Politika

MANS: Đukanovići osnovali trastove i kompanije na ofšor destinacijama

Foto: MANS

MANS je u okviru globalnog istraživačkog projekta “Pandora papiri” pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su formirali predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo. To je saopšteno na današnjoj pres konferenciji te NVO koja je bila dio projekta koji je sprovelo preko 600 novinara na globalnom nivou.

Vanja Ćalović Marković je pojasnila da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, te da su oblik pravnog posla u kojem jedno lice na neko drugo lice prenese imovinu, iako to lice nastavlja da koristi tu imovinu i njegove benefite.

Iz ugovora se, tvrdi Ćalović Marković, vidi da je Milo Đukanović formirao “Viktorija” trast, a Blažo Đukanović “Kejpkastel” trast.

“U ugovoru je uneseno da novac mogu unositi i treća lica. Uspostavljeni su na 80 godina, a kompanija je ovlašćena da obavlja razne pravne poslove u ime Đukanovića. To je dokazala i ovjerena kopija pasoša Mila Đukanovića”, kazala je Ćalović Marković.

“Dva advokata su ovjerila pasoš, a kao dokaz prebivališta dostavljen je njegov račun za vodu. Tu je i ovjerena kopija lične karte Blaža Đukanovića. Naročito je značajno zbog čega je uspostavljen trast. Navodi se da su dva trasta uspostavljena zbog planiranja nasljedstva i zaštite imovine dok su kao izvori navedeni prihodi od karijera i investiranja. Riječ je o neopozivim trastovima koji omogućavaju da se vlasnici sakriju i u slučaju krivičnog gonjenja”, tvrdi Ćalović Marković koja je kazala da se ovi dokumenti zvanično ne predaju u zvaničnim dokumentima na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Sve je, kako tvrdi ona, počelo u Londonu gdje su advokati ovjerili dokumenta Đukanovića.

Iz Londona su, kako je dodala, dokumenta poslata u Švajcarsku u kompaniju CM Menadžment Svis u gradiću Nušatel, a koja je kasnije i promijenila ime.

“Dokumenta su tamo bila do početka 2017. godine kad je kancelarija zatvorena i premještena u Ženevu. Nakon toga dokumenta se šalju u Panamu. Panamski agent Algokar čiji su podaci procureli, potvrdila je da je dobila dokumentaciju za Đukanoviće kao i sama dokumenta o uspostavljanju trastova”, rekla je Ćalović Marković.

Tokom novembra 2014. godine kompanija u Panami je potvrdila tačnost podataka na dokumentima.

“Zvanični vlasnici kompanije koja upravlja trastovima Đukanovića su firme sa Gibraltara, koja je kasnije prenijela na kompaniju sa Britanskih djevičanskih ostrva”, kazala je Ćalović Marković.

Kompanijama je, dodaje ona, direktorica firme iz Švajcarske Barbara Haldi potpisala svu dokumentaciju.

“Ove tri firme su prema dokumentaciji samo kompanije koje pružaju usluge iznajmljivanja advokata i direktora kako bi se stvarni vlasnici sakrili”, kazala je izvršna direktorica MANS-a.

Dejan Milovac je kazao da dokumentacija pokazuje da je panamski agent bio zadužen i za poslove kojima su navodno Đukanovići krenuli u biznis na ofšor destinacijama.

“23. februara 2012. Blažo je formirao kompaniju Viktorija Bridž. Iza nje stoje iznajmljeni direkotri i vlasnici akcija kako bi se sakrili stvarni vlasnici. Dobro je što smo imali uvid u bazu koja je sadržala imena 15.000 stvarnih vlasnika”, objasnio je Milovac.

Nakon toga je, tvrde iz MANS-a, mlađi Đukanović formirao još jednu kompaniju u Londonu i Britanskim djevičanskim ostrvima.

“Postoji i dokaz da su dokumenta poslata za Crnu Goru i tu kompaniju je Đukanović iskoristio da počne posao u Crnoj Gori koja je jedna od osnivača Proenergy Montenegro”, kaže Milovac.

