Politika

Skupština usvojila izmjene Zakona o predsjedniku; DPS: Ovo je ustavni puč

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su pola sata poslije ponoći, nakon višečasovne i žučne rasprave Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku. Glasala su 42 poslanika, od kojih je 41 bio za, a jedan protiv. Poslanici DPS-a, SDP-a, LP-a, SD-a  su tokom rasprave tvrdili da se ovim krši Ustav Crne Gore, i poručili predsjednici Skupštine Danijeli Đurović da ulazi u zonu krivične odgovornosti. Poslanik DPS-a Jevto Eraković je ocijenio da je ovo juriš na Crnu Goru, i poručio građani to neće ćutke gledati.

Skupština

Izmjenama pomenutog zakona, parlamentarna većina želi da primora Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade ili ga izopšti iz te procedure. Prema Ustavu, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države, a ovim izmjenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu. Dok je trajala sjednica ispred zgrade parlamenta okupilo se više desetina građana koji su poručili da DF pokušava da izvrši ustavni puč.

<<<Okupljeni ispred Skupštine poručuju: DF pokušava da izvrši ustavni puč, Crnogorci napolje<<<

Sjednica nastavja rad u srijedu u 13.30 časova.

Na zahtjev DF-a, koji je prihvatila predsjednica parlamenta Danijela Đurović, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku prva je tačka dnevnog reda. Izmjenama pomenutog zakona, parlamentarna većina želi da primora Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade ili ga izopšti iz te procedure. Prema Ustavu, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države, a ovim izmjenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković tokom rasprave je ocijenio da je riječ o ustavnom puču, i upozorio Đurović da ulazi u zonu krivične odgovornosti. Poslanik DPS-a Jevto Eraković je pitao predsjednicu parlamenta da li je ucijenjena.  Detalje pratite uživo na CdM-u.

Tok sjednice:

00.36 – Poslanici su usvojili izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore. Glasala su 42 poslanika od kojih je 41 bio za, a jedan protiv.

00.34 – Skupština usvojila u načelu usvojila izmjene Zakona o predsjedniku.

00.3o – Predsjednica Skupštine dala pauzu od tri minuta akon čega će se glasati o Prijedlogu izmjenam zakona o predsjedniku.

00.28 – Poslanici DPS-a neće biti u sali kad bude glasanje. Pozivam tužilaštvo da preispita da li u djelovanju parlamentarne većine i predsjednice Skupštine ima elemenata krivičnog djelaza koje se goni po službenoj dužnosti, rekao je šef poslaničkog DPS-a Danijel Živković.

00.05 – Nema potrebe da igramo političku igru, rekao je Andrija Nikolić Mandiću.

“Vi ne želite građansku Crnu Goru, vi želite srpsku Crnu Goru”, dodao je on.

“Šta su uradile dvije prethodne vlade. Unišili su Crnu Goru po svim šavovima”, istakao je Nikolić i naglasio da se sve zasniva na anti DPS politici.

00.01 – Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da ne može da prihvati da se parlamentarna većina  od avgusta 2020. dijeli i zavađa.

“I pored sve te vaše priče, koliko shvatam, Evropa sad neće sa vama da formira vlast. I to je dobro jer smo registrovali da su najveći glas uzeli od DPS-a. Mislite li da je malo što ste 30 godina vladali Crnom Gorom i da ovako večeras budete ljuti na nas? Zašto je takva grčevita borba da se nastavi taj kontinuitet i tu su najuporniji oni koji nijesu sve vrijeme bili u vlasti”, naveo je Mandić.

Ovim zakonom, ističe on, dajemo mu šansu za nove konsultacije.

“Ovaj zakon će Đukanovića prisiliti da ispunjava dužnosti i mandat da onom kome pripada”, zaključio je Mandić.

Rekao je da nije tačno da se boje Pokreta Evropa sad i da zato bježe od izbora.

“Pa mi s njima sjutra razgovaramo o konstituisanju vlasti u Podgorici i Danilovgradu…“, naveo je.

23.45 – Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da nema dileme da na konsultacije o mandataru nijesu pozvani svi oni koji su trebali biti.

“Danas su podizane tenizije i čini se da se sa tim neće zastati, i to nije dobro. Mislim da se pouke građana ne izvlače, već da se srlja u nove podjele, i mislim da će najviše štete imati poraženi na ovim izborima”, istakao je on.

Bečić naglašava da razumije političku poziciju opozicije, ali poziva da se ne dijele etikete tako lako.

“Vezujete nas sa Moskvom, Rusijom… Nijesmo mi ovdje doveli Ruse prije 10-15 godina, nijesam ja potpisivao sporazume sa Deripaskom, nije Demokratska Crna Gora sklapala ugovore sa Jedinstvenom Rusijom, i paktove sa SNS-om i Vučićem… Ali, nemojte da nama dijelite etikete”, naveo je Bečić večeras u Paralamentu.

Poručuje i da je bolje analizirati rezultate izbora i stvarati osnov za pomirenje društva.

“Samo jake institucije, slobodni i ekonomski snažni ljudi su garant vječnosti Crne Gore”, dodao je Bečić.

Poručio je DPS-u da ne brinu za rezultate Demokrata na izborima i oni su ponosni na njihove mandate koji su čisti i nijesu rezultat centara moći….

“Vi nikako da napravite korak naprijed, svaki korak za ove dvije godine bio vam je korak nazad”, rekao je Bečić.

23.35 – Eraković: Juriš na Crnu Goru

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je kazao da je prijedlog Zakona o predsjedniku juriš na Crnu Goru.

“Ovim aktom ruši se ustavni poredak i ako prođe više nema brana. Ne bi nas začudilo da parlamentarna većina dođe do bizarnih ideja pa možda izglasa zakone da sve plavooke pohapsi u naredna 72 sata, da svi koji ne pripadaju bilo čemu što im se ne sviđa budu protjerani iz zemlje. Ako se Ustav izmijeni na ovaj način ništa više ne stoji iznad samovolje i osveta kojoj smo svjedoci”, kazao je Eraković.

Kako je dodao, Crna Gora izglasavanjem ovog Zakona prestaje da bude demokratija.

“Vaš najsnazniji motiv je mržnja prema Milu Đukanoviću. Građani, Crna Gora je na istorijskoj prekretnici. Ne znam hoće li Zapad ćutke gledati na ovo. Građani Crne Gore neće ćutke gledati kako uništavate budućnost naše i svoje djece, kako ubijate ovu državu”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, ovo nije pitanje samo politike već će se večeras pokazati prava slika.

23.17 – Nikolić: Strah od izbora i Evrope sad

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da danas na snazi imamo nastavak pokušaja državnog udara iz 2016.

“Ovo se, prije svega, danas radi iz straha od izbora. Pokušava se kupiti vrijeme, preplašeni od Pokreta Evropa sad i pribjegava se flagrantnom rušenju ustavno-pravnog poretka”, istakao je Nikolić.

Nikolić je istakao da je Demokratski front danas srušio parlament u pokušaju da sruši instituciju predsjednika države.

“Ova akcija koju vodite sa političkim ciljevima ne može vas opravdati ni pred građanima Crne Gore ni pred međunarodnim partnerima. Ovo je ozbiljno pravno nasilje za koje se krivično pravno odgovara”, kazao je Nikolić.

22.24 – Predsjednica Skupštine Danijela Đurović dala je pauzu od 15 minuta jer nije uspjela zaustaviti žustru raspravu poslanika DF-a Budimira Alaksića i poslanika DPS-a.

21.56 – Vuković: Noćas se događa teški kriminal za koji se ide pravo u zatvor

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković poručila je da se na večeras u parlamentu događa “teški kriminal za koji se ide pravo u zatvor”.

“Noćas se događa ustavni puč, državni udar, teški kriminal za koji se prema Krivičnom zakonu ide pravo u zatvor”, poručila je ona.

Prema njenim riječima, DF “delegiran iz Beograda i agresorske Moskve” brani ovaj “nakaradni zakon”.

“Zakon koji nije nikakav zakon o predsjedniku, nego ruska impresija o Crnoj Gori ili Putinova specijalna operacija. I naravno zakon za Lekića i njegov tužni prolazak kroz sile DF-a”, dodala je ona.

Aleksandra Vuković
Aleksandra Vuković

21.43 – Nimanbegu: Ovim zakonom neće se riješiti političke dileme i konfuzije

Poslanik Genci Nimanbegu da poslanici DF-a su “sada relaksirani” i predlažu zakon kojim će “riješiti sve političke dileme i konfuzije”.

“E neće. Naravno da neće… Moramo biti odgovorni i dostojni naših položaja i funkcija”, rekao je Nimanbegu.

Genci Nimanbegu
Genci Nimanbegu

Rekao je da bi “ovaj zakon za njega bio prihvatljiv ako bi važio od sledećih parlamentarnih izbora”.

21.21 – Striković: Pravi razlog za predlaganje ovakvog zakona – bježanje od izbora

Poslanik SDP-a Adnan Striković kazao je da se ovdje radi “o ataku na Ustav Crne Gore”.

“Moramo da demistifikujemo ovu priču. Pravi razlozi za predlaganje ovakvog zakona je Milojko Spajić i Evropa sad. Pravi razlog je bježanje od nečega što su građani spočitali kao glavnu stvar a to je da rješenje duboke krize vide u vanrednim parlamentarnim izborima… Kakav je javni interes ako radimo protivno od onoga što su građani rekli”, dodao je on.

Adnan Striković
Adnan Striković

21.12 – Popović: Građani izgubili povjerenje u institucije, ako pređemo ovu crvenu crtu – niko ne može kontrolisati

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović pozdravio je građane koji su se okupili ispred Skupštine u znak protesta zbog ovakvih izmjena zakona.

<<<Protest ispred Skupštine: DF pokušava da izvrši ustavni puč, Crnogorci napolje<<<

“Građani su osjetili momenat da se sprema državni udar, ustavni puč, da je na djelu pravni haos”, dodao je on.

Govore o predlogu zakona, poslanik LP-a je rekao da “ako pređemo ovu crvenu crtu, više niko ne može kontrolisati – građani su izgubili povjerenje u institucije”.

“Naravno oni nemaju što nego da preuzmu pravdu u svoje ruke”, dodao je.

Andrija Popović

21.00 – Bošnjak: Mi smatramo da je ustavno, Ustavni sud će se nekada izjasniti o tome

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak ocijenila je da je ovaj zakon predložen da “ne bi došlo do anarhije ili diktature”.

“Ovim zakonom nismo osporili njegove (predsjednikove) ustavne nadležnosti, ali smo samo razradili kako on treba zaista da se ponaša u okviru svojih nadležnosti. Ali je predsjednik države dao sebi za pravo da selektivno poziva na razgovor predsjednike partija koje se nalaze u Skupštini, pa je odlučio neke da pozove a neke ne… Mi smatramo da je ovo potpuno ustavno, naravno Ustavni sud će se nekada izjasniti o tome”, kazala je ona.

Branka Bošnjak

20.51 – Papović: Ovo je put u bezakonje, nakon ovoga moguće je svako nasilje

Poslanik DPS-a Dragutin Papović rekao je da se predlogom ovog zakona “ruši Ustav, oduzimaju se ustavne nadležnosti predsjednika Crne Gore”.

“Ali ono što je prije svega stradalo je dio Ustava – ljudska prava i slobode, član 6 gdje se kaže – Crna Gora jemči i štiti prava i slobode. Ukoliko se usvoji ovaj zakonski akt, ovo više ne važi. Nakon ovoga je sve moguće – svako nasilje, suspenzija i ostalih ustavnih odredbi. Nakon ovoga svako ko ima 41. poslanika u parlamentu može da vam oduzima lična prava i slobode, imovinu, može da ugrožava vaša prava”, naglasio je Papović.

Dragutin Papović
Dragutin Papović

Ovo je put u bezakonje, poručio je poslanik DPS-a.

“Nakon ovoga Crna Gora zaista ulazi u entropiju svojih institucija… Ovo je klasično nasilje”, istakao je Papović.

20.44 – Bulatović: Ovo je anarhija, dajemo šansu Đukanoviću da obnovi konsultacije

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da “nedavanjem mandata se nalazimo u pravnoj anarhiji”.

“Funkcija ovog zakona je da se propišu obaveze, ne samo Đukanoviću, nego svakom budućem predsjedniku”, dodao je.

Žele, kaže on, da daju šansu Đukanoviću “da obnovi konsultacije”.

“I da utvrdi ima li Miodrag Lekić ili nema većinu. Ako nema, data mu je mogućnost da da nekom iz DPS-a mandat… Ovo je anarhija”, rekao je Bulatović.

Za očekivati je, ocjenjuje Bulatović, da Đukanović neće ni prvi ni drugi put potpisati ovaj zakon.

“Šaljem mu u ime DF-a poruku da to ne radi. Jer to je nešto više od riječi. To je nešto za šta on može direktno da bude odgovoran za uvođenje zemlje u sukobljavanje sa posljedicama”, kazao je Bulatović.

20.20 – Sekulić: Ovaj zakon je pravna hajdučija

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić podsjetio je da je Ustav najviši pravni akt  da svi zakoni moraju da budu u skladu sa njim.

“Ono što vi želite sa ovim zakonom je pravna hajdučija”, istakao je Sekulić.

Poručio je da “ko god da je pisao ovaj zakon – pravno je nepismen”.

Predrag Sekulić
Predrag Sekulić

20.11 – Knežević: Nemamo namjeru Đukanovića da izbacujemo iz zgrade predsjedništva

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da ovim predloženim izmjenama zakona nemaju “namjeru Đukanovića da izbacujemo iz zgrade predsjedništva”.

“Želimo samo da se on vrati u ustavne okvire”, dodao je Knežević.

Milan Knežević
Milan Knežević

19.34 – Lekić: Želim da vjerujem da je ovaj zakon korektno napravljen

Poslanik Demos-a Miodrag Lekić rekao je da ovaj zakon može da se vidi “i sa neke problematične strane, kao i svaki drugi”.

“Ali ovdje je u pitanju politička akcija predsjednika države… Ovaj zakon je politički odgovor, želim da vjerujem da je on korektno napravljen. To je odgovor na kršenje, na uzurpaciju Ustava… Ovo je odgovor da se ostvari demokratija”, dodao je Lekić.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

19.28 – Pejović: Ovo ne da nije dobar zakon, ovo ne liči na zakon

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da joj je “nejasno u kom pravcu guraju instituciju predsjednika”.

“Ovo ne da nije dobar zakon, ovo ne liči na zakon. Ovo nema izvor prava, nema izvor pravne norme”, rekla je Pejović.

Daliborka Pejović
Daliborka Pejović

19.08 – Janović: Ako hoćete da mijenjate karakter Crne Gore, budite svjesni – susrešćete se sa otporom 

Poslanik DPS-a Nikola Janović rekao je da “ne treba da se pravimo ludi” i “pričati koje su manjkavosti zakona i da li je usklađen sa Ustvom više nije ni važno”.

“Treba biti iskren i reći da je ova država blokirana. Nakon svih insttucija koje ste blokirali, ostala je još institucija predsjednika države koju želite da blokirate”, rekao je janović obraćajući se parlamentarnoj većini.

Nikola Janović

Janović je rekao da “ako hoće da gaze Ustav i mijenjaju supstancu države”, moraju da shvate da “tu više nijedan odgovor demokratski neće biti moguć”.

“Crna Gora nije država naroda, nego država građana… Ako hoćete da mijenjate  karakter Crne Gore, morate biti svjesni da ćete se susresti sa otporom i to svih nas čiji su preci ginuli za temeljne vrijednosti. Želim da pozovem da se sa tim stvarima ne igrate. Možda jesmo manjina u parlamentu u ovom trenutku, ali sigurno van parlamenta ima velika većina Crne Gore koja na ovo ne pristaje”, rekao je Janović.

18.57 – Radulović: Najveći Crnogorci koji su u inostranstvu bili su lektori ovoga predloga zakona

Poslanik PzP-a Branko Radulović rekao je da su se “obrukali kroz prethodne dvije vlade i da su bili nedostojni tog zadatka”.

“Ovo je posljednja šansa da u sazivu… Ukoliko postoji parlamentarna većina, mandat može da traje četiri godine a možemo i da ga skratimo… Ukoliko ne iskoristimo treću mogućnost i napravimo reformsku, proevropsku, procrnogorsku vladu koja će nas izbaviti, stvoriti neto što je normalno, onda jednostavno odma treba raspisati izbore”, kazao je Radulović.

Poslanik PzP-a tvrdi da najveći Crnogorci koji su u inostranstvu su “bili lektori ovoga predloga zakona”.

“Kunem se i ja vjerujem u te ljude i to. Ime i prezime neću da dam”, dodao je on.

