Politika

Brajović: Političke i medijske pritiske doživljavamo kao pokušaj ugrožavanja nacionalnog identiteta

Ivan Brajović

Crna Gora je u vezi sa regulisanjem oblasti vjerskih prava i sloboda živjela u svojevrsnom zakonskom vakuumu. Znajući da je riječ o veoma osjetljivom pitanju, zakon je pripreman pažljivo i dugo. U periodu petogodišnje pripreme zakona, sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imale su priliku da saopšte svoje viđenje Nacrta zakona, i sve vjerske zajednice osim Srpske pravoslavne ckve (SPC) izrazile su
razumijevanje i podršku za predloženi zakon, kazao je intervjuu za Balkan insider predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Crnogorska skupština je nedavno usvojila zakon o vjerskim slobodama, koji je izazvao proteste širom regiona od strane etničkih Srba. Možete li da pojasnite zakon i razlog za proteste? Kakvu poruku imate za one koji protestuju?

Brajović: Zakon je rađen uz čvrstu saradnju sa Venecijanskom komisijom – savjetodavnim ekspertskim tijelom Savjeta Evrope koje se bavi ustavnim pitanjima i pružanjem pomoći članicama i kandidatima EU da usklade svoj pravni sistem i institucionalnu strukturu sa Evropskim standardima i međunarodnim iskustvima u području demokaratije, ljudskih prava i vladavine prava. Najvažnije preporuke Venecijanske komisije su implementirane u zakon. Sa druge strane, nije bilo neočekivano protivljenje Srpske pravoslavne crkve donošenju Zakona, imajući u vidu njihov trenutni status, ambicije i podršku iz matične države.

Ključni problem je u tome što su ciljevi države Crne Gore i SPC različiti. Cilj države je bio da zakonski uredi ovu oblast, da se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih zajednica pred zakonom, kao i da se potvrdi sekularni karakter crnogorskog društva i države. Cilj SPC je zaštita dosadašnjeg stanja, nastavak političkog angažmana među koji spada i vidljiva uporna svojevrsna negacija crnogorskog identiteta. Uz to, nastojanje da do zakonskog regulisanja ne dođe, dio je želje za nastavkom potpunog odsustva kontrole bilo čega što je u vezi sa djelovanjem, imovinom i finansijama SPC u Crnoj Gori. Moram da informišem vaše čitaoce da SPC koristi gotovo sve pravoslavne vjerske objekte u Crnoj Gori, bez obzira na želje i potrebe vjernika Crnogorske pravoslavne crkve u čijem su vlasništvu bile najvrjednije crkve i manastiri do 1918. godine kada je Crna Gora voljom velikih sila i domaćih izdajnika izgubila ne samo državnost, već i autokefalnost svoje crkve.

Ne ulazeći dublje u turbulentna balkanska vremena, pravni i duhovni status i ambijent, od obnove državnosti Crne Gore 2006. godine stvorena je potreba i obaveza zakonskog regulisanja svih pitanja u skladu sa Ustavom i novim društvenim okolnostima. Među tim obavezama bilo je i zakonsko regulisanje vjerskog pitanja i zaštita spomenika kulture za koje se utvrdi da pripadaju državnoj imovini. Ponosni smo na izglasavanje ovog veoma liberalnog zakona kojim je napravljen još jedan korak u zaokruživanju državnog i građanskog identiteta Crne Gore. Kada je riječ o protestima, jedno od prava koje država garantuje građanima, jeste i pravo na mirne proteste. Dio građana nezadovoljstvo zakonom iskazuje u organizaciji politički veoma aktivne SPC u Crnoj Gori i političkih partija koje sa njima otvoreno sarađuju.

Prilikom skupštinske rasprave o ovom zakonu korišćena su sva sredstva, pa i nasilje, kako bi bilo spriječeno njegovo donošenje. Zakon je
izglasan ne samo voljom vladajuće većine, već i glasovima pojedinih opozicionih poslanika. Vjerujem da će protokom vremena i jasnim argumentima a ne bukom i manipulacijama, većem dijelu protestanata biti jasno ono što najveći broj građana Crne Gore zna: zakon je donijet u dobroj namjeri i ne ugrožava ničije pravo za ispoljavanjem vjere na način kao i do sada. Država ovim zakonom ništa ne otima, kako joj se veoma vješto, a i ponekad primitivno insinuira. U skladu s tim nemam nikakvu poruku, osim da zadrže mir i dostojanstvo, da je Crna Gora država svih građana i da ćemo kao i do sada biti odlučni u zaštiti Ustava, zakona i građanskog mira i sloboda svih građana.