Đukanović je, kako navodi Milovac, priznao da je osnovao Viktoria Trast ali da se vratio na funkciju premijera 2012. i predao vlasništvo na svog sina.

“Blažo je rekao da se ne sjeća previše i nije direktno odgovorio na pitanje o prenosu trasta na njega”, kazao je Milovac.

“Oni su negirali da imaju bilo kakvu imovinu u trastovima, ali ono što podrazumijeva poslovanje ovakvih agencija je da ne odaju podatke trećim stranama pa je upitna i dalje validnost odgovora Đukanovića”, rekao je Milovac.

Ćalović Marković je kazala da trastovi ne moraju značiti da je bilo nelegalnog djelovanja, ali da švajcarska adresa krije tajnu što se nalazi u njima.

“Iskorišćena je šema da bi se sakrilo vlasništvo. Koristili su četiri ili pet posrednika da se ne bi znalo njihovo pravo ime”, rekla je ona i pitala zbog čega bi predsjednik Crne Gore osnivao “tajni štek”.

“Rekao je da to više nije njegov trast, ali to nije tačno. Dokumenta to pokazuju jer gospođa koja upravlja njegovom firmom pečatira njegov pasoš 2014. godine čime je potvrdila da je on vlasnik”, dodala je Ćalović Marković.

Ovaj proces je, kako su kazali iz MANS-a, sproveden preko pet država.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zapad
Gost
Zapad

Ha ha ha , pa je li radio nešto protiv zakona ili ne? Na pasošu piše bivši predsjednik Vlade.

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Krenula cetnicka kampanja već,svijesni su da odlaze zauvijek !!!

Sanja
Gost
Sanja

sta si uradila za Carevića i njemu slične? Kako si reagvala na zaštitu prava građana na Cetinju? Sada si se pojavila d apričaš

Zoran
Gost
Zoran

Ne lupetajte marsovci vise. Dobili ste sto ste glasali. Uvaljujete se kako vam odgovara. Unistavate drzavu. Necete dugo, pada vlada. Pa onda dajte izjave i istrazujte sta bi.

372
Gost
372

Volio bih da istraže 21 milion eura i kriptovani telefon za Dritana Abazovica. Pranje para Medojevića. Tokove novca Rusija – Srbija – DF, pa tokove novca za Vijesti. Dobro i korisno bi bilo da navedu odakle ovoliko novca u SPC?

Katalonka
Gost
Katalonka

A zašto je gospodja podnijela ostavku,sa funkcije u Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije?Pa jer je tada trebala ,da unese svoju imovinu tj.imovinski karton?Pa je iz ne zna se kojih razloga podnijela ostavku.E,baš se mogu kupovati stanovi od NVO posla,Vanja!Nešto ti je Tanka-Kosa,znaš ti dobro šta ostali iz nvo,znaju.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Mans pišite o aferama SPC i o vezama DF sa srpskim i ruskim službama koliko su dobili novca da ruše Crnu Goru i da je izbace iz članstva NATO o tome pišite ali za to pisat treba imat hrabrosti i obraza što kod vas ne postoji.

Draga
Gost
Draga

Jel to nezakonito ili kaznjivo? To preskociste reci?

Emanon
Gost
Emanon

Papiri, papiri…. Da li ste vi nasli gde su pare ili ne??

Eto tako
Gost
Eto tako

Dosadna si Calovicka i ti i Dritan.Sto ste vi skrivili,a Milo zna pa imate milofobiju???Opleti malo po ovoj tvoj VLadi da opravdas te pare od NVO

Terra nova
Gost
Terra nova

Iza lova na Mila Djukanovića se u stvari krije lov Na Crnu Goru, i to je dio projekta srpski svet. Da ne bi bilo zabune za 30g njegovoga vladanja nikad nijesam glasa njega ili DPS osim kada je izglasana nezavisnost Crne Gore. MANS se ne bavi trenutnim aferama i skandaloznom vladom nego su oni i u sprezi sa Vijestima dio… Više »

Maksim
Gost
Maksim

Istražuju li ovi okle srbijanski popovi u Cetinje

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Sve za srbiju uz pozdrav
pomaze micovic mans…..
SRAM vAS BILO.

