Politika

Damjanović: Institucije pale na ispitu; Ivanović: Nastavak državnog udara

Slučaj “Atlas” je posljedica sistema gdje politika ima prednost nad strukom i gdje institucije ne rade svoj posao, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović. On je to kazao u emisiji “Živa istina”, komentarišući stanje u bankarskom sektoru nakon stečaja u IBM banci i mogućeg stečaja u Atlas banci.

Potrebno je, kaže, da se mnogo objektivnije priča o nečemu što pogađa same građane i finansijski sistem.

“Uzroke i posljedice je teško raščlaniti. Slučaj Atlas je posljedica sistema gdje politika na svim poljima ima prednost nad strukom i gdje institucije ne rade svoj posao. Ogoljeno je da ovdje politika i politički dilovi imaju prednost. Problem je u primjeni zakona. Centralna Banka od 2011. pravi štetu jer ne sankcioniše promjene”, naveo je Damjanović.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović smatra da cijela situacija ipak nije samo ljudski faktor.

“Ja mislim da je ovo mješavina problema. Pažljivo sam analizirao projekte Duška Kneževića, on se nije samo bavio bankarskim poslovima. On je bio vješt u manipulacijama i očigledno ima bogato iskustvo iz drugih zemalja. Probleme iz sfere ekonomije on prebacuje na politički teren. Njegov cilj je moralna diskreditacija Mila Đukanovića”, kazao je Ivanović u emisiji.

Knežević je po sopstvenom priznanju, kako je kazao Damjanović, bio jedan od većih donatora DPS-a i na taj način je kupovao politički mir gradeći poslovni ambijent.

“Da bi govorili o činjenicama ja bih najradije kada bi Knežević mogao te činjenice da ispriča istražnim organima, ali kako vjerovati institucijama Crne Gore? Kako da u ovom ambijentu kada instutucije imaju problem da kvalifikuju djelo, napraviti ambijent da dođemo do činjenica? Mehanizam je podnošenje ostavke odgovornih u partijskom aparatu koji su dopustili da se partija nezakonito finansira”, naveo je Damjanović.

Ovdje očigledno imamo nekog (Kneževića), kako je kazao Ivanović, ko je imao bogato iskustvo u drugim zemljama koji je to iskustvo prenio u sistem koji se još nalazi u fazi tranzicije i gdje je iskoristio mogućnosti koje mu pružaju zakonska rješenja koja nijesu dovoljno precizna.

“Tužilaštvo se bavi postupcima o kojima govorimo. Apsolutno se slažem da bi pravi put bio da Knežević dođe u Crnu Goru i svoju nevinost dokazuje pred nadležnim organima”, kazao je Ivanović.

Damjanović pak procjenjuje da u ovom trenutku Knežević ne bi imao elementarne uslove za fer suđenje.

“Neka se nađe mehanizam i način da se daju formalno pravne izjave tamo gde se Knežević nalazi da se na bazi tih izjava ovdje formira jedan ozbiljan slučaj pa da vidimo ko tu govori istinu”, kazao je Damjanović.

Ukoliko Knežević smatra da treba da spasi svoju banku put je, kako je kazao Ivanović, vrlo jednostavan.

“Ako nema namjeru da izvrši dokapitalizaciju onda ja u  potpunosti  razumijem trgovinu koju pokušava da napravi gradeći od sebe političu žrtvu”, smatra Ivanović.

Upitan da li vjeruje da je dokapitalizacija Atlas banke realna, Damjanović odgovara da je posrijedi kupovina vremena.

“Sa narušenom reputacijom banke i sa cifrom koja je data  i narušenim povjerenjem klijenata mislim da je suma nedovoljna i mislim da se radi o kupovini vremena. Dok traje period zamrznutih aktivnosti ne smijemo da gubimo iz vida da ogroman broj malih štediša pati. Rješenje bi bilo ili da se primijene mjere kako je nalagala Svjetska banka ili da se traži ozbiljna suma za dokapitalizaciju da se ta ponuda napravi od sadašnjih akcionara. Samo ne bih volio da se ovo pretvori u vezanu političku trgovinu”, kazao je Damjanović.

