Politika

Na pomolu široka koalicija u Herceg Novom

Katić

Pregovori o formiranju nove vlasti u Herceg Novom počeće krajem sedmice i očekuje se formiranje široke koalicije koja će predvoditi opštinu u narednom periodu, rečeno je Danu.

Iz Opštinske izborne komisije Herceg Novi saopštili su preliminarne rezultate nedjeljnih lokalnih izbora.

U novi lokalni parlament ušli su svi učesnici izbora. Najviše mandata, dobila je koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore, a ta stranka je bila na vlasti i u prethodnom sazivu.

Ukupno je, kako u rekli iz OIK-a, glasalo 17.005 građana.

Predsjednica OIK-a Mirjana Ivanović kazala je da je sve prošlo bez većih nepravilnosti.

Prema rezultatima koje je objavio OIK, najviše glasova je dobila koalicija „Ni lijevo, ni desno pravac Novi“, odnosno 4.568 i deset mandata.

Nakon njih je „Evropski tim za Herceg Novi“ sa 3.680 i osam mandata, onda „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ 3.624 i sedam mandata, Novska lista sa 3.195 glasa i sedam mandata.

Tu je i savez „Crno na bijelo Može Bokeški” 1.281 i dva mandata i lista „Pravi Novi sloboda u našim rukama“ dobila je 768 glasova i jedan mandat.

Iz Novske liste su ocijenili da su nedjeljni izbori pobjeda Novljana, koji su se odlučili da toj listi daju mnogo veće povjerenje u odnosu na ranije.

Kako je rekao predstavnik Novske liste Jovan Subotić, oni će biti pojedinačno druga najjača lista u lokalnom parlamentu.

“I želimo da ovako nešto bude i u cijeloj Crnoj Gori”, podvukao je Subotić.

On očekuje formiranje široke vladajuće koalicije koja će raditi u interesu Herceg Novog.

Nosilac liste koalicije „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ Ivan Otović kazao je da je ostvarena velika pobjeda srpskog naroda i onih koji misle dobro Herceg Novom. Kako je istakao, njegova koalicija je snaga koja će pokrenuti Herceg Novi i od sjutra će sa partnerima krenuti u rad za dobrobit grada. Otović navodi da sa Novskom listom i Pravom Crnom Gorom imaju 15 mandata.

“Odbranili smo naše i pojačali naš rezultat i mi ćemo biti oni koji će raditi za ovaj grad. Čestitam i drugima na rezultatu. Pozivamo na široki konsenzus. DPS je poslat u prošlost”, kazao je Otović.

Politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da su izbori protekli u mirnijoj atmosferi, a da će i naredni lokalni izbori u drugim gradovima proteći u sličnoj atmosferi.

Kako navodi, ako Demokrate, Novska lista i URA formiraju vlast, to bi narušilo povjerenje u aktuelnu većinu.

“To bi u nekom segmentu narušilo ionako vidljivi odnos nepovjerenja u aktuelnu većinu u državnom parlamentu i mislim da bi to zakomplikovalo funkcionisanje kako parlamenta, tako i izvršne vlasti”, ističe Janjušević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tito
Gost
Tito

Vama je jasno da je tu većinu izgradilo skoro tri hiljade glasova državljana Srbije,pa nije red da se hvalite pobjedom.Kada se to sredi onda ćemo da se mjerimo.

Emma
Gost
Emma

Ako CG tako bira nda smo na ivci nestanka.

Ateista
Gost
Ateista

Izbjeglice diriguju u novi

Novljanin
Gost
Novljanin

Sanjaj samo. Bolje reci da ovo sto glasa DPS su ovi sto su sljegli u HN.

Banja F.
Gost
Banja F.

Ako bi I vlast formirali DEMOKRATE, NL I URA to bi bilo Prvi put od 91.e da u vlasti nema DF,DPS I SNP.

Mirko
Gost
Mirko

Nema od toga nista. Novska lista vece Srbende od DF/.

Cola
Gost
Cola

Lako mi je za Herceg Novi. Taj grad je toliko divan i miran. Naci ce oni vec rjesenje.

Boa
Gost
Boa

Taj grad je postao velika seljana.
Big big

Novljanin
Gost
Novljanin

Rece neko iz Mojkovca vjerovatno

Tito
Gost
Tito

Bio sam na jednim Danima mimoze .To je bilo kao poselo u Dobanovcima.

Send this to a friend