Politika

Bugajski: Beograd saučesnik u napadu na državnost i socijalnu koheziju Crne Gore

Januš Bugajski

Crna Gora je na meti srpskih revizionista i ruskih imperijalista da preokrene proces evropeizacije Zapadnog Balkana. Kao rezultat toga, izbori u nedjelju će biti jedan referendum o nezavisnosti Crne Gore i njenom članstvu u NATO-u i EU, kaže u razgovoru za Pobjedu američki analitičar i visoki saradnik Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski. On se nada da će glasači u Crnoj Gori odbaciti one političke snage koje imaju za cilj da potkopaju suverenitet zemlje i na kraju služe ruskim interesima.

Izbori u Crnoj Gori biće održani u nedjelju. Kao što vidite, Srpska pravoslavna crkva preuzela je veliku ulogu u ovoj kampanji, a njen mitropolit Amfilohije je pozvao građane da glasaju protiv vlasti. Kako komentarišete ovu manipulaciju vjerskim osjećajima građana?

BUGAJSKI: Crna Gora je na meti srpskih revizionista i ruskih imperijalista da preokrene proces evropeizacije Zapadnog Balkana. Kao rezultat toga, izbori su postali još jedan referendum o nezavisnosti Crne Gore i njenom članstvu u NATO-u i EU. Srpska pravoslavna crkva je sada dio geopolitičkog pokreta čiji je cilj da preokrene državnost Crne Gore i podredi je spoljnoj i bezbjednosnoj politici Srbije. Crkvena umiješanost krši princip koji postoji u demokratskim državama da vjerska tijela ne bi trebalo da budu umiješana u nacionalnu politiku.

Vlasti u Beogradu aktivno rade na podjelama u crnogorskom društvu i imaju veliku podršku Kremlja. Vaš komentar?

BUJGAJSKI: Vlada u Beogradu saučesnik je u napadu na državnost i socijalnu koheziju Crne Gore tako što nije osudila i kontrolisala srpske nacionaliste koji imaju namjeru da podijele zemlju. Tu politiku u potpunosti podržava Moskva, koja nastoji da podstakne i iskoristi sve sporove u regionu da bi proširila svoj uticaj i preokrenula proces zapadne integracije. Srpski lideri naivni su ako vjeruju da je Rusija pouzdan saveznik u njihovim mini-imperijalističkim ambicijama za podređivanjem Crne Gore.

Kremlj Srbiju jednostavno doživljava kao oruđe u svojoj kampanji protiv Vašingtona i Brisela, a njegove političke lidere kao potrošne resurse.

Možete li predvidjeti ishod izbora, kakva će biti pozicija SAD u ovim događajima?

BUGAJSKI: Nadamo se da će glasači u Crnoj Gori odbaciti one političke snage koje imaju za cilj da potkopaju suverenitet zemlje i na kraju služe ruskim interesima. Ako sadašnja opozicija pobijedi na izborima, bojim se da će se Crna Gora suočiti sajoš većom nestabilnošću i potencijalnim sukobom. Američka administracija ne favorizuje nijednu stranku na bilo kakvim izborima, ali svakako želi da Crna Gora nastavi svojim putem kao pouzdan saveznik u NATO-u i glavni kandidat za članstvo u EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Olijko
Gost
Olijko

Jasno se vidi da je SPC postala teroristička organizacija

Goro
Gost
Goro

Gore gradovi po USA, na ivici su rasnog rata, nijedna strana neće priznati poraz na izborima, a on soli nama pamet. Bugarski, pogledaj ispred svoje kuće, svašta ima za komentarisati. Pušti nas, prolazi vaše

Seka
Gost
Seka

Hvala gospodine Bugajski na tacnoj analizi.

Mister No
Gost
Mister No

Београд је крив и за саобраћајне несреће у кањону Мораче.

Djoko
Gost
Djoko

Ti lupi i osta ziv.

No što
Gost
No što

Za nesreće u kanjonu nije ma za Srebrenicu, Vukovar, itd. jeste…

Send this to a friend