Branko Radulović
Branko Radulović

18.45 – Mugoša: Član o objavljivanju u Službenom listu jedini koji je u skladu sa Ustavom

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je da su članovi predloženog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku u suprotnosti sa Ustavom.

“Jedini član koji je u skladu sa Ustavom je član 8, a on glasi – Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Svi ostali članovi ovoga zakona su u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore”, rekao je on.

Upitao je poslanike da li stvarno misle da je “ovo što nam se dešava u posljednje dvije godine odbrana, spas Crne Gore i da je ovo Crna Gora na bolje”.

“Nažalost, uspjelo se degradirati ono što je temelj Crne Gore – građanski i multietnički karakter. Demokratski front – odajem vam priznanje, uspjeli ste da budete ključni faktor okupljanja stare-nove većine. Vi dirigujete sve aktivnosti, a drugi vaše aktivnosti slijede. Moja poruka građanskim partijama – pogledajte u kojem pravcu idete”, rekao je mugoša.

Boris Mugoša
Boris Mugoša

18.37 – Vuksanović Stanković: Predloženi zakon je skandal, derogiraju se ovlašćenja predsjednika države

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković pozvala je predsjedniku Skupštine Danijelu Đurović da podnese ostavku jer, kako je ocijenila, nije smejla da dozvoli da je “DF drži kao zmija žabu” figurativno rečeno.

“Biti na poziciju drugog čovjeka države, a dozvoliti da se na dnevni red stavi nešto suprotno Ustavu je neprihvatljivo”, kazala je ona.

Naglasila je da je “zakon koji su predložili – skandal”.

“Zakonom se direktno derogiraju ovlašćenja predsjednika države i predsjednik države kao institucija svoji se da nulu, na ništa”, rekala je Vuksanović Stanković.

Draginja Vuksanović Stanković
Draginja Vuksanović Stanković

Poručila je poslanicima iz DF-a da “ne mogu da kažu da su na braniku Crne Gore”.

“Vi ste na braniku Aleksandra Vučića. Vi štitite interese Vučića u ovom parlamentu”, kazala je poslanica SDP-a.

Vuksanović Stanković je kazala, aludirajući na DF, da su dobili zadatak da “bace Crnu Goru na koljena”.

“Ne funkcioniše Ustavni sud, Sudski savjet, nemamo VDT… Vlada je jedan običan cirkus na čelu sa polkitičkim cirkusantom u ulozi kvaziopremijera Abazovića, a parlament je sveden na anarhiju. Prešli ste crvenu liniju, upamtite”, poručila je Vuksanović Stanković.

18.25 – Radunović: Pokušaj vladajuće većine da se izađe na kraj opstrukcijama Đukanovića

Posklanik DF-a Slaven Radunović je, govoreći o izmjenama Zakona o predsjedniku, rekao da je “ovo pokušaj vladajuće većine, koji će da uspije, da se izađe na kraj opstrukcijama Đukanovića”.

“Ovo je pokušaj da njegovu opstrukciju zaustavimo. To smo uradili na način da mu se ne uzima nadležnost koju mu daje Ustav, nego šta se dešava kada ne ispunjava ono što mu je dato u nadležnosti”, dodao je Radunović.

Slaven Radunović
Slaven Radunović

18.02 – Živković: Ovo je skandal, pravni poredak i ustavno uređenje ne postoje, danas živimo vrijeme anarhije

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da “ovo više nije ni parlament”.

“Mi od danas nemamo Ustav, zakone, imamo anarhiju. Kako je u anarhiji sve dozvoljeno tako ćemo se i u narednom periodu ponašati”, kazao je on.

Istakao je da članom 94 Poslovnika kaže da “nove tačke koje se uvrste u dnevni red po pravilu ne mogu se razmatrati prvog radnog dana na sjednici”.

“Ozbiljni pravnici kada uzmu da pročitaju zakon prvo će pomisliti – ko je pisao jedno ovakvo zakonsko rješenje. DF je, vrlo svjesno, spremno, odlučno, na sebe preuzeo ulogu lokomotive da sruši institucionalni kapacitet države. Nije mi to sporno, jer me to od DF-a ne iznenađuje”, kazao je poslanik DPS-a.

Prema njegovim riječima, DF je “majstor i mađioničar u izmišljanju destrukcija”.

Danijel Živković
Danijel Živković

Živković kaže da podizanje ruke za ovaj zakon “radi političkog cilja” po njemu je “destruirajuća”.

“Nevažno ko će biti u ulozi da predlaže mandatara a ko neće. Ovo je u najmanju ruku skandal, a umjesto skandala reći ću – klasičan primjer ustavnog puča. Oduzeti, navodno zakonom, ono što je definisana kao ustavna nadležnost predsjednika, oni koji učestvuju u ovome vrše ustavni puč”, poručio je Živković.

Ovo zakonsko rješenje je, smatra Živković, samo pokušaj da se dodatno obezbijedi “narednih navodno godinu i po dana da zaštiti svoj birački potencijal”.

“Ovo što ste definisali ovim zakonskim rješenjem je potpuno urušavanje institucija. Nemojte misliti da neće naići na određenu vrstu odgovora. Vi ćete nositi odgovornost za posljedice koje budu uslijedili narednih dana… Taj radioaktivni zagrljaj DF-a trebalo bi da ima veći imunitet od strane drugih politikih subjekata, očigledno nema. Ono što je urađeno danas navodi nas na jednu činjenicu – pravni poredak i ustavno uređenje u Crnoj Gori ne postoji. Danas živimo vrijeme anarhije, a znamo kako treba odgovoriti na to”, poručio je Živković obraćajući se DF-u i partijama koje su dio stare parlamentarne većine a planiraju da podrže ovaj zakon.

17.47 – Bulatović: Ovim zakonom treba da se deblokira mogućnost izbora predsjednika Vlade 

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da izmjene Zakona o predsjedniku treba da “deblokiraju mogućnost izbora predsjednika Vlade koje je zakočio predsjedik države”.

Podsjetio je da je skupštinska većina od 41 poslanika definisala da mandat treba da se dodijeli Miodrag Lekiću.

“U zakonu smo predložili odgovarajuće izmjene, nijesmo udarili na Crnu Goru. Crna Gora nije ugrožena ovim zakonom, već neustavnim ponašanjem da nema mandatara za sastav Vlade”, kazao je Bulatović.

Predrag Bulatović
Predrag Bulatović

Istakao je da “nijesu oduzeli nijednu nadležnost predsjedniku Crne Gore”.

“Ovim zakonom uvodimo nove kategorije. Predložili smo da nakon usvajanja zakona predsjednik Crne Gore obavi ponovo konsultacije sa svim političkim partijama i da se utvrdi oko kog kandidata postoji većina”, dodao je on.

Kada se usvoji zakon večeras, najavljuje Bulatović, predsjednik Crne Gore “treba da ga potpiše u roku od tri dana”.

“Predsjednik Crne Gore će vjerovatno pribjeći da ne potpiše ovaj zakon, ali mi ćemo ga brzo dovesti u situaciju da mora potpisati drugi put. I mi, čak možda krajem novembra ili tokom decembra, možemo dobiti novu 44. vladu iza koje stoji parlamentarna većina”, smatra Bulatović.

Bulatović je naglasio da “niko nema namjeru da pokrene pitanje da Skupština na osnovu ovog zakona razriješi predsjednika Crne Gore”.

“Kroz amandmane ćemo na radnim tijelima maći to. Suština je – ponovne konsultacije i ako se on (Đukanović) ogluši a mi imamo 41 potpis koji smo predali predsjedniku, Miodrag Lekić može da otpočne na zakonit način razgovore o formiranju kabineta”, rekao je Bulatović.

17.45 – Nastavljena sjednica Skupštine

Parlament je nastavio zasijedanje nakon što su Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu završili sjednice.

14.57 – Poslanici će raspravljati o Zakonu o predsjedniku

Od 42 poslanika podrška je stigla od 41, dok je jedan poslanik bio protiv. Dnevni red u cjelosti takođe je podržao 41 poslanik, dok je jedan bio uzdržan.

Đurović je dala pola sata pauze, kako bi se ustanovio pročišćeni dnevni red, održao se Kolegijum Skupštine, kao i da se napravi dogovor oko održavanja matičnih odbora na kojima će se raspravljati o izmjenama akta koji je predložio DF.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku podnijela 22 poslanika. Tražili su zakon uđe u proceduru po hitnom postupku, ali se ne izbjegava da se da mišljenje Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Ovaj akt će, siguran je, ući u dnevni red.