Kako kaže Ivanović, ne treba da se bavimo spekulacijama.

“Postoji korektna bankarska solidarnost u ovom momentu. Ne mislim da ima razloga za paniku. Knežević je prekršio pravila i treba da odgovara za ono što mu se stavlja na teret”, kazao je Ivanović.

Posljedice afere “Atlas”, kako smatra Dmjanović, će tek da se pokažu.

“One su i ekonomske i političke prirode. Od povjerenja načina na koji funkcioniše bankarski sitem, do toga šta će reći strani investitori kada vide kakve su sprege sa politikom. To što su depoziti porasli desetak miliona to ne znači ništa, to je mogla država da uloži. Mišljenja sam da su institucije do kraja pale na ovom ispitu”, kazao je Damjanović.

Kada su posrijedi ekonomske posledice, kako je kazao Ivanović, u ovom momentu isplata teče po planu.

“Nijesam primijetio da postoji komentar negativne prirode. Deponenti šalju poruku da imaju povjerenje u bankarski sistem. Mislim da je građanima jasno da se teren glavne borbe vodi u zoni politike. Kada je neko vlasnik dvije banke i ponaša se na ovaj način on direktno upada u bankarski sitem Crne Gore kao i u finansijski sitem što se u nekim državama klasifikuje kao težak zločin. To je podrivanje države i neko bi možda rekao da je to nastavak državnog udara”, kazao je Ivanović.

Kada je posrijedi poziv na proteste štediša IBM banke, Damjanović smatra da u svakom trenutku treba da se vodi računa o deponentima.

“Ne znam ko je organizator. Cilj je da se deponentima ove dvije banke u najkraćem roku ostvare njihova prava. Sve mimo toga, spinovanje ili pokušaj da se zloupotrijebe, podržati neću”, naveo je Damjanović.

Ivanović kaže da je protiv takvih poziva jer, kako dodaje, u njima vidi političku notu.

“Koga poziva Knežević? Deponente čiji je novac uložio za propale projekte?”, upitao je Ivanović.

Upitani da imaju svoj novac u nekoj od crnogorskih banka da li bi podigli novac ili bi mirno spavali znajući da je na sigurnom, oba poslanika su se složila da imaju povjerenje u bankarski sistem Crne Gore.

“Da imam štednju, ne bih je povlačio nego bih je ostavio”, kazao je Damjanović.

“Naravno da bi položio sredstva u neku od banaka koja sada posluje u Crnoj Gori”, naveo je Ivanović.

Upitani hoće li biti vanredne sjednice povodom afere “Koverta”, Damjanović je kazao da je podržao inicijativu.

“Potpisi su pribavljeni. Očekujem da DPS učestvuje, a ako se ne odazovu poslaće lošu političku poruku”, istakao je on.

DPS, kako je kazao Ivanović, nema razloga da se pribojava bilo koje teme.

“Postoje različiti načini razgovora u parlamentu i onog momenta kada inicijativa bude zvanično procesuirana, DPS će se aktivno odrediti po tom pitanju”, zaključio je Ivanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LSCG
Gost
LSCG

Da li si se Ivanovicu bavio poslovanjem Brkovica kad si mu dao kredit iz Abu dabi fonda. Brzo pravda kuca na tvoja vrata ….

Dupelizac
Gost
Dupelizac

To darko brate moj

Nemanja
Gost
Nemanja

A, viđi Šukovića, te novinarske veličine… E, kukala nam majka, Niđe ovo nema na svijet…

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

Ocu i ja da budem poslanik, je li ko voljan da osnujemo partiju?
Bit cu dobar za sve, za sebe najbolji.

