Politika Ponedjeljak, 21.02.2020.

Deset do Osam – Tehnička Umjesto Manjinske Vlade?

Dobro jutro! Sve se češće čuje tehnička umjesto manjinske vlade, uvodi li Dritan to DF na mala vrata u vladu, DF i dalje prijeti blokadom, SDP se i dalje svađa sa intelektualcima, Abazović napada civilni sektor.

Tehnička umjesto manjinske vlade?

SNP oteže formiranje vlade što zbog pritisaka iz koalicije što zbog otpora iznutra. Abazović je u toku prošle nedjelje najavio formiranje tehničke umjesto manjinske vlade. Dok Bečić na protestima već likuje govoreći o neuspjehu manjinske vlade, možda Abazović u ovome vidi izlaz iz situacije i način da sa sebe skine breme odgovornosti. DF je kao na volej dočekao ovu asistenciju Abazovića i nudi tehničku vladu sastavljenu od nestranačkih ličnosti ili vladu sastavljenu od političara. Čini se da Abazović pokušava da sačuva dosadašnju parlamentarnu većinu ovakvim manevrima, u isto vrijeme otvarajući vrata Frontu da uđe u vladu.

Front i dalje prijetnjama blokadom i protestima podgrijava tenzije i ucjenjuje Abazovića, dok je Bečić i Demokrate rade ono što najbolje rade, kroz proteste obilaze teren jačajući homogenost članstva. Za vikend su bili u Nikšiću i na Žabljaku. U Nikšiću su sačekali Abazovića ispred RTV Nikšić i dobacivali mu, dok ih je on provocirao iza obezbjeđenja.

Demohrišćani/Evropa Sad ubrzano gube na značaju. Spajić učestvuje na protestima, ali je nevidljiv. Krivokapić za učešće u protestima nagrađuje militantni Miholjski zbor dotacijama iz budžeta, ali kako stvari stoje ta priča sa partijom je osuđena na propast.

SDP-ov usud

Nakon što se Konjević pravdao zbog Đuraškovićevog niskog napada na Nemanju Batrićevića, Andreja Nikolaidisa i Aca Radomana, uspio je da u emisiji kod Senada Pećanina nazove Mija Popovića “gospodskim Kastorom” aludirajući na Kranjčevićevu pjesmu koja se u Konjevićevo vrijeme učila u školi. Pjesma govori o ostarelom psu koji za komad “masne kobasice” gospodaru bespogovorno “liže pete”. U SDP-u očigledno nervoza raste, jer kad se ovo omakne poslovično trezvenom Konjeviću, onda unutar partije raste svijest o tome da se ubrzano topi podrška koju su mukotrpno skupljali u prethodnih godinu i po dana. Evo je i jedan od lidera njujorške dijaspore Esad Rastoder povukao svoju podršku ovoj partiji.

Abazović udario na NVO sektor

Izjava potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da su pored političara, mafije i kriminalaca, i nevladine organizacije među onima koji kao prepreka stoje na evropskom putu Crne Gore, dio je javnog diskursa vodećih političara za koji smo smatrali da, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a, više nema prostor na javnoj sceni, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Kovačević novi gradonačelnik Pljevalja

Rajko Kovačević biće novi predsjednik Opštine Pljevlja, saznaje CdM. On će na toj funkciji naslijediti doskorašnjeg prvog čovjeka te opštine Igora Golubovića koji je 10. februara podnio ostavku nakon kontroverzi oko grafita posvećenih Ratku Mladiću. Rajko Kovačević je bio poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore u tri mandata, obavljao je funkciju portparola DPS-a, a u dva mandata bio je šef kabineta Mila Đukanovića.

Đukanović u Minhenu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je na 58. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. Đukanović je imao niz bilateralnih susreta. Sastao se sa Lajčakom, ali i sa liderkom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskom. Susreo se i sa regionalnim liderima, premijerom Sjeverne Makedonije Kovačevskim i predsjednikom Slovenije Pahorom.

Konferencija je prošla u znaku krize u Ukrajini, i najviše pažnje je privukao govor predsjednike Ukrajine Volodimira Zelinskog, koji je kritikovao Zapad što već nije uveo sankcije Rusiji, nego se čeka da invazija počne, da bi se tek onda reagovalo.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Levis
Gost
Levis

Ovaj potez SDP,koliko god zvučalo paradoksalno,može da donese jačanje DPS.Siguran sam da će jedan dio glasova koje će izgubiti SDP uzeti baš oni

Oce kako nece
Gost
Oce kako nece

Postovani.. zar nismo zbog dos dosli u ovakvu situaciju,zar nije dps izdajnik Crne gore,zar propadanje Cetinja nije kriv dps,zar gospodine davanje ultimatuma nije izdaja,zar davanje placa spc na Zabljakua nedavanja Cpc u pg diskriminacija i sve u reziji ovoga sto branite Zar unisteno i prekopano Cetinje treba da bude milogorsko a ne Crnogorsko.. postovani kad se slikate ispred Cipura onda… Više »

Only_steel
Gost
Only_steel

Buksovci su najbolje rekli da bi za spas Crne Gore najbolje bilo da se svi suverenisti ujedine u jednu stranku, koja bi se potpuno slucajno zvala DPS.. I rijesen problem.. mogu li analiticari da daju komentar o ovom predlogu, siguran sam da bi se vecina slozila da je to najbolji put

Vukota
Gost
Vukota

ne mora se tako zvati ,ali to je resenje😉

Pohled
Gost
Pohled

A i Ljubu odgovara, ipak je u pokretu koji je kćerka firma DPS-a.

Send this to a friend