Inače Crna Gora se i u borbi za obnovu državnosti, kao i svih ovih 14 godina nakon toga, suočava sa stalnim pritiscima i izazovima u pogledu sprovođenja i zaštite svojih državnih interesa. I ove snažne političke i medijske pritiske, doživljavamo kao pokušaj ugrožavanja nacionalnog identiteta, pa i stabilnosti države, ali će im država i ovog puta uspješno odoljeti. U toj borbi za Crnu Goru, od velikog značaja je naše NATO članstvo.

Pored protesta koji se nastavljaju i želja srpske vlade, srpske pravoslavne crkve i etničkih Srba, koji su mogući kompromisi kada je u pitanju zakon o vjerskim slobodama?

Brajović: Zakon je usvojen i postao je dio pravnog sistema države. U periodu koji slijedi razgovaraće se o njegovoj implementaciji, a ne o drugim zahtjevima. Jasna poruka države je da povlačenja Zakona nema i tu komprimisa ne može biti. Srpska pravoslavna crkva zastupa svoje i interese svojih vjernika, a država Crna Gora+ zastupa interese svih građana. Pojedini zvaničnici Crne Gore i SPC u Crnoj Gori se dobro poznaju, više puta su se sreli i tokom pripreme ovog zakona i vjerujem da će predstavnici crkve prihvatiti poziv države da se o spornim pitanjima razgovara u dobroj vjeri da se problem prevaziđe u obostranom interesu.

Šta Skupština preduzima u cilju rješavanja pitanja “lažnih vijesti” u Crnoj Gori i regionu?

Brajović: Država Crna Gora, pa ni njene institucije i zvaničnici nisu imuni na ovaj problem savremenog doba i globalne medijske scene. Za sada se borimo otvorenošću i istinom, kao i pravovremenim reagovanjem na lažne vijesti. Išli smo i korak naprijed, pa smo još 2017. organizovali regionalnu konferenciju na temu parlamenata u digitalnom dobu i istini u vrijeme postistine. Inače, Skupština Crne Gore je u regionalnim okvirima već više godina unazad proglašavana najotvorenijim parlamentom i na tu titulu smo jako ponosni. Smatramo da je takav pristup koristan i u borbi protiv lažnih vijesti.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je nedavno bio domaćin potpredsjedniku Vlade Kine, Liu He, radi prve faze trgovinskog sporazuma. U isto vrijeme, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država karakteriše Kinu kao “strateškog konkurenta koji koristi gramzivu ekonomiju”. Možete li govoriti o učešću Crne Gore u inicijativi 17 + 1 i statusu autoputa Bar- Boljare?

Brajović: Vanjska politika Crne Gore je svima dobro poznata i neupitna. Prije svega, ponosimo se da smo u politički osjetljivom regionu kojem pripadamo, prepoznati kao država koja njeguje dobre odnose sa svim susjedima. Potpuno je takođe jasno da je Crna Gora svoju budućnost vezala za Evropsku uniju i države razvijenih zapadnih demokratija, sa Sjedinjenim Američkim Državama kao svojevrsnom
demokratskom osovinom i pouzdanim prijateljem naše zemlje. Ali isto tako, naša država ulaže značajne napore u dijalog i partnerstvo sa svim zemljama evroazijskog područja. Potpisnici smo inicijative Pojas i put, koja stvaranjem trgovinske i infrastrukturne mreže, povezuje zemlje Azije, Evrope i Afrike, a Mehanizam 16+1, sada već 17+1, kao kineska inicijativa za unaprjeđenje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope nije nesaglasna sa zvaničnom politikom Crne Gore, pa i Evropske unije.

Ta politika Crne Gore sa jasnim ciljevima, usmjerena na stabilnost i saradnju, ojačana NATO članstvom i sprovođenjem strukturnih reformi, učinila je Crnu Goru pouzdanim i primamljivim podnebljem za investicije iz različitih dijelova svijeta. Kada je riječ o auto-putu, u želji da stvorimo neophodne preduslove za ciljani ekonomski rast, Crna Gora u saradnji sa kineskim partnerima gradi auto-put kao najznačajniji infrastrukturni projekat koji će povezati jadransku obalu sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Realizacija ovog projekta je dobar primjer saradnje malih i velikih ekonomija, sa jasno definisanim ulogama i zadacima. Svaki detalj ovog projekta u kojem je kineska kompanija CRBC bila najpovoljniji ponuđač, od njegovog planiranja pa do finalne realizacije potpuno je transparentan i prošao je sve procedure, uključujući i najdužu raspravu u Skupštini Crne Gore.