Rumija
Gost
Rumija

Tresla se gora rodio se miš! A kolika je plata u MANS-u? Vele po nekoliko hiljada-5000 e?

@lexa
Gost
@lexa

Plata zavisi od afere, plus stimulans

Lola
Gost
Lola

Istrazivacki rad novinra iz 117 zemalja je dosao do ovog saznanja, sve novine pisu o ovome. Politika pise o Sinisi Malom i 25 stanova u Bugarskoj, isto je negirao ne tako davno. Procitajte o ovome u Jutarnjem Listu, Guardianu…Mans ne treba da prisvaja rezultate ove istrage. Pokusajte Vi da otvorite off shore kompaniju, podjite do Londona vise puta….nemate za vizu,… Više »

Danilo
Gost
Danilo

Bolje da pričaju o Pandora dokumentima Vučićevog Malog il recimo Putina. Tamo lijepo stoje konkretne cifre i nekretnine. Mislim da je to aktuelnije obzirom ko je danas u CG vlast.

Me myself and I
Gost
Me myself and I

Ostavite nam Predsjednika na miru! Niste mu ni do koljena,izdajice !!!!!

Terra nova
Gost
Terra nova

Iza lova na Mila Djukanovića se u stvari krije lov Na Crnu Goru, i to je dio projekta srpski svet. Da ne bi bilo zabune za 30g njegovoga vladanja nikad nijesam glasa njega ili DPS osim kada je izglasana nezavisnost Crne Gore. MANS se ne bavi trenutnim aferama i skandaloznom vladom nego su oni i u sprezi sa Vijestima dio… Više »

Jovana
Gost
Jovana

Cim Milu rejting raste ova se oglasi sa pucnjem u prazno.Od afere duvan imamo samo tuzioca u zatvoru koji je sudio taj predmet za korumpiranost i mito da proizvede aferu.

Kip
Gost
Kip

A marsovka, kako se iznose pare iz manastira?

Toliko put Auuu
Gost
Toliko put Auuu

Dje ga je tamo djavo nosio, sto nije tu u Pg-ici eto su mu banke ispred nosa!

LSCG STARA GARD
Gost
LSCG STARA GARD

Sto bi sa 2 miliona duga spc sekte to vidji sto ne vidis mudra

Mitar
Gost
Mitar

Tacno sumnja se da ovi rade za srpsku Bia, takav im je stav..

Kendo
Gost
Kendo

Vidio sam momka u kafanu pije kafu. S njim drugi pije caj. Onda treći sa ovim drugim pije sok. A četvrti onda pije kisjelu sa trecim. Onda sumnjamo da je to sema da se sakrije da je prvi alkoholičar. Što su ti logika i dokazi…

Oli
Gost
Oli

Mans, bavite se trenutnom Vladom jer vidite da zemlju vode u propast. Od kad su došli na vlast, vas nigdje nema – a i dalje napadate DPS. Budite objektivni, samo urušavate sebe ovakvim jadnim stvarima

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Htio bih da znam u koliko bih posjedovao offshore account ili imao nesto na trust u inostranstvu da li je to pi CG zakonu krivicno djelo.Da li je takva aktivnost nedozvoljena.Sada pitajte Milojka i Jakova,Carevica,I dosta njih da li oni imaju ista od ovoga.Ja tvrdim da ima dosta onih koji posjeduju nesto slicno a ovo objavljuju kao senzaciju stoljeca.

CG4EVER1
Gost
CG4EVER1

Znaci ciste lazi i klevete. Ovi ljudi vec godinama smisljaju zajedno sa pulenima gluposti protiv Mila. Ovo je presmijesno. Cuj oni imali uvid i tako nesto, pa 😂😂😂. Hiljade istrazitelja se bavilo tom pricom i od svih profesionalaca bas ovi nasli. Iskreno se nadam da ce ih Milo tuziti, pa da moraju da dokazuju. Samo mislim da ce se tada… Više »

marius
Gost
marius

Je li neko ovoj Vanji objasnio da su laz i klevete kaznjive po zakonu. Ocekujem da ce Milo preko svojih advokata podnijet tuzbu protiv ovih nepomenika .

