Politika

Marković: Temeljnim ugovorom i popisom da se bavi snažna, a ne manjinska vlada; Bulatović: To je prevara građana

Marković i Bulatović u emisiji Argumenti/Foto: Screenprint portal RTCG

Politička kriza u Crnoj Gori je, kako kaže poslanik DPS-a Duško Marković, ozbiljna i teška. Vanredno je stanje u institucijama, Crna Gora je međunarodno kompromitovani.

“O Crnoj Gori se više ne govori kao o lideru u integracijama, od Crne Gore se ne traži savjet, od nje se bježi. Ova kriza se rješava na izborima, ali mi do njih moramo doći sa nekom vladom, a ne sa onom na čijem je čelu Krivokapić”, rekao je večeras Marković u emisiji Argumenti Javnog servisa RTCG.

Prema njegovim riječima privremena vlada mora da ima hitne programske ciljeve – stabilizacija institucija, odblokiranje rada institucija i ekonomska sanacija za razvoj investicija, strateška, teška nacionalna pitanja.

“Ona se tiču Temeljnog ugovora, “Otvorenog Balkana”, Popisa. Tim pitanjima treba da se bavi snažna politička vlada”, istakao je Marković.

Poslanik DPS-a je rekao da je ta partija nezaobilazan politički faktor.

“Crnoj Gori više nije potrebna eskperimentalna vlada, već, kako je rekao, stručna, odgovorna, ozbiljna, patriotska vlada koja će hitno raditi u interesu države i građana. Zbog toga je DPS spreman da podrži vladu sa tim potencijalom i takvim opredjeljenjima. Očekujemo predlog vlade i mandatara na tom konceptu, ako bude na stolu spremni smo da ga podržimo”, poručio je Marković.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović je kazao da Demokratsku partiju socijalista (DPS) u manjinskoj vladi ne žele zato što je dugo godina vladala Crnom Gori, te zato što je odgovorna za loše stanje u državi.

“DF ne žele jer da je bila u Vladi od početka, ova koja je pala ne bi bila takva. Bili bi riješeni mnogi problemi… Da smo u normalnom stanju kao država onda bi bilo logično da DPS sa 29 poslanika i koalicija “Za budućnost Crne Gore” sa 27 poslanika naprave famoznu dvotrećinsku većinu. Ali mi nismo u normalnim odnosima, DF ne želi sa DPS-om. Mi imamo činjenicu da je predsjednik DPS-a i države Milo Đukanović u dužem periodu imao određene kontakte sa faktorima unutar parlamentarne većine i ostavrio je što želi”, kazao je Bulatović za TVCG.

On tvrdi da je Đukanović imao uticaj na prekomponovanje izborne volje građana.

“Nas nijesu željeli ni u prethodnoj Vladi jer da smo bili u Vladi Zdravka Krivokapića bio bi demontiran DPS i bili bi procesuirani ljudi koji su u proteklim decenijama radili nezakonite stvari i opustošili državu”, naglasio je Bulatović.

On je poručio da je DF-u prioritet obnavljanje parlamentarne većine, sve drugo je, kaže, prekrajanje izborne volje građana.

Bulatović je prokomentarisao da je nedopustivo da parlamentarna većina nije pokrenula pitanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Marković je ukazao na političku nelogičnost koju je iznio Bulatović da je DPS od prvog dana opstruirala novoizabranu vladu i nije bila konstruktivan partner u aprlamentu.

“Istu noć kada su bili poznati rezultati izbora predsjednik DPS-a je izašao i priznao ih. Nije tačno da je DPS opstruirao rad Vlade. Međutim, šta očekujete od najmoćnijeg političkog subjekta u Crnoj Gori nego da ruši vladu koja je kasnije pokazala potpunu nesposobnost na šta je ukazivala i parlamentarna većina zajedno sa Bulatovićem”, naglasio je Marković.

On je podsjetio Bulatovića da je Đukanvoić pobijedio ubjedljivo na predsjedničkim izborima, te da je njegov mandat nesporan.

“Autotritet i ustavna nadležnost predsjednika države je nesporna. Nova vlada nam je potrebna pod hitno”, naglasio je Marković.

On je istakao da se formalni i suštinski razgovori o manjinskoj vladi vode na institucionalnim nivoima.

“Politička kriza je ozbiljna i teška. Mi imamo vanredno stanje u institucijama, međunarodno smo kompromitovani. O Crnoj Gori se više ne govori kao o lideru u integracijama, od Crne Gore se ne traži savjet, od nje se bježi. Ova kriza se rješava na izborima, ali mi do njih moramo doći sa nekom vladom, a ne sa onom na čijem je čelu Krivokapić. Privremena vlada mora da ima hitne programske ciljeve – stabilizacija institucija, odblokiranje rada institucija i ekonomska sanacija za razvoj investicija, strateška, teška nacionalna pitanja. Ona se tiču Temeljnog ugovora, “Otvorenog Balkana”, Popisa. Tim pitanjima treba da se bavi snažna politička vlada”, smatra Marković.

On se osvrnuo na izjavu Bulatovića da DF neće nikada i nikako sa DPS-om.

“DPS ni u jednom trenutku nije rekao tako rigidnu formulaciju. Jer uz DF-u stoji značajan broj glasača. Mi moramo doći do dijaloga u jednom trenutku. Taj dijalog ne mora da znači ni zajedništvo, ni partnerstvo, već da dođe do situaciji da politički rješavamo probleme”, naveo je Marković.

