Politika

Metnar: Ne potcjenjujmo ruske aktivnosti

Foto: N1

Jedna od primarnih prijetnji Evropi, prema zaključcima našeg dugoročnog plana odbrane, biće rizik od sukoba između Rusije i jedne od evropskih država, naravno samo pod pretpostavkom da dođe do bilo kakve otvorene agresije. Zato ne potcjenjujemo ruske aktivnosti, bilo da su one u domenu dezinformacija ili sajber napada, rekao je u intervjuu za Pobjedu češki ministar odbrane Lubomir Metnar.

Kaže da prostor za saradnju u oblasti odbrane između naših zemalja vidi u razvoju vojnih sposobnosti, na primjer u vojnoj geografiji, standardizaciji i organizaciji oružanih snaga.

“Ne treba zaboraviti logistiku, niti veliki potencijal za saradnju naših vojnih policijskih snaga. Štaviše, ovaj spisak ne bi bio potpun bez pominjanja mogućnosti saradnje u oblasti vojne industrije. Češka vojna industrija nudi mnoge konkurentne i visokokvalitetne proizvode”, navodi Metnar.

Svjesni su, ističe, sigurnosnih izazova i prijetnji s kojima se suočavaju zemlje u regionu, a mnoge pojave sa negativnim uticajem na bezbjednost spajaju se na Zapadnom Balkanu: migraciona kriza, lokalna nestabilnost i uticaj Rusije.

“U posljednje vrijeme, u mješavinu su dodati i sajber prijetnje i kampanje dezinformacija. U skladu sa Strategijom Evropske unije za Zapadni Balkan, izdatom u februaru 2018. godine, mi podržavamo veću uključenost EU i njenih država članica u regionu u pogledu bezbjednosti, migracije i afirmacije evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana. Nadamo se da će Rumunija posvetiti jednaku pažnju Zapadnom Balkanu tokom svog trenutnog predsjedavanja EU, kao što su to radile Bugarska i Austrija. Poželjno je stalno pratiti stanje na Zapadnom Balkanu i dijeliti stečene informacije na način koji će nam pomoći da izbjegnemo iznenađenje u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u regionu ili ukoliko dođe do drugog vala migracije”, ocjenjuje češki ministar.

Podsjeća da se Crna Gora pridružila NATO-u u junu 2017. godine, te da su se velike promjene u sigurnosnoj situaciji dešavale do 2014, kada je sigurnosna situacija bila manje-više stabilna, mada lošija nego ranije.

“Osnovna bezbjednosna promjena koja se desila sredinom 2017. godine bila je raskid INF ugovora između Rusije i Sjedinjenih Država. Iako je to bio bilateralni sporazum, to je najviše pogodilo Evropu i prvenstveno je Evropa profitirala od sporazuma. Zato pretpostavljam da će u NATO biti detaljnih konsultacija. U kontekstu Balkana, s druge strane, vidim pozitivan razvoj koji je ilustrovan upravo pristupanjem Crne Gore NATO-u i pokretanju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom”, dodao je.

Nedavno je kazao i da Rusija predstavlja jednu od pet najvećih prijetnji po NATO i bezbjednost.

“Mi ne potcjenjujemo ruske aktivnosti, bilo da su one u domenu dezinformacija ili sajber napad, ili čak njihove specifične korake, poput onih u Ukrajini. Jedna od primarnih prijetnji Evropi, prema zaključcima dugoročnog plana odbrane, biće rizik od sukoba između Rusije i jedne od evropskih država, naravno samo pod pretpostavkom ako dođe do bilo kakve otvorene agresije. Smatram da zavisnost pojedinih jedinica čeških oružanih snaga od vojne opreme sovjetskog i ruskog porijekla nije idealna, ali nije prijetnja. Modernizacija opreme, uglavnom kopnenih snaga, jedan je od mojih prioriteta kao ministra odbrane. Na primjer, najveći projekat naoružanja u istoriji čeških oružanih snaga je nabavka 210 borbenih vozila pješadije vrijednih oko dvije milijarde eura”, naglašava Metnar.

Osvrnuo se i na stavove da bi proširenje EU na Zapadni Balkan moglo biti zaustavljeno, a da je širenje NATO-a u regionu neka vrsta kompenzacije.