Dijamant
Gost
Dijamant

E baš to čekamo.Ako ne podnese znači da je Vanja Ipak u pravu

Vaše ime
Gost
Vaše ime

svi su ukapirali ko je Ćalovićka, tako da se zbog njene priče više niko ne uzbuđuje

Vanjin Pas
Gost
Vanjin Pas

Ljudi spasavajte me, ne mogu vise da radim za Vanju. Teska kora hljeba.

Saveta
Gost
Saveta

Dosadno, nista vas oprati ne moze, tebe i druzinu sa sve apostolima, pa sve da ima mijarde, a nema vjerovatnije! Napravili ste nam rijaliti od drzave, mislili ste da su gradjani, vecinski dio, pusvijet! Zeznuli ste se, debelo! Niko vam vise ni rijec ne vjeruje! Cao!

Lucija
Gost
Lucija

Znavena li si moja saveta

VAMPIR RISTO
Gost
VAMPIR RISTO

Kako veli nas narod crnogorski kako Sam se Nadala dobto Sam se udala

No što
Gost
No što

E,moja Vanja sve si manja i manja…U kom svojstvu dejstvujes:kao NVO ili funkcionerka vlade?

Vaše ime
Gost
Vaše ime

meni nije jasno što ovaj MANS radi, što su god radili nisu nikakvog rezultata imali, a ovo im je veliki pucanj u prazno….što bi s Carevićem, cijela CG vidi uzurpaciju i krađu

Jovana
Gost
Jovana

Dao joj stan u Budvi da cuti 😂😂😂

Zoran
Gost
Zoran

Nisam cuo da se ova zenolika osoba te se zove vanja oglasila povodom zloupotrebe sile na Cetinju 5 septembra.

Zvezdan
Gost
Zvezdan

Kakva je ovo licemjerka

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

A dje ste do sad, nevladina organizacijo srpskog sveta?

Kpk
Gost
Kpk

Kao dokaz kakvo je stanje u crnogorskom drustvu jesu ovi komentari koji pravdaju da ovo nista nije strasno

Jovana
Gost
Jovana

Niko ne pravda ali ako su ovo dokazi onda mi imamo za Spuz celu Crnu Goru. Govorim kao pravnik i ovo nijesu stvari koje su senzacionalne jer nijesu dovoljno potkrepkjene i argumentovane.

Car
Gost
Car

Šta god da su Đukanović i njegova banda činjeli, ovakvo bezakonje, haos u svemu, nepoštovanje države Crne Gore , jer ovo je ipak Crna Gora a ne Srbija i ovolika mržnja nikada nijesu bili.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Press konferencija iz Dalmatinske ulice. A primirite foliranti.

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Ako ikad budem glasao za Mila to ce biti sledeci put radi ovih placenika.

Jovana
Gost
Jovana

Mnogo nas je istog stava jer smo prevareni.

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Kakav forhend ce da vam Lomi vrati.ima.da cutite opet 6 mjeseci pusti ‘istrazivaci’ iz VO MANS

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Vanja koliko su ti platili? Da i mi otvorimo NVO i radimo isti posao jer evo posle 30.08 nema konkurencine je NVO u CG ne postoji

Elena
Gost
Elena

E cus ove I ona opsjednuta Djukanovicima ko Dritan I premijer 😂😂

!!!
Gost
!!!

Ocigledno je da ce URA da pristane na rekonstrukciju Vlade a ovim prave dimnu bombu da se vade kao ostaju da bi se borili protiv kriminala.Znaju li da Milo i procrnogorske partije spremaju najveci miting do sada i da ce im tu biti kraj?Ovo smo citali i slusali prije nekoliko godina i nista.Poskidali sa neta kao sto smo i mi… Više »

ĐeD Dekan
Gost
ĐeD Dekan

Ima ljudi koji imaju energiju i energijom sve rade nije važno imaju li pare.

