Politika

Damjanović: Nova pravila moguća i u izbornoj godini

Imajući u vidu namjeru vladajućih struktura da se, umjesto dijaloga o stvaranju uslova za slobodne izbore, neophodnim promjenama Ustava i rješavanju v.d. stanja u pravosuđu i tužilaštvu, sve to dodatno destabilizuje, jasno je da se došlo do crvene linije koja dijeli državu i građane od trajnog međusobnog razdora, ozbiljnog unutrašnjeg konflikta i totalne radikalizacije političke scene, kazao je Aleksandar Damjanović, šef posebnog kluba poslanika.

On je u izjavi za Dan istakao da je zbog svega toga poslednji momenat da opozici ja uradi ono što nije od izbora 2016. godine da sjedne za pregovarački sto i dogovori se o zajedničkom djelovanju.

“To treba uraditi kako u formatu svih 39 opozicionih poslanika, odnosno onih pos lanika koji žele da zaustave potencijalnu spiralu destabilizacije i nasilja, ali i u formatu dijaloga sa predstavnicima slobodne političke i stručne javnosti, kako bi se zajedničkom akcijom i svim institucionalnim i vaninstitucionalnim vidovima političke borbe, uključujući i nenasilne proteste, poslala poruka vladajućim partijama da sjednu za sto i razgovaraju o postojećim problemima, kojih nije malo, a ne da stvaraju nove probleme i produbljuju postojeće podjele”, jasan je Damjanović.

Kako je upozorio, moguća destabilizacija odnosa unutar državotvornog naroda neminovno destabilizuje komp letno društvo, a u kombinaciji sa sve većim socijalnim jazom i stagniranjem, pa i opadanjem životnog standarda velikog dijela stanovništva, potkopava i same temelje države.

“Zato želim da vjerujem da će i vlast shvatiti da ovakav razvoj događaja ne može donijeti ništa dobro i da je poslednji trenutak da se sjedne za sto i da se u ozbiljnom političkom dijalogu sa opozicijom definišu pravila za slobodne izbore, koja bi sprovela tehnička vlada. To je još uvijek moguće uraditi, nadam se početkom naredne godine, jer za izmjenu i primjenu novog izbornog zakonodavstva nema formalnih prepreka ni u izbornoj godini, iako je bilo pokušaja od jednog dijela tzv. struke da spinuje javnost da je to zakonski nemoguće uraditi. Ukoliko ne bude volje za dijalog, odgovor mora biti u skladu sa potpisima koje su opozicioni poslanici stavili na Sporazum o budućnosti, a to je totalni bojkot kako državnih, tako i predstojećih lokalnih izbora u Tivtu, ako budu zakazani pod postojećim uslovima i sprovedeni od strane aktuelne vlade”, rekao je Damjanović.

Odbor unaprijed bio osuđen na debakl

Po Damjanovićevom mišljenju, zbog načina formirnja i rada, Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva unalrijed je bio osuđen na debakl.

“Ipak, sa stanovišta vladajuće koalicije, odbor je postigao cilj jer je duže od godinu dana i domaća i međunarodna javnost zamajavana tobožnjim aktivnostima na izbornom zakonodavstvu, što je i bio cilj Demokratske partije socijalista (DPS). Ovaj odbor, slobodno ga možemo nazvati odbor za lažnu reformu, svo) krnji legitimitet je crlio iz činjenice da je neprincipijelnim političkim dilom DPS-a i Demokrata iz njegovog rada eliminisano dvije trećine opozicionih poslanika, ali je istim dilom gotovo eliminisana i mogućnost formiranja tehničke vlade, usled čega ne postoje ni teoretske mogućnosgi za iole ozbiljnu priču o stvaranju demokratskih uslova za fer i slobodan izborni proces naredne godine. Tvorci navedenog dila svakako će snositi odgovornost, barem pred onom slobodnom javnošću koja je blagovremeno prozrela ovu prljavu igru, a najnoviji pokušaj političkog zaokreta svakako ne može popraviti enormnu štetu nanesenu prije svega opoziciono nastrojenim biračima”, smatra Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darko Berane
Gost
Darko Berane

Bila nebila izborna pravila izbora ce bit oktobar 2020 e sto cu da povinem posle nece vise bit u parlament , Damjanovica, Danilovica , Anke , Milica itd.

Marocco
Gost
Marocco

Dje se pojave Demokrate tu slobodno pisi propalo jer oni ce i taj sastanak unistiti kao i sve do sad opozicije jer su oni sad glavni igraci DPS.

Gordan
Gost
Gordan

Demokrate na tom sastanku ce biti kao da je DPS tu, jer su sad preuzele ono sto je DF radio prije.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Odbor nije osudjen na propast nego da su svi koji su bili u njemu radili pitao bih te je li propast, nego opozicija usla samo da se slika za medije i glume manekene a DPS sve radio.

Cipsy
Gost
Cipsy

Ovaj Damjanovic mi je najjaci prica ovako a zbog Demokrata je ostao bes mjesta u Odboru.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Kako ti mislis da se opozicija skupi kad Demokrate prve rade za DPS?

Prva banka
Gost
Prva banka

Prijatelju nas stari

POLTRON i BOT
Gost
POLTRON i BOT

Zlatno – sveto pravilo vlasti je nije važno ko glasa važno je ko broji

Send this to a friend