istakaoje Gegaj.

Zbog toga je, kako kaže, na ovim izborima prednost dobio značajan broj mladih i školovanih članova partije.

“Dakle, sa zadovoljstvom konstatujem da su svi odbori osvježeni sa ljudima koji imaju potpuno razumijevanje, dovoljno iskustvo i puni kapacitet da se uspješno suočavaju sa problematikom razvoja Crne Gore. Parlamentarni izbori su veoma važni za političke partije, građane i zemlju, pa zbog toga je naš pristup njima sveobuhvatan i svestran. Druge opozicione partije ne gledamo više kao protivnike nego kao konkurente, pa zbog toga pratimo njihovo djelovanje, cijenimo kod njih sve što je dobro i uvijek smo spremni na saradnju sa njima u korist prosperiteta Crne Gore uopšte”, naglasio ej Gegaj.

DPS je poslije dugo godina izgubio lokalnu vlast u Tuzima. Odgovarajući na pitanje kako se DPS snalazi u ulozi opozicije Gegaj naglašava da to niju doživjeli kao poraz.

“Mi smo svjesni da birači određuju ko će biti na vlasti i birači su najviše glasova dali DPS-u, pojedinačno smo najjači politički subjekat u SO Tuzi sa najviše mandata i glasova. Ipak, malo manje nego što je trebalo da upravo mi vršimo vlast u opštini. Albanske partije su dobile šansu da se dokažu kao promoteri napretka u našoj opštini sa većinom albanskim stanovništvom. Dakle, poslijeizbornu situaciju vidimo kao veliko i važno iskustvo. Za ozbiljne političare biti u opoziciji nije sramota. Demokratski sistem se u modernom svijetu gradi na bazi pozicije i opozicije. Mi sad iz položaja opozicije, koristeći naše iskustvo, činimo sve kako da bi podržali sve aktivnosti opštine, tako i da budemo jaka koordinatorska kopča između centralnih i lokalnih vlasti”, ocijenio je on.

Na pitanje kako vidi dosadašnji učinak albanskih stranaka u lokalnoj vlasti, da li su počeli sa ispunjavanjem veoma ambiciozne agende Gegaj odgovara da iako je prošlo 100 dana od konstituisanja vlasti i obrazovanja opštinskih organa, rano je da iznositi ocjenu za rad nosioca funkcija.

“Mada za ovih 100 dana vlasti ne vidim napretka, samo tapkanja na mjestu. Uostalom, dobili su šansu da se dokažu i da vidimo šta mogu da urade. To kažem u trenutku kada naša partija radi na eliminisanju podjela, u smislu da se stvara pomirenje unutar Crne Gore, a to se bazira na konkretno prevazilaženje istorijskih traumatičnih podjela iz prošlosti. U tom okviru djelujemo mi i u Tuzima. Predstavnici albanskih partija su na velikom iskušenju prilikom vršenja vlasti. Morali su da ostave sa strane opozicioni način razmišljanja i djelovanja, i da sad odgovaraju konkretnim zahtjevima, kako opštine tako i građana. Siguran sam da je ova situacija korisna za sve nas da bi učili to što nijesmo doživjeli ranije”, rekao je on.

Komentarišući činjenicu da su albanske stranke, prilikom formiranja vlasti u Tuzima, našle partnera u Demokratama, koji su izašli iz prosrpskog korpusa, ali ne i u DPS-u sa kojima su vlast decenijama na državnom nivou Gegaj napominje da to više vidi kao matematičko rješenje.

“Siguran sam da bi kod nas imali, kao i uvijek, kvalitetnog koalicionog partnera. Albanski forum je napravio koaliciju sa Demokratama, a svi mi znamo da su Demokrate politički podmladak one partije koja je jurišala na Tuzi, proizvod partije koja je formirala Sedmi bataljon, da su dio rušilačkih protesta kada je Crna Gora priznala Kosovo, da nijesu glasali u državnom parlamentu za dobijanje samostalne opštine Tuzi. Zbog toga za mene ta koalicija je neprirodna. Opet, tu ponavljam da ćemo mi biti primjer konstruktivne opozicije i da ćemo dati naš doprinos na vođenju poslova u opštini sa svrhom da ista pruži kvalitetne usluge građanima”, smatra Gegaj.

U odgovoru na pitanje koliko SPC svojim izjavama o “velikoj Albaniji” utiče na odnose Srba i Albanaca u Crnoj Gori Gegaj poručuje da ne zna koliko utiče, ali je svima jasno da je taj uticaj negativne prirode i ne pomaže da u Crnoj Gori preovladavaju dobri odnosi između Albanaca i Srba.

“Još jednom ponavljam da je “velika Albanija” veoma nejasan projekat davne prošlosti koji je prisutan samo u slučajevima potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge, i to od onih koji ne žele dobro Crnoj Gori. U mojoj karijeri nijesam nikad čuo da od neke relevantne adrese ili važnog političara dolazi konkretna podrška za ideju “velike Albanije”. 0 tome pričaju samo marginalci. Na kraju, želim da istaknem da politički pripadam DPS-u čije istorijsko nasljeđe je davanje maksimalnog doprinosa za očuvanje mira, jačanje multietničkog sklada i tolerancije u Crnoj Gori i šire, čak i u veoma turbulentnim vremenima i situacijama”, zaključio je on.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
DinosaMehovažiPrc CGPrijatelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dinosa
Gost
Dinosa

A isti ti kako ih nazvaše Turci iz Miljesa i Dinose i ostali Mjesni Zajednica je dovelo Niku na vlast

Meho
Gost
Meho

Tuzi su sada u rukama iskreno albanskih stranaka, a ne tebe poltronu. I bice bolje nego je ikada bilo!

važi
Gost
važi

Bolje i neprirodna nego KOVERTAŠKA koalicija.

Prc CG
Gost
Prc CG

Vama je sve neprirodno kad vi nijeste u vlasti,brzo će vam onda biti sve neprirodno.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

E da ne vodi više Gegaj jer što je dosta dosta je. Vrijeme je da gospodin odmori od politike nakon 30 godina. Mnogo je.

Batko
Gost
Batko

Koji lik, cega je ovo strucnjak?

free samples
Gost
free samples

a kad su sa vama onda je to prirodno!? odma je neprirodno ako se vi nista ne pitate…

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Bravo Nikola Gegaj..takvih treba mnogo…

Pa sta reci
Gost
Pa sta reci

Zar demokrate ne bojkotuju izbore 😂😂😂

Send this to a friend