Maksim
Gost
Maksim

Vjetovatno je prvo objavio Kurir pa MansPc

ĐeD Dekan
Gost
ĐeD Dekan

Mansu treba podići platu za ovo.

Olga
Gost
Olga

Sto se ne pozabavis malo Bratickom folirantkinjo jedna

Kokot
Gost
Kokot

Of šor, Panama, Švajcarska……pametnome dosta.

Kokot
Gost
Kokot

Da je vecna CPC.

Tenda u glavu
Gost
Tenda u glavu

Kokot
Sekta

Tralala
Gost
Tralala

Koliko vidim dzaba ste krecili, odje ne vidim nista protivzakonito,otvarao zatvarao i prenosio vlasnistvo, tralala!Sto ne otkrijete sto je odavno otkriveno a niko da odgovara, sjecate li se Hladne valjaonice u Zeljezari Nk-u,sta uradise tada za noc,to sve znate a cutite, koliki ste dio imali iz te kradje.Dje su potomci i bivsi dirrektori iz Zeljezare,Aluminijskog i ostalih drzavnih preduzeca sto… Više »

Milun
Gost
Milun

Ovo nova služba MANSPC

Role je king
Gost
Role je king

Kad si tako azurna,kad ces poc do Krimovice

Jovana
Gost
Jovana

Hoce na kupanje castio je Bato

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Sta ocekivati od nekog ko suruje sa jadnom Vladom
Toliko mrznje prema predsjedniku CG,ali ne mozete mu nista

Roza
Gost
Roza

Pada vlada, prpa Vanji da ne ostane bez posla kod Dritana.

Tash
Gost
Tash

Trastovi su legalan nacin poslovanja, samo zvuči kao baba-roga…

Olujko
Gost
Olujko

Milov rođeni brat izgradio najmoderniju privatnu bolnicu u Beogradu? Milove ćerke drže luksuzne salone ljepote u Beogradu? A ne, to je nova vlada. Ništa onda.

Crnogorcina🇲🇪
Gost
Crnogorcina🇲🇪

Ovaj put je dolijao. Sve pohvale za MANS. Imate punu podrsku svih postenih gradjana CG

zoran
Gost
zoran

A ove nove ne dirate 3.14

Aco
Gost
Aco

Hahahah 30=1.5 ?
Kako racunas sve ti cvjetalo

Sou
Gost
Sou

Ma da kad nemas argument napad je najbolja opcija.🤣🤣🤣

Micko
Gost
Micko

A novi nisu imali kad za godinu moj prijatelju

Vanja
Gost
Vanja

Pa kako da ih dirate…nemaju jos materijalaa…

Tanja
Gost
Tanja

Vanja…🤗….jel udobna fotelja? Predji na drugi predmet i ne avetaj dok si tu!

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ovo je uvod u ono sta slijedi.
Veoma ozbiljna prica.

Danilo
Gost
Danilo

Nisu oni jedini, našli su papire za Sinišu Malog.

Marks
Gost
Marks

A sto ti nije muz direktor rtcg bas ste se zauzeli za narod

Lucija
Gost
Lucija

Iha ha, iha ha, ……

Edi
Gost
Edi

Pozabavi se ti aktuelnim ministrima,premijerom i ostalima po dubini i širini!Vise ces materijala naci!Mada, i tobom ce se neko baviti,na isti nacin!

Tgd
Gost
Tgd

Što je ćutnja o careviću,krimovici…puštite mazanje očiju sa nekim papirom

Lola
Gost
Lola

Kad je on oteo Krimovicu, ko je bio na vlast tada?

Milos
Gost
Milos

I to protiv carevica je mans pokrenuo no dzaba

Snjeg
Gost
Snjeg

U budvi df sa svojim satelitima.Od 2016 su na vlasti u BD.Tada je pocela okupacija krimovice.

Progres
Gost
Progres

Pranje i peglanje nesrećne vlade za sramotno postupanje na Cetinju…

Njegoš
Gost
Njegoš

E i, je li zabranjeno Đukanovićima da imaju firmu kakvu??