Planirano je da krajem ove godine bude završena prioritetna dionica ovog auto-puta, a svaka sljedeća faza će biti korak dalje u ravnomjernom razvoju sjevera i juga Crne Gore i dodatnog otvaranja naše zemlje za turiste i investitore.

Crna Gora je imala sreću pozitivnog ekonomskog rasta – povećanje u direktnim stranim investicijama, novim direktnim letovima, eksponencijalnim rastom u broju međunarodnih posjetilaca. Šta Podgorica radi na održavanju ovog zamaha i da poveća broj posjetilaca i investicija iz Sjeverne Amerike?

Brajović: Crna Gora je tokom prethodnih 14 godina imala zadatak da uspostavi sve atribute državnosti, a istovremeno da sačuva integritet, jača demokratske procese i iznad svega da obezbijedi ekonomsku stabilnost i optimalni rast. U svemu tome postižemo uspjeh, iako izazova ima napretek. Moram reći da je NATO članstvo naše zemlje pored priznanja vanjskoj politici i obezbjeđivanja dugoročne sigurnosti, poslalo jasnu pozitivnu poruku investitorima i turistima da je riječ o sigurnoj, stabilnoj i poželjnoj destinaciji. Ekonomski pokazatelji i broj turista govore u prilog tome. Investiciona klima je, zahvaljujući nizu mjera državnih organa, sve povoljnija. Brojni su potencijali za ulaganja u dobar posao i na planinskom sjeveru i mediteranskom jugu Crne Gore, što sve više prepoznaju ugledne kompanije iz oblasti energetike, infrastrukture, a prije svega iz oblasti turizma.

U turizmu, Crna Gora je država sa trenutno najznačajnim investicionim projektima na Mediteranu. Kada je riječ o posjetiocima, ne samo da bilježimo porast broja turista, već raste i broj zemalja iz kojih oni dolaze. Turisti iz SAD su nam naravno jako dragocjeni, njihova želja da posjete daleku malu državu dodatno obavezuje. I ugledni Bloomberg je Crnu Goru svrstao u top 24 destinacije za ovu godinu, u selekciji poznatih urednika i globalnih dopisnika, a toj preporuci treba vjerovati.

Crna Gora je vodeći kandidat u regionu za članstvo u Evropskoj uniji. Ona je otvorila skoro sva poglavlja, a tri poglavlja je privremeno zatvorila. Koji su ciljevi pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2020. godinu i kada predviđate njeno pristupanje Evropskoj uniji?

Brajović: Na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, formalno gledano pred nama je otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, kao i zatvaranje svih preostalih. Ono što je od suštinskog značaja, jeste posvećenost Crne Gore daljoj demokratizaciji društva kroz promociju zapadnih evropskih vrijednosti, primjenu njihovog zakonodavstva i najboljih praksi. U Crnoj Gori evroentuzijazam velike većine građana je već dugo veoma snažan i konstantan. Međutim, postojala je opasnost da taj entuzijazam bude poljuljan uznemirujućim porukama iz pojedinih članica EU da se sa proširenjem mora stati do konsolidacije Unije i rješavanja njenih unutrašnjih pitanja. Na sreću, politika proširenja je vraćena u fokus politike i insitiucija Evropske unije, što je u saglasju sa jasnim stavovima Crne Gore da politike konsolidacije i proširenja predstavljaju komplementarne i uzajamno korisne procese.

Crna Gora je prepoznata kao lider u regionu s obzirom na ostvareni napredak, unutrašnju i vanjsku politiku koju vodimo. Bez obzira kako će izgledati budući model pregovaranja za nove kandidate, očekujemo da će Crna Gora sa već utvrđenim pravilima nastaviti dalji proces, kako bi ušla u završnu fazu integracije. Jedan od kriterijuma na kojem insistiramo je princip regate, odnosno članstva u skladu sa postignutim napretkom, u čemu Crna Gora ubjedljivo prednjači. Smatramo da je to stimulativan model za sve kandidate.