Tražio je da bude prva tačka dnevnog reda i da se danas glasa o ovom aktu, te da i odbori daju mišljenje, a da se definiše i vrijeme za raspravu.

14.39 – Eraković pita Đurović: Da li ste ucijenjeni?

Poslanik DPS-a Jevto Eraković pitao je Danijelu Đurović da li je ucijenjena.

“Da li su ucijenjeni poslanici koji se izjašnjavaju i kao Srbi i kao Crnogorci, koje ne možemo uhvatiit ni za glavu ni za rep, da li su i oni ucijenjeni da poslušaju instrukcije Demokratskog fronta”, upitao je Eraković.

14.33 – Mitrović pitao predsjednicu Skupštine: Da li ste svjesni da kršite Ustav Crne Gore?

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović pitao je predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da li je svjesna da krši Ustav Crne Gore.

“Da li ste svjesni da poslije ovakvog zakona ne može ništa više da bude isto u Crnoj Gori. Poslije vakvog zakona potpuno je nebitno ko će biti predsjednik Crne Gore”, istakao je Mitrović.

14.25 – Živković: Stručna služba ocijenila da je sve uredno sa zahtjevom

Poslanik Danijel Živković je u proceduralnom reagovanju naveo da je dobio odgovor od stručne službe Skupštine da je u pogledu izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku sve uredno sa ovim zahtjevom, odnosno da je u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

“Naveli su da niko ne ulazi u meritum usaglašenosti zakona sa Ustavom, te da će matični odbor to procjenjivati”, kazao je on.

14.20 – Uvršten i prijedlog poslanice Božović

Poslanica DF-a Jelena Božović predložila je da se dnevni red proširi izmjenama i dopunama zakona o komunalnim djelatnostima, objašnjavajući da su to tehničke izmjene sa ciljem usklađivanja sa nekoliko drugih akata, u oblasti podnošenja prigovora korisnika komunalnih usluga.

Poslanici su podržali njen prijedlog sa 42 glasa, četiri poslanika su bila protiv, a 22 uzdržana.

14.18 – U dnevni red uvrštene još dva prijedloga Bošnjak

Poslanici su sa 42 glasa podržali prijedlog Bošnjak da se izmijeni i dopuni odluka o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog izbora oko postupanju nadležnih u vezi sa projektom vjetroelektrana Možura.

Poslanici su podržali, sa 41 glasom, da se u dnevni red uvrste i izmjene Zakona o održavanje stambenih zgrada.

14.12 – U dnevni red uvrštene i izmjene Zakona o visokom obrazovanju: Rektor da bira akademsko osoblje UCG

Poslanica Branka Bošnjak predložila je da se dnevni red proširi izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, kojima se izbor rektora vrši neposredno, u okviru Univerziteta Crne Gore.

Poslanici su ovaj prijedlog podržali sa 42 glasa, jedan protiv i 27 uzdržanih glasova.

14.10 – U dnevni red Skupštine uvršten i zakon kojim se legalizuje upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Predsjednik LP-a Andrija Popović je predložio da se u dnevni red uvrsti iPrijedlog zakona kojim se predviđa upotreba kanabisa u medicinske svrhe, odnosne izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ovim zakonom legalizuje se upotreba psihoaktivnih supstanci koje, prema relevantnim istraživanjima i institucijama, utiču pozitivno u postupku liječenja raznih (hroničnih) oboljenja.

Poslanici su ovaj prijedlog podržali sa 40 glasova za, 20 za i 15 uzdržanih.

14.05 – Skupština je prihvatila da u dnevni red i Prijedlog zakona o smanjenju PDV-a za menstrualne potrepštine

Andrija Popović je istakao da se smanjenjem PDV-a na ove proizvode ide u korak sa dobrim evropskim praksama.

“Oporezivanje menstrualnih potrepština jedan je od oblika rodno zasnovane diskriminacije”, kazao je Popović i naglasio da menstrualni ciklus nije stvar izbora.

14.00 – Poslanici su odlučili da se u dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Lider Liberalne partije Andrija Popović predložio je da se u dnevni red uvede Prijedlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Istakao je, tokom obrazlaganje, da već dvije godine ovaj akt ne može da se uvrsti u dnevni red parlamenta.

“Ovaj prijedlog zakona došao je bio da maksimalno podrške 39 poslanika, nadam se da ćete mu ovaj put omogućiti prohodnost i da ćemo ga staviti na sjednicu dnevnog reda”,  istakao je Popović.

13:43

Sjednica nastavljena.

Zatim je Danijela Đurović dala još pet minuta pauze kako bi svi poslanici DPS-a bili u salu kada se bude glasalo o dnevnom redu.

11:45-Pauza od pola sata

Predsjednica Danijela Đurović dala je pauzu od pola sata da bi se razriješilo pitanje da li je stručna služba stavila potpis na mišljenje da je Zakon o predsjedniku u skladu sa procedurom.

11:43

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da se izmjenama ovog zakona po hitnom postupku žele zaustaviti štetne posljedice aktuelnog zakonskog rješenja po ustavno-pravni sistem, odnosno da se Miodragu Lekiću  ne da mandat.

Tvrdi da niko iz DF-a ne misli da treba suspendovati rad odbora i raspravu.

“O zakonu će se voditi rasprava. Ovdje se radi o hitnosti da se zaustave štetne posledice po ustavno pravni-sistem”, kazao je Bulatović.

11:25- Vuković: Danijela Đurović je politički eter; Živković: Tražimo pauzu od pola sata

Aleksandra Vuković

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je sada jasno zašto URA i SNP nijesu glasali za Ustavni sud.

“Jer su spremali ovaj trenutak da oni preuzmu ulogu Ustavnog suda. Gospođo Đurović, ma koliko bio udoban, nije ovo kanabe Aleksandra Vučića, možda ste tamo pomislili da imate moć, ali moć daje država koja vas hrani i brani. Vi ste politički fluid. Vi ste politički eter, kao politički subjekt ne postojite, ali preuzimate ulogu nekoga ko će danas zgaziti crnogorski ustav”, navela je Vuković.

Na to se Đurović zahvalila Vuković na besplatnoj političkoj promociji.

“Nije bitno šta se kaže, nego ko to kaže”, poručila je Danijela Đurović.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je poručio Danijeli Đurović da ona snosi odgovornost za ono što se danas dešava.

“DF se smije i nije čudo jer su vas uveli u zonu krivične odgovornosti”, istakao je Živković.

DPS traži pauzu od pola sata.

“U toku ove pauze tražimo izjašnjenje stručne službe sa potpisom- da li je akt postavljen uredno u proceduri u skladu sa ustavom”, naveo je Živković.

Danijela Đurović

Đurović je na to kazala da stručna služba samo daje mišljenje da li određeni može akt ući u proceduru, a da mišljenje o meritumu daju odbori.

“Kako odbori kad nisu zakazani”, pitao je Živković.

Đurović je odgovorila da će ona stati u zaštitu akta, ali da neće tražiti pauzu da bi se stručna služba izjasnila.

11:21- Mitrović: Dajete mogućnost Lekiću da sebe imenuje za mandatara

Ivan Mitrović

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović ističe da Danijela Đurović hoće da na dnevni red stavi zakon kojim se predstavniku Skupštine daje mogućnost da sebe imenuje za mandatara.

“Zamislite tu nelogičnost. Vaš mandatar je gospodin Lekić. I vi ovim zakonom ćete da date mogućnost Lekiću da predloži sebe imenuje za mandatara. Ovo treba da čuje crnogorska javnist. Ovo ne da nije logično, nego je sramno”, rekao je on.

Na to je Danijela Đurović istakla da ona ništa nikome ne daje, već da je to prijedlog poslanika DF-a.

11:14- Janović: Kroz mantru obračuna sa predsjednikom države, želi se da se kriminalizuje ideja nezavisne Crne Gore

Poslanik DPS-a Nikola Janović ističe da zakonom o predsjedniku poslanici DF-a pokušavaju na mala vrata da izvrše ustavne promjene, zaobilazeći dvotrećisku većinu.

Nikola Janović

“Ovo je grubo kršenje Ustava, predlagači pokušavaju da od predsjednika oduzmu nadležnosti i prenesu je na poslanike. Danas se gazi Ustav, jasno je zašto radi DF, a nije mi jasno zašto to rade druge partije i u tome učestvuju. Kroz mantru obračuna sa predsjednikom države, želi se da se kriminalizuje ideja nezavisne Crne Gore, ideja građanske Crne Gore”, kazao je Janović.

