Politika

Milačić: Izdvojiti sredstva za izgradnju Amfilohijeve biblioteke zavještane manastiru Stanjevići

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić podnio je danas u skupštinsku proceduru amandman na Predlog budžeta za 2022. godinu, kojim se predviđaju novčana sredstva za izgradnju i opremanje biblioteke mitropolita Amfilohija koju je zavještao manastiru Stanjevići, a koja sadrži više od 25 000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa, saopšteno je iz Prave Crne Gore.

“Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostavio je iza sebe veliku biblioteku koja sadrži više od 25 000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa, među kojima su i publikacije i naslovi iz njegovog bogatog stvaralaštva, njegovi brojni zapisi, ali i djela drugih autora, izdanja na brojnim svjetskim jezicima i iz svih krajeva svijeta, koja je on brižljivo prikupljao cijelog svog života. Ovu vrijednu zbirku mitropolit Amfilohije zavještao je manastiru Stanjevići, u sklopu kojeg je i planirana izgradnja biblioteke, za koju je već urađen projekat, u vidu adaptacije prostora za potrebe mitropolitove biblioteke”, naveo je Milačić.

On je kazao da je nesumnjivo riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori i vjernike Srpske pravoslavne crkve, već – imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti mitropolita Amfilohija – i za svakog građanina Crne Gore. Smatra da bi mitropolitova biblioteka nesumnjivo bila privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore.

“Na osnovu detaljne analize stručnjaka za ovu oblast – koja je vrlo specifična u smislu zaštitnog, protivpožarnog, sistema rasvjete i drugih sistema, zbog materijala sklonog požarima – te detaljnih konsultacija sa njima, a i na osnovu nacrta projekta, potrebno je obezbijediti 479. 644 eura za adaptaciju prostora za potrebe biblioteke u manastiru Stanjevići”, naveo je Milačić.

On naviodi da taj iznos obuhvata zidarske, molerske i kamenorezačke radove u vrijednosti od 22. 200 eura, podopolagačke radove u vrijednosti od 14.000 eura, zanatske radove u vrijednosti od 34 000 eura, instalaterske radove u vrijednosti od 105 200 eura, enterijerske radove u vrijednosti od 193.000 eura, rojektnu dokumentaciju u vrijednosti od 28.000 eura i PDV od 83.244 eura.

“Uzor za oblikovanje polica za mitropolitove knjige je Njegoševa biblioteka u Biljardi, na Cetinju. Biblioteka mitropolita Amfilohija biće neprocjenjiv i unikatan duhovno-prosvjetni centar. Predložena finansijska sredstva za ovu namjenu nisu velika, naprotiv, naročito ako uzmemo u obzir značaj biblioteke mitropolita Amfilohija za najširi javni interes, promociju kulture i pismenosti“, naveo je Milačić.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Progres
Gost
Progres

Pošto mjesečno ti i žena ti od ove države šklapnete oko 4000€ mjesečno bi moga davati barem polovinu i da ti ostane da ne moš potrošiti…

Commentator
Gost
Commentator

Aoooo. Neka crkva gradi biblioteku, ionako su puni para, a ne plaćaju poreze. Od mojih para je sigurno graditi nećete.

Crni panter
Gost
Crni panter

Pa ovo izadje skuplje od bolnice koju hoće gdin Krivokapić da izgradi.
Samo se pitam zašto toliko košta jedna biblioteka a bolnica nešto manje od 350.000 eura….

Anonimni
Gost
Anonimni

Traži od Vučka ili srpske crkve da ti daju pare. Zašto bi Crna Gora plaćala za biblioteku nekoga ko ke mrzio Crnogorce?

Ćoško
Gost
Ćoško

Pa da i ti pročitaš nešto

marius
Gost
marius

A sto se ne odreknete vasih plata, pa krenete u radove. Toliko vas je zaduzio, pa mislim da je to najmanje sto mozete za njega ucinjet, a ta sredstva koja bi od budzeta da uzmete, uplatite sirotinji, i onima kojima je potrebno za lijecenje.

Zoram
Gost
Zoram

Nebi o tome razmisljao da ti je plata 200e i da te ceka kuci dvoje djece.

Nina
Gost
Nina

Odakle da se izdvoje sredstva?Od naseg poreza?Neece moci!Budi dobrotvor,finansiraj sam vjernice.

Cuko
Gost
Cuko

Samo vi gradite, preimenovacemo je.

Milan
Gost
Milan

joj ovih crkvenjaka. Kakav je život građana

Bakica
Gost
Bakica

Pa i red je da od svojih plata izdvojite jer vas je on doveo tu gdje ste.

Send this to a friend