Micko
Gost
Micko

Procitaj zakon legendo, ovo su milioni druze

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Ovi su kao nevladina organizacija ?😂😂😂😂 Srpski svet !

Brano Nikšić
Gost
Brano Nikšić

Vi iz MANSA, nijeste ništa nezakonito otkrili, krenula je kampanja na Đukanovića, nije od juče.

Boka boka
Gost
Boka boka

Otkrice se nesto

Krivi
Gost
Krivi

Veoma mutne radnje,u tajnosti osnovali a koristili svoje lične karte za registraciju.A bježi tamo…

primavera
Gost
primavera

Za svaku registraciju trebaju lične karte ili pasoš ! O čemu ti …?

BUD
Gost
BUD

Ovo su mlacenja nidje ne vidim pare ikakve da se pominju

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ovi trastovi se ne mogu kroz ovako ozbiljnu firmu otvoriti bez uloga od min pola milijarde.. Pare idu na druge racune a dobijaju obveznice za to.. Al moze i tome da se udje u trag, bas da vidimo koliko su teski.. Ovo ih dea prosipa sad kad su vidjeli ko je pravi vodja

Pedja*
Gost
Pedja*

E, jest , otkriliste rupu na saksiji .

dr.B
Gost
dr.B

Živ je MANS ljudi !!! Posle evo godinu dana vaskrsli – Vaistinu vaskrsli.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Oni se bave samo i jedino Milom Đukanovićem.
Sad su to i dokazali, eksplicitno. Ne smeta nova vlast, sad smeta opozicija.

delboj
Gost
delboj

Ahahahahah. I? Dje je vlasnistvo, cega su vlasnici, koliko novca imaju… Standrdna MANS-o Medojevicka prica.

Dobrica
Gost
Dobrica

Čim Djukanovic pojača političku aktivnost evo ih desnicari Crna Gora će bit dio savremenog svijeta svidelo se to nekome ili ne.Jedino je on Milo Djukanovic imenom i prezimenom može uvesti u EU

stetoc1na
Gost
stetoc1na

Isto kao Sanader Ivo Hrvatsku, nije ovo MANS izmislio, nego istraživački rad novinara iz 117 zemalja. Budemo vidjeli šta će biti u narednim danima…

Sramota
Gost
Sramota

Ahhahah. Vjerujem da i gdja Calovic ovo ne shvata. Treba nam reci sjutra: Oprostite ljudi ja ne znam sta pricam

Sara
Gost
Sara

I sta je bilo kada se Vanja probudila?

Masko
Gost
Masko

A ovi su sad vlast i nvo 😂

Loš
Gost
Loš

Vi ste ustvari otkrili 2021 nešto što je Đukanović sam objavio 2012?Je li ovo objavljeno čisto da se nešto priča ili ste dio neke šire šeme?

,,,
Gost
,,,

I što je sporno?

Ratko Marković
Gost
Ratko Marković

Recite ime barem jednog čovjeka koji je uhapšen po prijavi MANS – a . Tresla se gora , rodio se miš .

stetoc1na
Gost
stetoc1na

Ovo vam je da DF i Medojević ne bi došli na vlast. Tužilački savjet se mijenja uskoro pa da vidimo oće li proći koja prijava. Ako mislimo u EU, oće svaka. Naravno bez DF-a.

Profesor
Gost
Profesor

Jaka stvar🤣🤣 vasa opsesija Milom.
Mskse tamo

Mikile
Gost
Mikile

Trla baba dlan niste nista nasli i necete nikada…

Stega
Gost
Stega

srpske i ruske službe ne miruju, po svaku cijenu kompromituju čovjeka koji im je smetnja od 2006.g.

Astro
Gost
Astro

I…koliko pare je ušlo, koliko izašlo,…..đe su i šta kupovali i investirali, šta od toga je završilo u Crnu Goru….?

Anakin
Gost
Anakin

Kad se brani Cetinje?

Send this to a friend