11:05

Poslanik SDP-a Adnan Striković takođe je kazao da su izmjene zakona o predsjedniku države u suprotnosti sa Ustavom.

“Đurović pogrešno doživljava svoju funkciju. Vi možete predložiti sve, to sve bi trebalo da podrazumijeva – sve što je u skladu sa Ustavom i zakonima, ali ne možete predložiti svašta. To “svašta” je ovo što se danas predlaže i nije u skladu sa Ustavom”, rekao je Striković.

Adnan Struković

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da se o zakonu nijesu oglasili matični i zakonodavni odbor.

“”Sramota me predloženog teksta, a mogu misliti kako je pravnicima. Moj prijedlog je da se o ovom prijedlogu izglase matični i zakonodavni odbor, pa da onda zakažemo sjednicu”, naveo je Mugoša, ukazujući da smo došli u situaciju da je politika ispred prava i “to gubi svaki smisao”.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović naveo je da mu nije jasno kako će zakonom promijeniti Ustav.

“Ne možete nešto ovakvo da stavljate na dnevni red. Znate da ste vi i svi predlagači u zoni krivične odgovornosti“, ističe Popović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je Zakon o predsjedniku u proceduri 15-i dan.

10:58- Vuković: Danijela Đurović je ustavorušiteljka

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković nazvala je Danijelu Đurović ustavorušiteljkom, ustavolomiteljkom, koja je uz glasove DF-a došla da provodi ustavni puč koji će se izučavati stoljećima kao prilog najvećoj izdaji Crne Gore.

Onda se obratila poslanicima Demokrata.

“Đe se Demokrate, đe vam je Crna Gora. Nijeste svjesni šta radite Crnoj Gori. DF radi vrlo svjesno i svaka im čast. Ovo je za njih komedija koju su htjeli da gledaju. Vi ste vi pod kapom DF-a. Jedina struktura koja je pobjednica u Crnoj Gori je DF i svaka vam čast. Pobijedila je vaša desničarska politika”, istakla je Vuković.

Destruktivnoj politici, dodaje, doprinose Demokrate i URA

“Doći će to na političku naplatu. Računajte na nas, ne znate što vas politički čeka”, poručila je Vuković.

Njen partijski kolega Dragutin Papović poziva Tužilaštvo da reaguje protiv onih koji hoće upotrebom sile da mijenjaju ustavno uređenje, a Luiđ Škrelja ističe da je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore pučistički zakon, koji je kreirala maglovita parlamentarna većina.

Dragutin Papović

10:53- Eraković: Želite da srušite Crnu Goru

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da se nalazimo u ozbiljnoj situaciju u kojoj Danijela Đurović kumuje.

“Jasno je da ovom procedurom i ovim zakonskim rješenjem želite da srušite Crnu Goru”, istako je Eraković.

Jasno je, kaže, zašto nemamo Ustavni sud.

“Upravo da biste mogli da sprovodite ovakve mehanizme. U sličnim situacijma kao što je bila Podgorička skupština, istorija je sudila na pravi način. Istorija će suditi kako se vi sada ophodite”, poručio je Eraković Đurović.

Jevto Eraković

10:41-Živković: Ovo je ustavni puč

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da poslanici Demokratskog fronta traže da se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine nađu i izmjene prijedloga zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku. U prijedlogu zahtijevaju da se akt donese po hitnom postupku zato što, kako tvrde, predsjednik države Milo Đukanović nije, shodno svojoj ustavnoj obavezi, dodijelio mandat za sastav Vlade kandidatu koji je dobio podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine Crne Gore.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je kazao da razumije političku potrebu DF-a da urušavanju dnevni red, djeluju suprotno demokratskim principima, te da sprovode ustavni puč.

Danijel Živković

“Razumijem DF, ali ne razumijem druge kolege koji pristaju da budu vagoni ove lokomative koja pokušava da uruši i degradira Crnu Goru”, istakao je Živković, poručujući da Đurović preuzima direktu odgovornost za rušenje Ustava.

Usvajanjem ovog dnevnog reda, dodaje on, ulazi se u zonu krivične odgovornosti.

Đurović je rekla da je to zakonsko rješenje upućeno u skladu sa procedurama i zakonima kojima se tretira rad parlamenta.

“Tako da je definitivno na poslanicima da odluče koliko je u skladu sa zakonom i Ustavom. Stručna služba ga je odobrila, nije moja odluka da li će biti u proceduri ili ne”, rekla je Đurović.

Ona je navela da nije na njoj da ulazi u meritum zakona, dodajući kako očekuje da to zakonsko rješenje prođe i skupštinske odbore i da se u tom domenu razmatra koliko je u skladu sa zakonom i Ustavom.

“Mislim da je procedura ispoštovana, na poslanicima je da se izjasne šta će ući u dnevni red”, rekla je Đurović.

Poslanik DPS-a Danijel Živković pita kolege da li je ovo zakonsko rješenje u skladu sa ustavom.

“Ovo je ustavni puč. Znate šta bi ostalo ako se usvoji ovo zakonsko rješenje. Da neko slobodno uđe u zgradu Predsjednštva i pokuša da iseli predsjednika iz zgrade Predsjedništva”, istako je Živković.

O čemu će se danas poslanici izjašnjavati

Poslanici će se izjasniti o više zakona koje je predložila Vlada – obligacionim odnosima, parničnom i vanparničnom postupku, upravnom sporu, elektronskom dokumentu, efikasnom korišćenju energije.

Na dnevnom redu je Godišnji izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2019, 2020. i 2021. godinu i radu Savjeta za finansijsku stabilnost u tri prethodne godine.

Poslanici će razmatrati izveštaje o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za prošlu godinu i radu Sudskog Savjeta i ukupnom stanju u sudstvu.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu Agencije za sprječavanje korupcije za prošlu godinu, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Godišnji izvještaj o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2020. i 2021. godinu.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na sjednici 2. juna.

Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, kaže se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor je, većinom glasova, ocijenio da je predloženi zakona o popisu u skladu sa Ustavom.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hrvoje
Gost
Hrvoje

Što vi je ljudi? Oće li mi ko ovdje reći što je to DPS uradio za CG ikada osim što su punili svoje džepove o trošku države i sad im je sve napad na CG…kako ne.

Gastos
Gost
Gastos

Vi najbolje znate šta je Ustavni puč. NATO je najbolji primer.

free samples
Gost
free samples

e tacno udjem na ovaj portal svako jutro da da se sit isplacem nad sudbinom Crne Gore! Ajte se malo prvo vi novinari pa onda armija botova opustite ! Crna Gora je tu nije odnesena,premjestena ,ukinuta ili sta vec niti ce biti!Da je pokradena jes’ pokradena je ali to je pitanje za DPS i satelite a ne za danasnju vlast… Više »

Fendi
Gost
Fendi

Ako Dps misli da je to Ustavni Puć, neka da Ustavnom Sudu da se vidi da li je to tako, jedino on daje tu ocijenu. A ako kažete da hvali jedan Sudija tog Suda, pitat ću vas zašti ga niste izabrali na zadnjem gkasnhu. Da li je možda baš zbog toga da Ustavni Sud ne bi radio, i da mogli… Više »

Stevan🇲🇪
Gost
Stevan🇲🇪

@Fendi
Ne, već zbog toga što na odboru treba da se dogovore svi čiji su glasovi neophodni za izglasavanje audija ustavnog suda, iz Dps-a je fino rečeno da se ne mogu izabrati sudije koje nemaju njihovu podršku, shvati da moraju biti kompaktibilni

ddd
Gost
ddd

Zašto se ne organizuju protesti??? Hoćete li da puštiti da sve unište?

Zdravko
Gost
Zdravko

Ko i sta da uniste? Ukapirajte da je to vecina. Narod to hoce i tako ce da bude.

Stevan🇲🇪
Gost
Stevan🇲🇪

@Zdravko
Ukapiraj da zakonom ne može da se definiše ustav, ustav je najviša instanca

Nacertanije
Gost
Nacertanije

Djurovic je dobila instrukcije i naredjenja od AV kad je bila skoro u Beogradu i upravo je pocinila tesko krivicno djelo protiv ustavnog uredjenja drzave za koje je zaprijecena kazna do 15 godina zatvora . I snosice veliku odgovornost za sva dalja desavanja jer suspendovanjem Ustava vise ne vaze ni zakoni i nastupio je haos i otvorena diktatura DF –… Više »

Monako
Gost
Monako

A kada je DPS pravio većinu i kršio ustav tad je to bilo u redu nemojte tako budite parlamentarni!!!