Elena
Gost
Elena

Duskove podmetacine

Cipiripi
Gost
Cipiripi

Ocigledno je da je priliv novca u CG veci nego sto se knjizi. Rashodi su enormno veci od priliva. Podvaljuje se da je ta razlika u stvari priliv novca od pomoraca i radnika u inostranstvu. Ali izgleda da je priliv od korupcije politicara gdje “dobrom funkcioneru plata izlazi i po 10-20000eura mjesecno minimum. Ko to uplacuje i zasto oni misle… Više »

LSCG
Gost
LSCG

Imali statog udvaraca studentkinja da neko posalje u politicku proslost

Montesprdnja
Gost
Montesprdnja

Zamislite ovu trojicu u studiju a zatvoreni prozori. Kamermani su padali u nesvijest.

boka
Gost
boka

Bas je bila dobra emisija. Komentatori su mazohisti. Sve popljuju.

Aaaa
Gost
Aaaa

Dao ti Aco upustva sto da pričaš,Damjanovicu…otkrice i tebe Dulje

Sanja
Gost
Sanja

otkrio se on davno …

Mirko
Gost
Mirko

Kako rekose za ovoga Ivanovica? Djevojcica je njega udarila u kola velikom brzinom? Je li to za njega bilo?

iz Moskve
Gost
iz Moskve

E ovakvi kao ti su zlo ovog drustva. Mlatis bez ikakve odgovornosti . Pi

Montesmeće
Gost
Montesmeće

Mlatiš ti! Zvanični nalaz vještaka je bio da je djevojčica nalećela na ministrov džip koji je bio uredno parkiran na pješačkom prelazu na autoputu!

Sanja
Gost
Sanja

tacno … ovi su botovi stvarno isprani mozgovi . Oni misle niko nista ne zna i da je narod glup ka oni

Pol
Gost
Pol

Tacno tako,bukvalno isprani mozgovi!Ovo se granici sa ludoscu!Nevjerovatno!

Gulas
Gost
Gulas

Tacno smece,ali to nije tema…

JAAA
Gost
JAAA

A narod ne vidi nista ..Bas cudno😎😎😎

Katio
Gost
Katio

Mogao je i neko iz opozicije učestvovati

Toni
Gost
Toni

E čuješ Petra Ivanovića, ove klase.

Stefo
Gost
Stefo

Aleksandar Damjanovic,bivsi poslanik SNPa koji se nije mogao probiti cak ni kroz jednu arhaicnu partiju kakav je SNP odnosno Stranka Njegove Proslosti iliti Stranke Nasih Placenika se drznuo da komentarise situaciju oko Duska Knezevica pod pokroviteljstvom titule nezavisnog poslanika sto u prevodu znaci da on nije clan SNP ali da nije ni dovoljno bitan da ima svoju stranku poput samoprozvanog… Više »

Liberal21
Gost
Liberal21

Postovani gospodine Knezevicu ,dok vi pricate o dekapitacijama nekakve hobotnice Vasu banku iz stecaja dokapitalizuju Vasi drugovi i saradnici i dok se Vi zalite kako su vam djeca ostala bez kartica i pokrica atlas banke ja vise brinem za svu djecu Crne Gore ciji su roditelji povjerenje dali Vama i Vasoj banci,brinem za sve one ljude koji su se uzdajuci… Više »

Gojko Max.
Gost
Gojko Max.

I ovome Ivanoviću bi lisice lijepo stajale…

iz Moskve
Gost
iz Moskve

Oces i ti jedne

Pol
Gost
Pol

Doci ce i on na red ko i svi!Svi ovi iz vlasti zaboravljaju da je D.K.njihov covjek i njihov finansijer a ne opozicionar.Hahahha..nevjerovatni su!