“EU i NATO su dvije nezavisne organizacije i jedna nije zamjena za drugu. Obje organizacije imaju kriterijume za članstvo postavljene na opštem nivou i od zemalja kandidata zavisi koliko će biti u stanju i koliko će biti voljni ispuniti takve kriterijume. Ipak, prirodno je da konsolidacija sigurnosti i samim tim pristupanje NATO -u prethodi drugim integracijskim aktivnostima, kao što je njihovo prisvtupanje EU. To je slučaj sa Češkom”, zaključio je Metnar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ines23
Gost
ines23

Da se oce vise Rusija ostaviti Crne Gore pa da pocinemo vise od njih i njihovih nasrtaja na nas!

Vitinka
Gost
Vitinka

Evropa mora da povuce Balkan naprijed jer u suprotnom Rusija nece sjedjeti skrstenih ruku.

oliver14
Gost
oliver14

Sve dok zemlje ZB ne udju u EU Rusija ce biti prisutna na Balkanu.

Kosta
Gost
Kosta

Svi znamo na sta je sve opozicija bila spremna 2016. godine da zajedno sa Rusijom nam drzavnu udar izvrsi, zarad licne koristi, nego srecom sprijecen je.

goran1978
Gost
goran1978

A niko ne potcjenjuje ruske atkvinosti kad svi znamo da su one i dalje aktivne kad su zemlje ZB u pitanju.

Kinez
Gost
Kinez

Opoziciju najvise boli uspjeh Cg, njen ulazak u NATO i njen siguran put ka EU. Da oni dodju na vlast drzava bi bila dovedena u pitanju, kao i njen napredak. A Ruski uticaj, koji je i sad velik bi bio sve primjetniji, a pritisak bi rastao. Nezavisnost nase drzave bi posle svega postala samo proslost.

Enesa
Gost
Enesa

Milo je svojim znanjem i iskustvom doprinio razvoju Cg, a njegovo poznavanje politicke situacije u regionu je na zavidnom nivou, za razliku od opozicije kojom upravljaju Srbija i Rusija

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Ruski uticaj je osjetan na cijelom Balkanu, a najvise im smeta sirenje NATO saveza, kao i drzave koje se odluce na pridruzivanje ovom savezu. Crna Gora, iako mala, je uspjela da se odupre svim spoljnim uticajima!

Marelica
Gost
Marelica

Netrpeljivost Rusije prema Cg je porasla kada se Cg odlucila na korak pridruzivanja NATO savezu.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Rusija tezi sirenju svoga uticaja na Zapadnom Balkanu, a najvise im smeta jacanje NATO saveza.

TRkac
Gost
TRkac

Rusiji je jedini cilj da destabilizuje Crnu Goru

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Integracija zapadnog balkana u eu je jedini pravi nacin odbrane od destruktivnog djelovanja Rusije

Zigman
Gost
Zigman

EU treba vise da pomogne zemljama regiona

Edi89
Gost
Edi89

Rusija djeluje destruktivno u regionu

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Pripomoći će crnogorska vojska,na čelu s ministrom Boškovićem,da se Rusi isprate iz Češke,ako im padne na pamet da napadnu Češku. Otjerali smo Ruse s našeg primorja,pa ćemo i iz Češke.

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Milo je bog i batina za djeda putina sa parkinsonom,tako mi toga kgb agenta kome marko kukuruz milacic krsi protokol i ulijece da se slika s njim

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Evo ruski uticaj ,amfilohija kao mitropolita drzi samo ruska pravoslavna crkva

Kaktus
Gost
Kaktus

Sto rusi finansiraju drzavni udar u crnoj gori meni nije jasno,misle li oni stvarni da prave svoju pravoslavnu uniju zemalja ?

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Rusofilska seljacka politika je davno prevazidjena, svako ko ima internet zna da rusija ni na jednom polju nije jaca ni id amerike ni od evrope a ni od kine ,jedini koji im se divi je moj djed od 85 godina

Leart
Gost
Leart

Maknite mi ih tamo,najgori ljudi ,tako mi toga bratskoga naroda ,neka se nose svi kolektivno u volgu ili kako im se vec rijeka zove,ne treba nam njihovo beskorisno ,,bratsvo”

Komita
Gost
Komita

Dokaz o srozavanju rusije je to da putin ide na vojne parade u SRBIJU od svih mjesta

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Putin umjesto da lijeci onaj treskavac na ruke uzeo da se bakce balkanom

Liberal
Gost
Liberal

Boli rusiju sto se crna gora vise ne moze dzakom krompira zadovoljiti 😉

Franko
Gost
Franko

I u Češkoj kriza ekonomska, pale plate, pa đe će drugo nego od naroda Crne Gore da uzima za honorar.

Send this to a friend