Bot
Gost
Bot

Bravo neka je sa srećom, hitno lustraciju svih dps članova, ukidanje imuniteta, pa svi da grade novi zatvor novi dom.

oooo
Gost
oooo

SD, SDP, DPS, i ostali procrnogorci sami ste krivi za ovo stanje u Crnoj Gori i ove srbijanske sluge to odlicno znaju i odlicno koriste trenutnu situaciju ruseci Crnu Goru dje god stignu ne bi li je sto lakse i brze gurnuli u Srbiju. Ovo je 2018. god II dio.

Zdravko
Gost
Zdravko

Kako se jezite od Srbije i pravoslavlja a mi jedan te isti narod. Nece brat na brata ukapiraj.

Stevan🇲🇪
Gost
Stevan🇲🇪

@Zdravko
Bogomi 1918. nas nijeste žalili

Igor
Gost
Igor

Trazili su,dobili su,par ljudi napravilo milione ostali umiru od gladi,sto sijes to znjes.

Komita p z
Gost
Komita p z

Nikola DJuraskovicu raskini koaliciju saizdajničkom Urom na Cetinju . Ovo je prešlo crvenu liniju

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo je vijest godine i prikazuje pravi stanje stvari.Posle skupštine poslanici dps su se pozdravili sa okupljenim demonstrantima i otišli su kući na kasnu večeru i lijep odmor,umjesto da preskoče večeru i da se priključe demonstrantima i da ostanu sa njima i čak da ih predvode.Vazda su poslanici dps bili pametni.

Spasoje
Gost
Spasoje

Odmah napustiti skupstinu i krenuti sa protestima.U boj u boj u boj za narod svoj.

Crna gora
Gost
Crna gora

E ocemo vala sad radi Mila izlazit , ajde vise ste dosadili i sa skupstinom i sa tim vasim cirkusom. Takvoj skupstini treba zabranit prenos.

mili
Gost
mili

Pa ništa strašno….nije to upereno protiv aktuelnog presjednika nego će da vazi i kasnije…mi nemamo ni zakon o Vladi i Skupštini što je nevjerovatno…neko je svjesno decenijama ostavio nedefinisano i haotično stanje

montenegro
Gost
montenegro

Cirkus što se radi… Sreća je što je CG u Nato, da nije jebali bi nam sve po spisku…

Dejan
Gost
Dejan

Neće cutke ali sedeci hoce

Stevan🇲🇪
Gost
Stevan🇲🇪

Ne podržavam ni Mila ni Dps, ali ovo više nema veze sa politikom, ođe se radi o opstanku, idemo na ulice zbog predaka i zbog potomaka🇲🇪

Dunja
Gost
Dunja

Izadjite iz SKUPTINE nijesu vas zavezili jadni nebili stanite ispred naroda i uz narod pokazite otpor kakav dolikuje ovoj drzavi ,a ne mlatite vise praznu slamu ,a niko vas ne ferma dva posto!!!Svi redom isto ponavljate krse USTAV krse zakone pa oni to rade vec dvije godine gaze li gaze ,a vi gledate!

STOSTO
Gost
STOSTO

Ali su dokazali da Milo nije kršio Ustav, je li ovo realno?! Daliborka Pejović je izdominirala u pravnim stvarima. Srušiše nam državu a vi se češljajte.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne izlaze, jer znaju da ne krše Ustav, samo vas malo “pale” ka i do sad

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Skupština od večeras ne postoji. Kao ni ustav.

Realista
Gost
Realista

A dosad je sve postojalo i funkcionisalo perfektno..

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Postoji,, dok god većina koju je izabrao narod odlučuje, postoji i postojaće… ne zavisi to od vas, niti je ikad.. Nek je vječns CG..

anonimno
Gost
anonimno

Svi na ulicu vise nema cekanja

neznastk
Gost
neznastk

Na ulicu ali ne da se pjeva i maše nego udar na izdajničku kvislinpku uzurpatorsku ba..ru.

Vesko
Gost
Vesko

Ocu eto me odma idemo za tobom.. Javi kad krenes

Cojke
Gost
Cojke

Jedino što zamjeram DPS-u je ovo huškanje naroda u smjeru Srbi vs Crnogorci. Nikada se to ne bi dovodilo u pitanje i sad možda ne bi izgubili par puta zaredom da to nisu radili. Druga stvar, Crna Gora je mala država, i pored toga sve imamo, bogom dana za turizam kakav svjetske turističke metropole imaju. Mogli smo svi izreda biti… Više »

Nikšić uz Cetin
Gost
Nikšić uz Cetin

Zloga im rada! 😡
Ustaj Crna Goro!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Stani jadan
Dje gori?
Da se naspavamo,stice se….

SRK
Gost
SRK

IZDAJA !!!!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Znači ako usvoije zakon da onaj ko ima više poslanika, i ima većinu u Skupštini da on mora imati Premijera, to je tebi izdaja.
Pa ukinute izbore onda, postavite Mila za Kralja… Milo prvi…i to proglasite Demkkratijom

atonjihcekat
Gost
atonjihcekat

Nema više Ustava, to znači da je Abazoviću, Kneževiću Mandiću, svim poslanicima funkcionerima itd. prestala funkcija i da njihove dužnosti, neka obezbiježenja vozila itd. i sl. i što je najgore ne vrijede više no bilo kakvog teroriste ili uzurpatora nečega. Vi ste upravo srušili i policiju i vojsku, i svu vašu zaštitu. Vaše funkcije više ne postoje. Niti vaša niti… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Ajte Demokrate crnogorski patriote. Evropski glasajte. Sad vas gledamo ko ste i sto ste.

STOSTO
Gost
STOSTO

Bili i ostali Crkveni kmeri.

Karadag
Gost
Karadag

Ustavom su utvrđene nadležnosti Predsjednika.Svjesni su oni da se to nemože mjenjati zakonom.Hoće po nalogu sa strane da izvrše državni udar i izazovu haos po Crnoj Gori. Bar se znaju imenom i prezimenom izvođači tih prljavih radova na čelo sa ovom Ðurović najpodlijom od svih.

Nebilo vas
Gost
Nebilo vas

Prolom voda im je oficialna u skupstinu sram vas i stid bilo. Tako jacate ekonomiju CG.. ovako bi u svim oblastima da vam moze bit!!

Lomi
Gost
Lomi

Dobra je za kamen u bubreg i gastritis, koji muci vecinu poslanika..

Tokyo
Gost
Tokyo

Prolom je samo ispred dijela DF-a, a Peđa pije vodu Diva. Vidim na slikama i Suzu i Radu. Nisi u pravu.

SasaPG
Gost
SasaPG

To je najbolja voda, znaju nasi predstavnici sto valja. I jos narod placa.

sramno
Gost
sramno

Aleksa drži miting i promociju svoje partije…hah, Vućićev satelit, isto kao DF i URA…Zapjenio klerikalac…umjesto da spriječi ovaj sunovrat. “Demokrata”, hah!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Prije nekolike godine pravnim nasiljem je donesen zakon o slobodi vjeroispovijesti ! To je preokrenulo politicku situaciju u Crnoj Gori ! Ako ovaj zakon bude donesen, a on jeste pravno nasilje, desit ce se novi preokret na politickoj poxornici , suprotan od onog prethodnog !!!

Sale
Gost
Sale

Zakon o slobodi veroispovesti nije bio pravno nasilje, osim pozitivne ocene Ven. komisije, imao je potpuno opravdanje u zdravom razumu…. Spc je htela ovde da ima istorijski kontinuitet koji joj nije u Srbiji priznat… A sto se imovine tiče, trebalo je valjda biti suvisno objasnjavati da je imovina onoga koji to moze nekako da dokaze….Znaci dokumentovano…. porediti sa ovim je… Više »

Boris Popovic
Gost
Boris Popovic

O Crna Goro,
O pasja zemljo,
Kakav sam tek pas ja,
Kad ne mogu bez tebe.

