Politika

Marković: Katnić dijelu opozicije bio ikona dok je hapsio članove DPS-a

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas u Skupštini na premijerskom satu da nema nikakve sličnosti između svojevremene odluke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da dâ izjavu u Tužilaštvu i sadašnje odluke poslanika Nebojše Medojevića da se ne odazove pozivu specijalnog tužioca, te da je opozicija pravila ikonu od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kada je on nalagao pritvaranje članova DPS-a.

Kako je saopšteno iz Vlade, na pitanje poslanika Miodraga Lekića da prokomentariše navodno postojanje dvostrukih standarda kada su u pitanju Đukanović i Medojević zbog javnih izjava koje su davali, premijer je odgovorio da ga čudi postavljanje pitanja o događaju od prije više godina.

„Ako Vi imate problem sa predsjednikom države Đukanovićem na tu temu to možete da raspravite u javnom političkom dijalogu ili ako ocijenite na nekom drugom mjestu“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da ne mogu biti stavljeni u istu ravan izjava Đukanovića iz 2013. da iza ubistva Duška Jovanovića stoje određeni krugovi u Beogradi bliski predsjedniku nekadašnje SRJ Vojislavu Koštunici i tvrdnje Nebojše Medojevića na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

„Predsjednik Đukanović se odazvao pozivu Tužilaštva i otišao tamo. A Medojević neće da ode tamo i potvrdi ono što je rekao za čovjeka. Gdje tu ima sličnosti? Nema sličnosti. Predsjednik je otišao u Tužilaštvo, ovaj neće da ode da kaže ono što je rekao javno i optužio ne samo Milivoja Katnića kao građanina nego Milivoja Katnića kao specijalnog tužioca. To nije samo optužba nesuvisla njega kao građanina, nego državne institucije Crne Gore odnosno države. Ako kažete za nekoga da je silovatelj osobe na teritoriji druge države, a ta država kaže da tamo nije bilo te osobe nikada, nit’ se pojavljivala, nit’ je živjela – šta je to nego laž i podvala i kleveta? I za to se mora odgovarati“, istakao je premijer.

Podsjetio je da je dio opozicije hvalio glavnog specijalnog tužioca kada je on nalagao pritvaranja članova Demokratske partije socijalista.

„Pa ne može biti da je specijalni tužilac odličan i najbolji na kugli zemaljskoj kada hapsi ljude iz DPS-a. Ovdje ste ga veličali, ovdje ste zbog toga tražili da Specijalno tužilaštvo preuzme djela iz oblasti izbornog zakonodavstva, jer je on bio za vas ikona. A kada zakon zakuca na vaša vrata – e onda ne valja ni tužilac, ne valja ni zakon, ne valja ni sistem. Ne može tako, poslaniče Lekiću”, rekao je Marković.

Nijesam tu da dokazujem sposobnost liderstva, nego zbog rezultata

Na ocjene Lekića, koji je rekao da je njegov stav i stav „demokratske javnosti“ da je predsjednik Vlade nedavno „opskurno napadnut iz sredine oko [predsjednika] Đukanovića“ i da premijer treba da izabere hoće li biti „sivi činovnik ili čovjek reformi“, Marković je kazao da se nije u šezdesetoj godini prihvatio premijerske dužnosti da bi dokazivao sposobnost svog liderstva.

„Nego kao odgovoran čovjek da napravimo nešto na temelju naše politike, da naš rezultat bude makar dva posto bolji od onog prethodnog rezultata. I zbog toga mi govorimo danas o našim rezultatima u ove dvije godine. Pa me onda kritikuju: ‘zbog čega vi govorite o vašim rezultatima?’ Pa o čijim to rezultatima da govorim? Jesam li ja dobio mandat i zadatak da ova vlada napravi rezultat? Od svoje partije i od mojih koalicionih partnera. Dakle, Lekiću, ja s tim nemam problem. Ni sa kolumnama, ni sa kritičnim pristupom, ni sa analizama. Kažem ono što mislim i uradim ono što sam obećao. To je moj princip, sviđalo se to nekome ili ne”, rekao je.

Nema novih saznanja o ubistvu Duška Jovanovića

Odgovarajući na unaprijed postavljeno pitanje o tome ima li novih saznanja o ubistvu glavnog urednika dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića, Marković je podsjetio da je slučaj zadobio sudsko razrješenje u kojem je jedno lice procesuirano i osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina.