Mi ćemo i ubuduće biti posvećeni unaprjeđenju zakonodavnog okvira u svim oblastima, jačanju institucija sistema i demokratije, poštujući i promovišući vladavinu prava i evropske vrijednosti u zemlji i regionu. Potpuno je nezahvalno a i nepotrebno licitirati datumom ulaska Crne Gore u EU. Mi želimo da uđemo što spremniji, i da svojim vrijednostima unesemo dodatni kvalitet u najznačajni političko-ekonomski projekat Erope, kakav je Evropska unija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gile
Gost
Gile

Svaka ti čast veliki zaštitniče Crne Gore !!!

nik
Gost
nik

ovo je mlaćenje ovih ostalih Brajovića i Markovića i ove sitne boranije, samo se Milo ođe pita, mada i on sluša ove sa zapada

nik
Gost
nik

ovo je samo mlaćenje, samo se Milo pita ovi ostali su boranija

Bnjj
Gost
Bnjj

Nemoralan čovjek

Crnogorac 85
Gost
Crnogorac 85

Cekamo izbore nebitni covjece

Andrija
Gost
Andrija

Samo naprijed Brajovicu !!!

Mikan
Gost
Mikan

Neka živi CG neks živi veliki SD !

Vaše ime
Gost
Vaše ime

E kuku državi koju ovaj brani.

Nikola
Gost
Nikola

Uvijek je SD bio na pravoj strani istorije. Živio !

Milan
Gost
Milan

Bravo Brajovicu direktno u centar!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahahaha sto napriča čovjek pa ostade živ,čuje li ova gospođa sebe sto pričaju hahahaah

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Taman dobro reče, gospođa…

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Gospodine Brajovicu cestitamo na pozivu u USA,biti na molentvenom dorucku na poziv presjednika i USA administracije je velika cast I biti sa visokim zvanicama iz cijelog svijeta velika stvar i za drzavu i za vas licno cestitke od srca.Evo i Milan se vratio bio je na sastanku u Cukarici ,vojvoda je bio na Fruskoj gori pojeli su jagnje a Medo… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Vrati oteto i opljačkano

LSCG
Gost
LSCG

Limenka, Ramada, Plac u Danilovgradu, Aerodromi……identitet , ugrozen . Od koga ???

CetinjeNeDaCG
Gost
CetinjeNeDaCG

Nisi ti LSCG ne foliraj se botu… drzava je iznad svega, ima vremena i za limenke i ramade ali prvo da se izborimo za pravdu i drzavu.

LSCG
Gost
LSCG

Prvo drzava pa demokratija. Evo vidjeli smo je

Serdar
Gost
Serdar

Presjednik Ramada stranke i vječiti foteljaš .

Sendvičar
Gost
Sendvičar

Amin
Da je Vječna

Demokrata
Gost
Demokrata

Na narednim izborima Brajović neće biti predsjednik Skupštine nego neko drugi.

Crni
Gost
Crni

Vazno je da si udomio sve tvoje iz partije na funkcijama

Mudrac
Gost
Mudrac

Znam.da ovaj komentar nece biti objavljen.i ako je istinit.rijec do rijeci. Gos.Brajovic.covjek na vsokoj funkciji.i jedan od osnivaca desnicarske Stranke SDP.Prvi do svojega ex sefa Krivokapica.covjek.ciji se stavovi bili podudarni u potpunosti sa svojim nadredja enim.prvom prilikom.kada mu je Stranka.i njen Sef Krivokapic.nasli u opasnosti.da izgube mjesto u vlasti.a samim tim .i ogromne privilegije.preko noci.sa provjerenim varalicom Orlandicem.izdade i Sefa… Više »

Boris
Gost
Boris

sve jasno_!!!!

Marko
Gost
Marko

A vazi ni mi se ne povlacimo pa ko izgubi stolice

ŽELJEZNIK
Gost
ŽELJEZNIK

Brajoooo isplati li ti kartice

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Чу што га питају? А он свако јутро зове Мила да га пита шта ће мислити тај дан!

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

Na tebe jedino utiču manji vanredni prihodi – lupežanje – u tvoj džep

Znamo se
Gost
Znamo se

Ivan Brajovic nosi ime jednog od najistaknutijih bjelasa od prije 100 godina

Staxe
Gost
Staxe

1000×0=0

Send this to a friend