Boris Popovic
Gost
Boris Popovic

Crne Gore ima u nasim srcima, dusi, misli, ubiti je ne mogu. Tiha kapitulacija ponosne drzave, poraz od najgorih, najprimitivnijih, najbahatijih. Zal, tuga, jad, u 21 vijeku drzava, narod, proslost, istorija porazena od dogme. Na zalost, ovom rastakanju nema kraja. Kad javno cine posast i zlokob, sta li ce cinjeti tajno. Namjesten popis, promjena himne, promjena zastave, promjena naslijedja, ekstremi… Više »

Necemo dati CG
Gost
Necemo dati CG

Ne bi do ovoga i ovakvih stvari nikad doslo da ovo evropa ne gura iz nekog razloga! Ali obit ce se i njima o glavu!

Izabela
Gost
Izabela

Crnogorci ne žele nasilje, mislim ni Srbi. Smanjite doživljaje, bogataši i lezilebovići.

Milija
Gost
Milija

Sa pučistima se zna kako se razgovara i postupa.Ti si Sdt tužioce metla i što bi narod rekao obična pometina

Peki
Gost
Peki

Poslanik PzP-a tvrdi da najveći Crnogorci koji su u inostranstvu su “bili lektori ovoga predloga zakona”.-rece Radulovic, misleci na izrode iz Srbije.

izbjeglica
Gost
izbjeglica

🧐 Sve sto se dogadja i prije i posle famoznog 30 avgusta ima nas sto to pazljivo pratimo i posmatramo. Zao mi nevinog naroda a posebno omladinu djecu koja se truju i unistavaju. To trovanje nazalost traje 3 i vise generacija da se izlijeci. Mediji ucinili svoj max da bi se uspjelo u tome. ovo nazalost nemoze na dobro zavrsit… Više »

Milica
Gost
Milica

Ne filozofirajte nego protesti, vi ste s njima sklopili vladu! Ne bilo nas šta dozvoljavamo!

Odza_Veilji
Gost
Odza_Veilji

Ne zasmijavajte me molim vas. Oni su i fizicki gazili Ustav CG u sred parlamenta, nakon izglasavanja zakona o slobodi vjeroispovjesti … a vi se sada snebivate i pitate pravnike nesto ?

LKJ
Gost
LKJ

A Čaki Lekić hoće da bude premijer.

Serdar
Gost
Serdar

Još malo i lopovska DPS sa svojim satelitima će biti skroz razmontiran a sudovi će reći ko od njihovih perjanica ide na dug odmor.

Sale
Gost
Sale

Sudeci po zadnje 2 godine niko…. Vuckov manir, vristi sa TVa bez dokaza i samo grabi kontrolu nad medijima pa ces nauciti narod u sta da veruje, a ne svojim ocima….Orvel

Santa Marija
Gost
Santa Marija

Napustite Skupštinu, novu podgoričku skupštinu. Šta čekate, da možete kroz Skupštinu da zaustavite državni udar.

Objektivno
Gost
Objektivno

Vuksanovic Stankovic,Živković…..moraćete da se priviknete na neka nova pravila,dosta ste nas terorisali 30 godina.Ničija do zore gorela nije pa se evo i vaša ugasi!!!

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Gorjećete i vi sa nama. Nemate kud. vučko vas neće primit!!!

Sunflover
Gost
Sunflover

Pa moraćeš popricekat, oni predstavljaju ovu drugu polovinu CG koja nije jednom nogom u Srbiji, i dok je tako možeš samo da sanjaš da će negdje otići, a ovi izdajnici koji rade sve protiv svoje države i mrze je neće dugo, doći će neki novi ljudi koji ne stavljaju crkvu i naciju ispred svega, pa će te na smetlište istorije… Više »

Kokot
Gost
Kokot

Da se izglasa,građani ne žele više da budu taoci.

Unreal
Gost
Unreal

Čega? Super nik

zoka
Gost
zoka

A ciji stw vi taoci.?Vucicevi ili Porfirijevi .

Vazi
Gost
Vazi

Ne može parlament da smijeni predsjednika, koji ima najveći stepen legitimiteta , jer su ga građani direktno birali. Drugo, ne možete ništa bez Ustavnog suda, tako da trt.

MaestroPgCg
Gost
MaestroPgCg

A nece oni da smjene predsjednik a koji je isti kaa I oni, no oce bez dozvole predsjednika da postave premijera

d.b.
Gost
d.b.

E ovaj zakon je vrhunac crnogorske današnjice. Bruka.

Jul
Gost
Jul

Ako sada ne izadju ljudi na ulice, ne znam kada ce.

Ada
Gost
Ada

Jos su tu

Cuca
Gost
Cuca

Predsednik do sada u najgoroj situaciji od kad je u politici. U bezizlaznoj situaciji , na kraju će biti prisiljen da raspiše izbore iako zna đe i je i da na njima nema šta da traži. Dps je prošlost, kome to nije bilo jasno poslje 30 avgusta bilo je poslje Nikšića, Mojkovca i Centinja opština đe nisu gubili 20 godina.… Više »

.Mila!
Gost
.Mila!

Ovo je priprema terena za potpunu devastaciju
Crne Gore kao Države!
Sada će jedno po jedno sprovesti u delo, kako bi pripremili kradju sledećih izbora, pripremu popisa sa starim ambasadorom Srbije i tako dalje !
Očigledno nas više neće biti na mapi !

zoka
Gost
zoka

Bez patetike.Dosta smo nijemo sa strane posmatrali sta izdajnici rade.Vrijeme je da se otrijeznimo.

Antiqa
Gost
Antiqa

Zakon stupa na snagu ukazom i potpisom predsjednika države. Svaki zakon. Šta je ođe plan?

CG ❤️
Gost
CG ❤️

Kad će DPS skupiti snage i hrabrosti da jednom izađe i protestvuje ispred Skupštine CG.
Ako je ovo protivustavno šta čekate više.
Ili je ovo još jedna prazna priča i bacanje prašine u oči CG patriotama.

Tocilo
Gost
Tocilo

Nije problem u Dps – u koliko u narodu. Građani su ti koji treba da izađu na ulice i iskažu svoje nezadovoljstvo. Niko ne može da trpi ka Crnogorac. Šta smo sve spremni da progutamo, imamo stomak mimo sve narode. Ovako, ko nas gleda sa strane zaključiće da nam je sve potaman. Potpuna letargija, a od kuknjave po medijima nema… Više »

Eto tako
Gost
Eto tako

Ko da izađe kad vas nije ostalo 10%…i to sto čas ima sramota sramota ih je od samih sebe…

Someone
Gost
Someone

Biće grdno ako im prodje da ga smijene, ja vjerujem da se ovo neće desiti, jer nas ne bi bilo poslje toga

Bodin
Gost
Bodin

Ne vala da Milasa smijene nastao bi Armagedon. Propast planete. Xaxxaxaxa

RRRRRR
Gost
RRRRRR

Čiji je 41 glas za mandatara? Lekić sam sebe predlaže i glasa.

Rols Rejs
Gost
Rols Rejs

Zna li ova ekipica da, u nedostatku Ustavnog suda, zaštita Ustava postaje obaveza svih građana države, fizičkih i pravnih lica… bukvalno kao odbrana zemlje?

Vazi
Gost
Vazi

Pa ne znam šta im je plan bez Ustavnog suda. Nije mi jasno.

Mr.Montenegro
Gost
Mr.Montenegro

I Đurovićka. Kupuje ih Vučić k’o bombonice.

Zoran
Gost
Zoran

Demokrate maze SNP a Djurovicku ne priznaju kao predsjednucu, nego je nazivaju koleginicom. Sad sa koleginicom u istu tikvu p***. Kostalo vas je ta saranje dosta na lokalnim izborima a jos vise ce na parlamentarnim i jedne i druge.

Milan
Gost
Milan

Hoće li se sto pitat makar u svoju kuću,zna li se što ?

MaestroPgCg
Gost
MaestroPgCg

Da nije Dps cinio sto je cinio sad bi mi izasli, otisli do skupstine, usli unutra i sve ih posamarali u najmanju ruku

Eto tako
Gost
Eto tako

Pa jes, aj sad da nam sruse drzavu jer smo ljuti na dps

Done
Gost
Done

Jesu li urasi srecni kolko su daleko dogurali? Samo je pored svih sramota koje su priredili za ove dvije godine falilo da pogaze Ustav. I evo, i to su zavrsili. Ima li iko da se stidi iz te ure, od sake jada kolko ih je ostalo?

Bodin
Gost
Bodin

Evo ja se ne stidim nego naprotiv uzivam. A Crnogorac sam 200% i glasam Uru. Pozdrav.