„Na tome se nije stalo, već se u policiji i dalje preduzimaju radnje u cilju pribavljanja saznanja, identifikacije i pronalaska ostalih izvršilaca i mogućih nalogodavaca tog krivičnog djela. Takođe se ne libim ni da Vam saopštim da ja lično, pošto je to bilo jedno od Vaših široko postavljenih interesovanja, nemam nikakva nova saznanja o tom kriminalnom događaju”, naglasio je.

Predsjednik Vlade je podsjetio da i dalje djeluje Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija koju je 2016. formirala Vlada i kojoj je ljetos Vlada produžila mandat na još dvije godine.

“Imajući u vidu da Komisija ima obavezu podnošenja kvartalnog izvještaja – u kontekstu Vašeg pitanja o eventualnim novim saznanjima o ubistvu urednika dnevnog lista ‘Dan’ Duška Jovanovića, upućujem Vas na izvještaje Komisije, koji su javno dostupni. Ono što kao predsjednik Vlade mogu da garantujem, to je da će državni organi u skladu sa zakonom propisanim obavezama, nastaviti da pružaju podršku Državnom tužilaštvu i drugim organima koji učestvuju u krivičnom postupku, naročito u dijelu otkrivanja krivičnih djela i pronalaženju njihovih učinilaca“, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Saraj
Gost
Saraj

Ovaj lekic je stvarno izgubljen totalno

Zeljo
Gost
Zeljo

Dule, Dule… Ali vas DPS-ovce je hapsio osnovano, svi su osuđeni, i Marovići svi redom u familiji, i Kuljača, i Rađenović, i svi ostali vaši gradonačelnici: Pavićević iz Bara, Golubović iz Berana, Mugoša iz Podgorice. Đe god vas ima krali ste i osuđeni ste. A ovdje vam za Medojevića Ustavni sud ukinu odluku, veli da ste nezakonito hapsili. Razlika je… Više »

Vlasta
Gost
Vlasta

Katić valjda hapsi kriminalce A ne ove ili one.

Peka
Gost
Peka

Katnić je tada samo kažnjavao članove mafije zbog neposlušnosti, a po naređenju šefa mafije.

Slavka
Gost
Slavka

Da Katnić saopšti ko mu je iz policije podmetnuo pare u čokoladu, ili da se STAVI U ZATVOR!

Dragutin
Gost
Dragutin

Ni sudstvo ni tuzilastvo ni nista u nasoj zemlji nije nezavisno. I nece nikad ni bit, ma koja vlast da bude. (do duše, ovi će bit sve dok ne ostare i pomru prirodnom smrću) Svi to znamo samo eto mlatimo nešto, a ne znam zašto. Valjda volimo lažat sami sebe.

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

A i ovaj markovic je teski ideolog i filozof i i ne smije da se suoci sa stvarnoscu a to je da ovaj narod vodi u pogresnom pravcu.velika je to odgovornost,lakse mu je da prosipa neke bezvezne price.pricaj malo o porodici, platama o padu nataliteta o svakodnevnom zivotu.

Znabdi
Gost
Znabdi

Ajde ti nas prosvjetli , a sve vi znate u pm . Mora da si iz Podgorice

Boba
Gost
Boba

Tako je premijeru!

Igor
Gost
Igor

Izgleda da su se uzeljeli suzavca opet

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Za ovu zemlju mi ne bi bilo žao ni krvi, a ne malo suza… Sigurno me razumijes, ni tebi ne bi bilo žao tvoje krvi – samo ne za CG, nego za državni posao koji ti je partija obezbijedila jer za bolje nisi sposoban

Nefi
Gost
Nefi

Uhapsio Marovica ,jel ovo paralelni univerzum

nemamime
Gost
nemamime

Zar se ne sjеćaš? Svetozar marović je uhapšen zato što je javno pokrao državu i sad je u zatvoru.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

U kom zatvoru je on to

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Katnić je GRAĐANIMA Crne Gore bio nada (iako smo znali da nikad ne bio postao SDT da nije poslušnik) da pravo i pravda ipak polako osvajaju ovu našu napaćenu zemlju. A onda je postalo bolno očigledno da su DPS Budvani zglajzali po diktatu, kao što i DF strada po diktatu, još od onog famoznog skandiranja “Milo, lopove” u Skupštini. Katnić… Više »

Send this to a friend