Bulatović je se zahvalio Markoviću na odgovoru da Vlada koja usvoji Temeljni ugovor, i koja se bude bavila Otvorenim Balkanom i popisom nije manjinska vlada koju će podržati.

“Što znači da vara građane Crne Gore da bi prevario izbornu volju građana od 30. avgusta 2020. godine”, naglasio je Bulatović.

Bulatović je rekao da izbore ne treba da priprema ni Krivokapić, ni Abazović, a posebno ne DPS.

Marković je odgovorio da Bulatović zanemaruje činjenicu da manjinsku vladu ne konstituiše DPS.

“Ta Vlada treba da obezbijedi 49 mandata i tu vladu čine politički saveznici i koalicioni partneri DF-a”, dodao je Marković.

On je istakao da DPS nije išla kod GP URA i SNP-a da se sruši vlada, nego obratno.

“I DPS je srušio. DF je podršku DPS-a tražio indirektno ne podržavajući ovu vladu”, naglasio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nostalgija
Gost
Nostalgija

Biće opet jedinsveni DPS, neće godina proći.

Realno
Gost
Realno

I Bulatovic i Markovic su stari drugovi iz nekadasnjeg zajednickog DPS-a sve s Milom, pokojnim Momirom, Milicom i ostalima… Kako god Otvoreni Balkan, ako se sjecate prije se zvao Mini-Sengen, samo su mu ime preimenovali da bi finije narodu zvucao. Sta reci o organizaciji ciji su clanovi Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija? Bukvalno osudjuju narod CG da budu drugorazredni gradjani… Više »

Atos
Gost
Atos

Df je tu samo da ne bi Dps bio najgora partija

Rakun
Gost
Rakun

E zbog toga smo tu dje smo, jer ste vas dvojica na politickoj sceni evo 30 godina. Doci cemo na kraju da opet budu zajedno Dps i Snp…

Merkur
Gost
Merkur

Valjda znas da vrijeme trazi da sve se menja, pa tako trazi da menjas se Pedja sad i ti. Sad je vrijeme sad je cas pa mijenjaj se Pedja u korist svih nas…

Dijaspora
Gost
Dijaspora

U pravu je Dule, i ako nisam pristalica DPS-s. Nikakve koristi samo štetu možemo imati od otvorenog Balkana, od ugovora sa svetosavskom crkvom, a da se popis uradi to je ok ali nije hitno . Do sad je bio na vlasti i nisu ga potpisali i sad se sjetio prioriteta. Po smucilo se svakom normalnom više Bulatoviću gledati te u… Više »

Gonzales
Gost
Gonzales

Opet ce oni da se voze majbasima.

Gusinje
Gost
Gusinje

Kakva superiornost Duska Markovića -gospodin i prava ljudina,sto prije treba vratiti Duska Markovića za predsjednika Vlade

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Potpuno je logično da pitanje Temeljnog ugovora treba da riješi stabilna Vlada i u interesu države, a ne crkve koja je recidiv okupacije i aneksije 1918.!

wow
Gost
wow

Markovic je iskusan i mudar političar i dobar covjek

Lazar
Gost
Lazar

Predobar hahahahahah

Hansen
Gost
Hansen

Ozbiljan i superioran politicar ,a prestavnici vecine sa sve Dritanom neozbiljna djecina!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Markovic gospodin covjek
A ovo iz df i demokrata uzas zastidje.

Goran
Gost
Goran

Marković gospodin u svakom smislu te riječi

Crnogora
Gost
Crnogora

Bravo Dule.Svaka cast.

Boxer
Gost
Boxer

Jos jednom u nokdaunu Bulatovic, na konopcima.

Minjo pobratime
Gost
Minjo pobratime

Ovo je neravnopravan duel. Sa jedne strane ostvareni i uspjesni politicar a sa druge Peđa Bulatovic, vjeciti luzer.

Pedja
Gost
Pedja

Svaka ti je na mjestu, Markovicu.

MajskaCrna Gora
Gost
MajskaCrna Gora

Ovako govori ozbiljan politicar, smireno, argumentovano i sa punim autoritetom.

KostaCg
Gost
KostaCg

Neka si um poslao poruku, Markovicu.

Markoza
Gost
Markoza

Bulatovic hitno u penziju. On jos zivi u vrijeme 90 tih. Mnogo zaostao politicar. Vrijeme ga je pregazilo.

22222222
Gost
22222222

E zamislite da je bio onaj Koprivica noćas…od njega se do riječi ne bi moglo doći…

Vesko
Gost
Vesko

Uvjek odmjeren, u svakom trenutku.

Dabo
Gost
Dabo

Kakva dominacija nad nejakim Peđonijem.

Misko
Gost
Misko

Ovo je jedino i logicno.

Maki
Gost
Maki

Potpuno se slazem, velika istina.

Nikola
Gost
Nikola

Pravi politicar i drzavnik, Dusko Markovic.

Dejan Cg
Gost
Dejan Cg

Bravo Markovicu.

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Tako je Markoviću istina.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👊🔜

Tara
Gost
Tara

Ovaj Bulatovic je teski srpsko-vjerski ekstremista..kad citam..kako on javno razgovara..hvata me jeza..od brutalnih lazi..

Suza
Gost
Suza

E Marković je Legenda da je vječna CG 💪💪💪👍👍👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend