Politika Ponedjeljak, 11.10.2021.

Deset do Osam – Dritan Premijer, Medojević Bezbjednosni Koordinator

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Dritan premijer, Medojević bezbjednosni koordinator

Ovo su samo neke od gomile informacija koje slušamo u vezi sa rekonstrukcijom crnogorske vlade. Čuli smo da PzP hoće Medojevića na mjestu koordinatora bezbjednosnih službi umjesto Abazovića, ali sada evo čujemo da je za premijera to neprihvatljivo. Demokrate optužuju Uru da želi da obori vladu, i da Abazović ima premijerske ambicije.

Iz Bošnjačke stranke govore da je proevropska vlada sa manjinama jedini put, i to podgrijava glasine da se Abazović odvojeno sastaje sa predstavnicima SDP, SD i manjina i da dogovara “prevrat”. Demokrate bi jedva čekale dokaz za ovo jer se njihovo prepucavanje sa Urom nastavlja na dnevnom nivou. Sada Demokrate prozivaju Uru zbog šurovanja sa DF-om oko pravosuđa, dok Ura proziva Demokrate za licemjerje kada kažu da ih funkcije ne interesuju.

U osnovi je razlika između toga što Demokrate podržavaju prijedlog Krivokapića, dok Ura insistira na ekspertskoj vladi koja nikad nije postojala. Napadima na Uru se pridružio i Goran Danilović. Od mikro-partija iz vladajuće koalicije i SNP je za hibridni model eksperata i političara. Ono što je sigurno je da dogovora brzo neće biti, a bez funkcionalne vlade sa sve visočijim cijenama, i sve nižim standardom života građana ulazimo u veoma dugu zimu.

Premijerova antitjela

Direktor Instituta za javno zdravlje je tokom vikenda branio premijera zbog odluke da se ne vakciniše opravdavajući odluku visokim nivoom antitjela. Galić je tiho rekao da oni preporučuju vakcinaciju, ali je, kako rekosmo, cilj obraćanja bila apologija premijera.

Simpatičan je bio komentar Nikole Zirojevića iz SD-a da se premijerova krv treba patentirati.

Šalu na stranu, dosta su zbunjujuće poruke u javnosti, kao i ona našeg doktora iz Rusije koga forsiraju Vijesti, a koji reklamira Sputnjik, o tome da ima 15.000 antitjela i da može “u crvenu zonu bez maske”. Na ove tvrdnje reagovala je dr Marija Backović, istraživačica na Pasterovom institutu u Parizu. Ukratko, Backović kaže da su i umrli od kovida puni antitjela, i da je imunuloški odgovor na virus dosta kompleksniji od pukog brojanja antitjela.

Uhljebljivanje 2.0

Vlada Crne Gore imenovala je Danila Mrvaljevića za vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva Crne Gore. Mrvaljević je kadar Demokrata. Danila su prije toga bili uhljebili u Budvi gdje je rijetko dolazio na posao sabirajući iskustvo za Cetinje. Ovo je samo još jedno u nizu mnogobrojnih uhljebljenja pred izbore u gradu zakazane za 5. decembar.

Institucionalizacija ekstremizma

Pravoslavno bratstvo Zavjetnici Tvrdoš Nikšić, militantna pravoslavna organizacija, čiji pojedini članovi su u bezbjednosnim evidencijama označeni kao bezbjednosno interesantne osobe zvanično su se registrovali kao nevladina organizacija, piše Pobjeda. Bratstva pravoslavnih omladina osnivaju se širom Crne Gore po sličnom principu već duži niz godina, gajeći militarističku kulturu u okviru koje se širi vjerski i nacionalistički ekstremizam.

Primjer za mnoge

Ugledni crnogorski iseljenik i humanista iz Sjedinjenih Američkih Država Blažo Sredanović donirao je Prijestonici Cetinje 100.000 eura koje će biti podijeljene djeci iz 20 porodica u stanju socijalne potrebe. Prijestonica će donirani novac prenijeti na račune porodica nakon lokalnih izbora koji su zakazani za 5. decembar kako bi se izbjegla politizacija ovog humanog čina.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Expert
Gost
Expert

Tacno tako

Engels
Gost
Engels

Ocemo Meda za premijera

Nagual
Gost
Nagual

Kad bi Dritan postao premijer to bi teže palo DPS-ovcima nego kad bi na to isto mjesto dosao Mandić ili Knezevic

Send this to a friend