Sale
Gost
Sale

Neces to biti uskoro nego Srbin iz CG… Bravo ti ga u pamet

srki
Gost
srki

Milo raspušti skupštinu i raspiši izbore, preduhitri ih u naumu!

milica
Gost
milica

Da se uhapseni oni koji su 2016 rusili drzavu danas ne bismo dozivjeli da nemamo vise drzavu.

Gusinje
Gost
Gusinje

Sve partije koje su za Crnu Goru odmah da napuste Skupstinu-ovo postaje Podgoricka skupstina-ne dajite im legitimitet

Antiqa
Gost
Antiqa

Došli su s ulice (litije), otići će samo s ulice. A vi se nadajte demokratiji i dijalogu do mile volje.

Kiverna
Gost
Kiverna

Aleksandar Vučić ima 41 vazala u Parlamentu Crne Gore.
Razlike su, izgleda, u nijansama: sprovode se prioritetno zahtjevi Beograda.
Gori su no što je ikad DPS bio, bijedni su do beskraja.

, , ,
Gost
, , ,

Predsjedniče Đukanoviću dužni ste da štitite ustavni poredak države, a to znači da treba da raspuštite Skupštinu dok još ima vremena.

Mijo
Gost
Mijo

Dobili bi pravog,jadnog i bijednog izdajničkog velikosrpskog mandatara beo obraza!

oooo
Gost
oooo

Svi pricaju o tome sta ce istorija nekad pricat. Uradite vi nesto konacno i konkretno da sacuvamo ovu mrcenicu od drzave od ovih domacih Srba i od komsijske Srbije da ne bi nasa djeca ucila ka mi o 1918. kako smo izgubili drzavu 1918. i 2022 ili 3. god.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Najjace je ovo kad daju pauzu pola sata ,a onda se pojave poslije nekoliko satî,e to vam je pokazatelj koliko politicari cijene ovaj jadni i napaceni narod koji sve to placa.
Trpi jadni narode i cuti evo vise od 30 godina.

ananas
Gost
ananas

Predsjednik neka podnese ostavku, pa ce im klinac bit i jedan zakon potpisan. A Mila ponovo za predsjednika!

Alienware
Gost
Alienware

DF, URA, Demokrate i ostali slicni su poltroni Srbije i neprijatelji CG…dobijaju glasove, jer je narod gladan, te placaju bolje nego DPS. Zasluga svakog haosa u CG su gradjani, bilo na ulici ili u poslanickim klupama. DPS je imao vremena od 2006. da napravi nesto korisno i dobro u CG, ali su izabrali punjenje svojih dzepova i odrzavanje cetnickih partija… Više »

Fendi
Gost
Fendi

Pošto je dobila Evropa sad a imaju partiju tek 2mj ko je kupio narod za njih, da nije Burkina Faso

Santa Marija
Gost
Santa Marija

Procrnogorska opozici odmah, ali ODMAH, da napusti Skupštinu. Postoje drugi načini demokratske borbe, u Skupštini je pokušaj državnog udara.

Danilovgrad🇲🇪
Gost
Danilovgrad🇲🇪

Zamisli da poslanik najobičniji iz najmanje partije, imenuje sam sebe za mandatara.Pa ovo ni u filmove nema, ovo samo u spc i DF sateliti izmislili.😂😂😂😂😂

LKJ
Gost
LKJ

Učešćem u ovakvoj raspravi DPS je dao legitimitet rušenju države. Šta tu radite uzaludnici, ovo je državni udar?!

Zoran
Gost
Zoran

Demokrate, rekoste da ste za Crnu Goru. Poslusajte DF najvece crnogorske izdajnike. Vuciceve podre*** muve. Vi ste odgovorni za ovo danas sta ce se desiti. Samo vas gledamo. ☝️☝️

Niro
Gost
Niro

O stetnosti prica ovaj Bulatovic koji zivi na racun gradjana vise od trideset godina sranota.

radojka
Gost
radojka

Vi sto sjedite u tim klupama a rusite Crnu Goru i napravili ste haos od Drzave bolje vam je dajte ostavke.Ova Djurovic pod hitno da ode sa te funkcije.Sram vas bilo dokle ste spremni ici.

Seka
Gost
Seka

Ovo je teror sto rade protivnici drzave. Sto mi gradjani Crnè Gore jos cekamo. Svi na proteste da se spasavamo, demokratski i evropski.

Eviva da je ziv
Gost
Eviva da je ziv

Bili izbori Seko pa ste debakl dozivjeli, ne dolazi se na vlast preko ulice no izborima

Zoran
Gost
Zoran

E ti znas kako se dolazi na vlast. Ne dolazi se na vlast sa parama Vucicevim. Eto koji ste karakter kad vas moze kupiti neko. Pihhh

Nela
Gost
Nela

Djurovic u kanabeu Vucica 🤑🤑🤑🤑 kako bi se covjek prevario

Terra_nova
Gost
Terra_nova

Ovo što radi DF uz amin URE se zove državni udar, jer su riješeni da mimo USTAVA Crne Gore žele da promijene zakon na nelegalan način…

Lab
Gost
Lab

Ovo je pokušaj puča.Ako se ovo usvoji to znači da više ne važi Ustav i zakoni i da svako može da radi kako hoće ,a to znači građanski rat

Cg Ne Pamti Ovo
Gost
Cg Ne Pamti Ovo

Jedan je Đukanović Milo polakote samo.🇲🇪👊
Zube slomiste, ništa ne učiniste uzalud se trudite.Polako samo jedna je CG.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪☝️

Lomi
Gost
Lomi

Tuznk i jadno sto cg identidikujes sa milom.

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

A što radi špijuni, u CG a to su DF i ostala četnička brigada.

Mitar
Gost
Mitar

“Eraković: Želite da srušite Crnu Goru”. A oni mu odgovaraju: E? I? Pa na tome smo zasnivali nase stranke i dobili ogromnu vecinu glasova! Obrati se biracima!

marius
Gost
marius

Ovako i treba. Kad je cio svijet reka da je odje bio pokusaj drzavnog udara 2016-te, vi niste uhapsili optuzene, no ste ih pustili da i dalje rovare, i satiru drzavu. Da ste to ucinjeli, sigurno sad ovako ne bi bilo. Druge bi pjesme se po CG , sad pojale.

PG 69
Gost
PG 69

Odvratni IZDAJNICI
Koliko PARA vam treba
Koliko još

Tara
Gost
Tara

Zamislite..kad pucisti-teroristi predlazu ovaj neustavni zakon..a Djurovicka..i ostali sute..znaci pomazu..u ovom zlocinu..
Pod Hitno treba skupstinu raspustiti…i uvesti nesto..sto bi CG odbranilo!

Tivat
Gost
Tivat

Skupština donosi Zakone, ako Dps misli da je neustavno neka se žali Ustavnom Sudu i neka onaj koji je jedino zadužen za to, neka on kaže da li je sustavno, a ne Dps, ili Df…

Munjoz
Gost
Munjoz

Pogledaj DF, dok priča a Maja Vukićević maše glavod odpozadi.Lao kad dritan priča, a Adzić maše isti lonac.😂😂😂😂😂
Maja Vukićević kolko, je imala glasova u Bar?
A što je ovo kukala ti, majka Cg.

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Nacionalnost: Crna Gora
Etnicitet: Crnogorac
Jezik: Crnogorski
Religija: Hrišćanstvo, Istočno Pravoslavlje

Top
Gost
Top

Treba crna gora da bude dio open balkana jer nemamo dovoljno kadrova, eno vidite 18 ambasadora nam fali . Znaci to bi se nadoknadilo radnom snagom iz srbije.

ananas
Gost
ananas

treba nam kadrova, dok imamo tebe!

Neko drugi
Gost
Neko drugi

Narod baš interesuje, popis stanovnistva a makte ovu vladu spc’a više smo je sitiiiiii.
Nek jedu u narodnu kuhinju, i dobro je.

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Vi je maknite na izbore.

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

df cetnici optuzeni tetoristi ZASTO NIJE IZA RESETAKA ko u TURSKOJ DOZIVOTNO nego ga pustio i dalje SJEDI u skupstini koji UZAS ???

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

cetnici prédose crvenu liniju na pomaku je drzavni PUC situacija NIJE dobra spc i monstrumi koji su u crkvi sa abazivicem BITANGOM ovo je njihovo maslo ? Izgleda da ce NATO morati poslati specijalce na cijelu teritoriju cg da bi se cetnici ohladili ? ERDOGAN TURSKA je kralj SVE koji su protiv drzave hapsi trpaj dozivotni zatvor prvo df cetnike… Više »

Send this to a friend