Politika Petak, 14.05.2021.

Deset do Osam – Jasnost i Glasnost Brisela

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Jasnost i glasnost Brisela

Dok je Brisel koliko toliko jasan da Zakon o državnom tužilaštvu nije ispunio uslove Venecijanske komisije, pakovanje te poruke u zavijene forme, i pohvale “naporima” vlade i spremnošću da se uvaže ti isti stavovi, čine da vlada koristi izjave i ćutnju evropskih zvaničnika kao podršku politizaciji tužilaštva. Pisao sam o tome juče u posebnom tekstu. Tonino Picula je juče tvitnuo taj isti generički tvit koji se kopira po Briselu ovih dana, a koji ništa konkretno ne govori. Kada komisija to napiše, to je razumljivo, ali poslanici u Evropskom parlamentu moraju biti jasniji. Razumio bih i potrebu da se ograde od podrške bilo kojoj političkoj opciji, ali dok PES i EPP ćute, Evropski zeleni i evropska ekstremna desnica direktno i jasno podržavaju crno-zelenu koaliciju na vlasti u Crnoj Gori. Šef delegacije za saradnju sa Crnom Gorom Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik, reagovao je kasno sinoć malo jasnije i tvitovao kako ga zabrinjava reformski put Crne Gore nakon donošenja zakona.

Bratske provincije

Nakon što naši zvaničnici prilikom odlazaka u Republiku Srpsku pristaju na to da im se državna zastava stavlja u rang sa entitetom susjedne države, ponižavajući tako i susjednu BiH i svoju zemlju, sada se sve češće može čuti teza o bratskim državama i entitetima. Ako postoje bratske države i entiteti, onda postoje i nebratske. Prvo je ministarka Vesna Bratić u “bratskoj Srbiji” dočekana kao heroina oslobođenja Crne Gore, a onda je i premijer tokom posjete Grčkoj sreo Milorada Dodika, i rekao mu da u Crnoj Gori “imaju brata”. Diskurs nekada govori više o skrivenoj agendi ove vlade koja može dovesti do ozbiljnih nestabilnosti ne samo u zemlji nego i regionu.

U pravu je Andrej

“Neka im Lepog” mudro je juče zaključio Andrej Nikolaidis. U pravu je ovdje Andrej, cijela opozicija i treba da napusti skupštinsku salu i ostavi vladajuću većinu nasamo sa Vladimirom Leposavićem i sa genocidom. Da se u tišini dobro pogledaju u oči i da glasanjem pokažu svijetu ko su. Demokrate će tada moći da glasaju protiv bez DPS-a, ali bez dovoljnog broja glasova da ga smijene. Ovako bi nova vlast morala da objašnjava mnogo na stranim adresama. Što bi im opozicija pomagala da rješavaju svoje probleme? Da bi mogli da se hvale “evo smijenili smo negatora genocida”. A nisu ga smijenili. Može ga smijeniti samo opozicija.

Ćutnja crnogorskih intelektualaca

Đorđe Balašević je davno procijenio tržišnu vrijednost intelektualaca koje “kupiš za špricer i kavurmu”. Čast izuzecima. Ipak, ćutnja jednog dijela crnogorskih intelektualaca para uši. Ponašanje Crnogorske akademije nauka i umjetnosti je odličan primjer toga. Adnan Čirgić je juče u intervjuu Anteni M govorio o tome. CANU sa ovakvim ponašanjem podsjeća na svoje sramno djelovanje tokom devedesetih.

Četničko slavlje u Nikšiću

Prekjuče se u Nikšiću slavilo uz “Morem plovi jedna mala barka” da ne zaboravimo da za povod za slavlje treba zahvaliti i Tatjani Bečanović i pokretu URA. Slavilo se navodno zbog dana svetog Vasilija Ostroškog, ali nikšićki četnici (simpatizeri ravnogorskog pokreta) slavili su imenovanje njihovog mladog saborca Marka Kovačevića za prvog čovjeka grada. Hvala Uri i Tatjani Bečanović.

Sin koji to nije

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović priznao je sinoć u emisiji Načisto je njegov sin vlasnik nelegalnog objekta u Budvi. Tvrdnje da taj objekat pripada ministru početkom februara iznio je poslanik DPS-a Petar Ivanović. “Ima onih koji kažu da ste Vi lično zainteresovani da se ništa ne ruši nego da sve ostane po principu taknuto maknuto. Funkcioner DPS- a Petar Ivanović Vas je javno optužio da ste sami vlasnik nelegalnog objekta u Budvi. Da li je to tačno”, pitao je novinar. Odgovor ministra koji kao da je izašao iz španskih serija, možete pogledati ovdje.

Toliko za danas i za ovu nedjelju. Čitamo se ponovo u ponedjeljak. Uživajte u vikendu ako možete.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krcun
Gost
Krcun

Žalosno je to da nam državu vode najgori među nama u svakom smislu te riječi.

Racko
Gost
Racko

Najteza je bratska ljubav.

Mashan
Gost
Mashan

Podrka za Braticu uinat ovakvim tekstovima. Moze bolje Ljuka

Send this to a friend