Profa
Gost
Profa

Samo se treba zamislit i vratit film, malo marovic malo drzavni udar pa naidjose na labilnog propalog DK. Pitanje je ko i zasto zele da destabilizuju CG? Zasto se ne radi na tome? Zasto je cilj maci covjeka koji je ujedinio narod? Pa vjerovatno da se taj narod razjedini. Vazda li smo bili uporiste borbi i preko nasih ledja je… Više »

sveti tajo
Gost
sveti tajo

Ljiepo si rekao dosta stvari ali narod u CG nije jedinstven,i profitira se na njegovom nejedinstvu upravo.Razmisli od nezavisnosti ili jos bolje od Mila i Momira ,šta se sve radilo ,kolike su napravljene razlike pojavom tzv CPC i ko je profitirao?Bošnjaci su preuzeli vlast i rabe ,sve privilegije uvodeći svoje osobenosti u državnost CG.Zahvaljujuci totalnoj podijeljenosti pravoslavnog bica u CG… Više »

Tomislav
Gost
Tomislav

Pa normalno da ce imati povjerenje u bankarski sistem CG, imam ga i ja. Ovo sa Knezevicem je izolovan sistem, on je je jedan prevarant manipulatorski koji se po svijetu bijelo izvjestio za pranje novca, ali ne moze se izvuci nego ce odgvarati za ucinjeno, instiucije rade svoj posao!

sveti tajo
Gost
sveti tajo

A jeli prevarant ovaj sto uzima pare od njega ovako?Kakav je to čovjek?

Zerina
Gost
Zerina

Kad vidim ove iz opozicije sto su se uspanicili i sto brzo bolje trce da brane Duska, sve mi jasno! Dusko i njih drzi u saku, ima on klipova i za njih zato sad sve sto im kaze oni trce i pricaju!

Peka
Gost
Peka

Nadam se da brzo Dusko biti procesuiran da dodje da odgovara za ucinjeno u CG jer on je ogromne pare oprao a to je cisti privredni kriminal!

Ilija
Gost
Ilija

Ada za Duska se zna odlicno po Zeti kakav je covjek, taj bi svakog zivog prodao to je jedna velika istina! A sad mi se predstavlja nekim postenjakom a nidje od postenje kod njega!

Luka
Gost
Luka

Dusko je jedan manipulator koji nije samo izmanipulisao novcem i bankama u CG nego i po svijetu. Nadam se samo da ce javnost biti u potpunosti upoznata sa svim nedjeli Knezevica !

Mila K
Gost
Mila K

Ako nam prvo perje stiže za novog guvernera ili novog ministra finansija, eto nam onda stvarnog državnog udara od kojeg se CG neće moći oporaviti.

Banjo
Gost
Banjo

Gospodjo, relaksirano. Mozda da udjete u tajne meditacije, nasekiraste se bez potrebe

Lukase
Gost
Lukase

Nije lud da dolazi pred zarobljene institucije.

Janik
Gost
Janik

Veliki dio naroda,.posteno receno ubjedljiva vecina, nema nikakvo povjerenje u tzv institucije sistema. Nikakvo. Postoje dva nacina da se stanje popravi. Prvi nacin je dosta efikasan ali realno neizvodljiv, a to je da se taj dio naroda eliminise, napr. nesto se pobije, nesto raseli u druge drzave, nesto ce pomrijet prirodnom smrcu i tome slicno. Drugi nacin je promjena sistema.… Više »

Darko
Gost
Darko

O pa da ovo prica neko no Ivanovic Petsr poznat kao kleptoman ,,,,, molim te nemo
Ti braniti ovu zemlju i sistem a pogotovo Djukanovica .
No za tebe i takve on je i kriv jer vas je cuvao i stitio a kad malo zagusti vi se ko misevi krijete i bjezite .

Niksic
Gost
Niksic

Ono kad te brani Ivanovic koji kraducka po bjelosvjetskim metropolama u svojstvu predstavnika nezavisne nam CG. Grote! Brane neodbranjivo, samo se uvaljuju sve vise i vise. Drzavni udar nam je 30 GOD Ivanovicu!

Send this to a friend